Main menu

header

520 15 1de Alexandra Rotărescu

Orice şi-a dorit în viaţă a reuşit să realizeze. S-a apucat de box şi a devenit campion mondial, după care s-a retras neînfrânt. A început să concureze ca pilot de raliu şi a ajuns, pe nesimţite, campion naţional. Pe plan personal, s-a bucurat de acelaşi succes. Este căsătorit de peste 20 de ani cu italianca Anna, care i-a dăruit un fiu, pe Marco (21 de ani). Însă, la 47 de ani, chiar de ziua sa, Mihai Leu a avut cel mai dificil „meci” al vieţii sale. A suportat cea de-a doua operaţie la care a fost supus de când a fost diagnosticat cu o formă rară de cancer. La mai bine de-o lună de la intervenţie, îndrăgitul pugilist ne-a acordat câteva declaraţii despre momentele de cumpănă pe care le-a trăit şi din care, suntem siguri, că va ieşi învingător.

„M-am dus la doctor la insistențele soției mele”

- În primul rând, spune-ne cum te simţi în momentul de faţă, după ce ai trecut prin două intervenţii chirurgicale?

- M-am recuperat după cele două operaţii, iar acum îmi continui tratamentul.

- Ce durată are tratamentul pe care îl urmezi acum?

- Trebuie să-l ţin până în luna iunie.

- Cum ai depistat boala: la un control de rutină sau în urma apariţiei unor simptome?

- Simțeam, în special în timpul serii, un fel de înțepături în zona stomacului. Când de-abia apăruseră, erau destul de rare, apoi am început să le simt tot mai des. Intenţionam să mă duc la doctor, dar, dintr-un motiv sau altul, am amânat momentul. La insistenţele soţiei mele, Anna, m-am programat la un medic de la spitalul municipal din Hunedoara. După ce i-am povestit doctorului ce simptome am, el şi-a dat imediat seama despre ce era vorba. Cu toate astea, mi-a recomandat să fac şi o colonoscopie, pentru a confirma sau infirma bănuiala sa. Rezultatul analizei a fost: tumoare canceroasă în zona colonului.

„Mi-am schimbat stilul de viață”

520 15 2- Cum ai primit diagnosticul, cum ai împărtăşit vestea familiei?

- Diagnosticul m-a şocat, pur şi simplu, dar mi-am propus să rămân calm şi să accept realitatea. În drum spre casă,

i-am spus soţiei mele despre ce era vorba. A fost prima persoană pe care am anunţat-o. Am încercat să-i spun cât mai delicat cu putinţă, ca să nu se sperie prea tare. I-am spus că vom trece noi şi peste asta. Apoi l-am sunat pe domnul prof. doctor Irinel Popescu, pe care îl cunosc de mult timp, şi i-am povestit tot ce se întâmplase, iar dânsul m-a asigurat că, indiferent despre ce e vorba, el tot o să mă facă bine. După aceea, i-am spus şi fiului meu, Marco, şi celor mai apropiaţi prieteni.

- Ai, în momentul de faţă, anumite interdicţii, ţi-ai schimbat dieta, ce măsuri trebuie să urmezi de acum înainte?

- În primul rând, mi-am schimbat stilul de viață. Am decis să iau o pauză de câteva luni şi să mă retrag temporar din proiectele în care eram implicat. Oricum, am fost spitalizat înainte şi după cele două intervenţii, plus că a trebuit şi, de fapt, trebuie în continuare să urmez tratamentul specific în asemenea situaţii.

- Dieta ţi s-a schimbat în vreun fel?

- N-am făcut niciodată excese alimentare, însă acum trebuie, într-adevăr, să am şi mai multă grijă de felul în care mănânc. Adică nu am voie să consum grăsime, carne grasă, tocături şi nici dulciuri, nu mi s-a recomandat ciorba de burtă şi nici cea cu afumătură, n-am voie prăjeli sau băuturi acidulate. Şi nici nu mănânc seara. N-am devenit peste noapte vegetarian, nici nu am o dietă exclusiv vegetariană, însă trebuie să respect nişte reguli impuse de medici.

„Acum am nevoie de linişte şi de odihnă”

520 15 3- Cât de mult a contat faptul că ai avut un stil de viaţă sănătos, ca sportiv de performanţă?

- Ceea ce contează foarte mult este psihicul, apoi mi-a fost de mare ajutor întreaga echipă de medici şi restul personalului medical, care mi-au dat cu toţii încredere că totul va fi bine. Bineînţeles că am putut conta şi pe sprijinul prietenilor. Nu mai vorbesc despre familie… Acum mi-am dat seama cel mai bine cât de mulţi prieteni am…

- Care a fost ajutorul de nădejde pe care l-ai primit în asemenea momente de cumpănă şi din partea cui a venit?

- Soția mea, Anna, n-a plecat de lângă mine tot timpul cât am stat în spital. N-am dorit să mă vadă fiul meu întins pe patul de spital şi, în loc să mă viziteze, i-am propus să vorbim la telefon. Şi am vorbit zilnic la telefon. Bineînţeles că tata a fost, de asemenea, lângă mine. La fel şi fraţii mei…

- Citeam o declaraţie de-a ta în care spuneai că lucraţi de zor la Campionatul Naţional de Raliuri. Ai revenit deja la lucru?

- Acum am nevoie de liniște și de odihnă. Oricum voi reveni la programul pe care îl aveam înainte destul de repede, asta e intenţia mea.  

„N-am făcut niciodată excese alimentare, însă acum trebuie, într-adevăr, să am şi mai multă grijă de felul în care mănânc“

„Credinţa face minuni“

- Te-a tentat vreodată, de când ai primit diagnosticul, să încerci şi metode de vindecare naturiste, alternative medicinei clasice?

- Drept să vă zic, m-am interesat de anumite metode noninvazive de menţinere a sănătăţii. Am fost la Centrul de Medicină Integrativă Global Wellness System ca să testez câteva dintre procedurile lor. Mi-au scanat palmele, timp de vreun minut, şi apoi mi-au afişat pe ecranul calculatorului un diagnostic complex, după ce au luat în calcul întreaga mea persoană: corp, minte, spirit, suflet, câmp emoțional, energetic și relațional. Se numeşte Matrix Drops Computer şi este un dispozitiv de ultimă generație, care foloseşte principiile homeopatiei, ale psihologiei și astrologiei.

- În final îţi propun să le adresezi câteva cuvinte cititorilor noştri, care trec prin momente asemănătoare cu cele pe care le-ai experimentat tu din momentul în care ai primit diagnosticul. Ce sfaturi doreşti să le oferi?

- În primul rând, vreau să le spun să aibă încredere în ei înşişi și în medicii care se ocupă de ei. La fel de important e să nu uite să aibă credință.

- Şi, după ce ai primit diagnosticul din partea lor, ţi s-a recomandat şi un tratament?

- Medicul geriatru Cristina Popescu mi-a citit rezultatele și mi-a propus să completez tratamentul prescris de medicul chirurg Irinel Popescu de la Spitalul Fundeni. De fapt, în acest centru am aplicat nişte terapii integrative de ultimă generație, aduse în premieră în România, pentru care există dovezi științifice cât se poate de eficiente.