Main menu

header

de Dana Purgaru

Persoanele purtătoare ale virusului herpesului ar putea prezenta un risc crescut de a dezvolta boala Alzheimer. Din cauza sistemului imunitar scăzut la vârstnici, o reactivare a virusului Herpes Simplex (HSV) ar provoca înaintarea lui spre creier, unde ar juca un rol în apariția bolii Alzheimer. Puterea virusului poate fi redusă totuși prin administrarea de medicamente antivirale încă de la apariția primelor simptome.

Micuţii care stau mult la televizor devin sedentari şi diabetici

Un studiu desfăşurat pe durata a 30 de ani în Marea Britanie a arătat că acei copii care îşi petrec serile uitându-se la televizor au şanse foarte mari ca la maturitate să aibă un stil de viaţă sedentar şi probleme de sănătate, precum diabet şi afecţiuni cardiovasculare. Părinţii sunt avertizaţi să ţină seama de concluziile cercetării şi să îşi încurajeze copiii să aibă un stil de viaţă mai activ.

Studiu inedit la Cluj pentru întărirea dinţilor

UMF Cluj derulează un proiect, în premieră naţională, de implantare de celule stem în structura dinţilor la porci, pentru a ajuta regenerarea osoasă, existând posibilitatea ca proiectul să fie extins la om, în aşa fel încât pacienţii cu probleme să suporte mai uşor implanturile dentare. Celulele stem implantate interacţionează cu celulele stem care există deja în ţesuturi, dezvoltându-se către os, iar alveola unde a fost un dinte, în loc să se reducă cu 20%-30%, se va păstra la dimensiunea din momentul extracţiei şi nu va mai exista resorbţia osoasă.

Paracetamolul, asociat cu riscul de infarct

Paracetamolul, administrat în doze zilnice, a fost asociat cu un risc sporit de infarct, de accident vascular cerebral şi de moarte subită, se afirmă într-un studiu realizat recent în Marea Britanie. Pacienţii cărora le-au fost prescrise doze mari de paracetamol pentru perioade îndelungate prezintă un risc cu 63% mai mare de moarte subită. Riscul de a suferi un infarct sau un accident vascular cerebral este cu 68% mai ridicat, iar aceleaşi persoane se confruntă cu un risc cu 50% mai mare de a avea ulcer sau hemoragii stomacale.

Test sangvin prenatal, detector de tumori la gravide

Un nou test genetic, care realizează o analiză secvenţială a sângelui recoltat de la femeile însărcinate, cu scopul de a descoperi eventuale maladii ale bebeluşilor lor, precum sindromul Down, este capabil să detecteze şi cancerul în organismul viitoarelor mame. În 40 dintre cazuri, femeile care au făcut testul MaterniT21, care analizează codul genetic al acestora şi al fetuşilor lor, au prezentat o serie de anomalii ce semnalizează, de obicei, prezenţa cancerului în organismul viitoarelor mămici. Pentru cel puţin 26 dintre acele femei, testul în cauză s-a dovedit - prin analize ulterioare - a fi corect.