Main menu

header

de Dana Purgaru

Consumul excesiv de apă poate fi dăunător pentru sănătate, pentru că poate da peste cap anumite procese, în pofida binecunoscutului sfat că trebuie să bem doi litri de apă pe zi. Se recomandă între șase și opt pahare cu apă, pentru stimularea concentrării și scăderea intensității migrenelor și pentru a reduce foamea, potrivit profesorului Mark Whitley, chirurg și fondator al clinicii londoneze care îi poartă numele. Câțiva litri de apă în plus pot provoca insomnii, perturbări ale nivelurilor de sare și minerale din corp, chiar și o intoxicație care să provoace moartea.

Un mod nou de a stopa Alzheimerul

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au descoperit o modalitate de a stopa maladia Alzheimer în stadii incipiente. Este vorba despre o moleculă ce apare în mod natural și care poate încetini formarea plăcii amiloide în creier, care are legătură directă cu problemele de memorie. Descoperirea creşte şansele dezvoltării unui tratament pentru a stopa instalarea demenţei.

Ţigara electronică dă dependenţă de nicotină

Țigara electronică, de multe ori comercializată sub promisiunea de a-i ajuta pe fumători să renunțe la acest viciu, are efectul contrar asupra tinerilor și adolescenților care o încearcă crezând că oferă un mod „sănătos” de a fuma, însă există riscul ca aceștia să devină la rândul lor dependenți de nicotină, conform unui studiu medical american. Practic, aceste țigări le permit fumătorilor să-și păstreze anumite obiceiuri dăunătoare.

Substanţă cu efect prelungit anti-SIDA

Cercetătorii americani au produs o substanţă anti-SIDA, care s-a dovedit eficientă timp de mai multe luni pe maimuţe şi care ar putea duce în viitorul apropiat la dezvoltarea unui tratament cu efect prelungit împotriva HIV, virusul care declanşează această maladie. Experimentul The Scripps Research Institute, efectuat pe macaci, a arătat că substanţa în cauză, „eCD4-Ig”, injectată o singură dată, este capabilă să protejeze aceste animale împotriva echivalentului HIV la maimuţe pe o durată de cel puţin opt luni.

E oficial: meditaţia protejează creierul

Meditaţia practicată pe parcursul mai multor ani este asociată cu o scădere mai mică a volumului creierului, un fenomen asociat cu procesul de îmbătrânire, se afirmă într-un studiu american. Persoanele care au practicat meditaţia timp de 20 de ani au creiere cu volume mai mari decât cele ale persoanelor obişnuite, spun autorii acestui studiu apărut în publicaţia „Frontiers in Psychology”. Pentru acest studiu, cercetătorii au comparat tomografiile cerebrale de la 50 de voluntari care practică de mulţi ani meditaţia şi cele de la 50 de persoane obişnuite din populaţia generală.