Main menu

header

514 13 1de Diana Tudor

Gonartroza este o problemă de sănătate importantă, care afectează peste 60% dintre persoanele trecute de 65 de ani. Netratată, poate produce dezaxări ale membrelor inferioare și chiar invaliditate. De aceea, durerea de genunchi este primul simptom care ar trebui să trimită pacienții la medic. Stăm de vorbă cu dr. Robert Apostolescu (medalion), medic specialist ortoped la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București, pentru a afla mai multe informații despre această afecțiune și despre modul său de rezolvare.

„Poate să iradieze în coapsă sau în gleznă”

- Ce este gonartroza?

- Gonartroza este o boală cronică degenerativă care afectează articulația genunchiului, mergând până la degradarea completă a cartilajului articular și la invaliditatea pacientului. Durerea, principalul simptom al bolii, poate să iradieze la nivelul coapsei, dar și la nivelul gambei. De regulă, pacienții suportă cu greu acest disconfort, de aceea, de cele mai multe ori, se prezintă la medicul ortoped pentru rezolvarea problemei de sănătate.

- Ce alte semne pot indica instalarea gonartrozei?

- Poate să apară şi limitarea mișcării de flexie-extensie pe care o realizează genunchiul, zgomote la mobilizarea articulației sau umflarea acesteia. În gonartrozele avansate pot apărea diformități la nivelul membrului inferior, cu dezaxări la nivelul genunchiului în paranteză sau în „X”.

- Cum se diagnostichează gonartroza?

- Medicul ortoped va face un examen clinic axat pe genunchiul dureros, cu evaluarea mobilității, a edemului, a sensibilității și a mersului. Radiografiile efectuate vor demonstra măcinarea cartilajului articular și apariția osteofitelor, adică a ciocurilor osoase. Dacă medicul bănuiește o cauză specifică pentru gonartroza genunchiului, acesta poate recomanda și efectuarea altor teste, inclusiv analize de sânge.

Infiltrațiile cu acid hialuronic, eficiente în stadii incipiente

- Ați amintit de invaliditate. La cât timp după apariția primelor simptome poate apărea invaliditatea?

- Este greu de estimat un termen fix, însă vă pot spune că boala este lent progresivă. De la apariția primelor simptome până la o gonartroză avansată, în care pacientul practic are o dizabilitate marcată și nu mai poate să își desfășoare activitățile normale, poate să treacă și 10-15 ani. Sigur, nu este de dorit să se pună o proteză la o vârstă tânără, dar este recomandat ca pacientul să se prezinte la medic cât mai devreme, pentru a începe un tratament nechirurgical, medicamentos. Iar în acest sens, țin să amintesc de infiltrațiile cu acid hialuronic, o substanță vâsco-elastică, ce are o consistență gelatinoasă și care are rolul de a lubrefia articulația, de a hrăni cartilajul articular și poate chiar de a amâna operația de protezare. Un rol în tratamentul nechirurgical al gonartrozei îl au și infiltrațiile cu PRP (plasmă îmbogățită cu trombocite). Cu toate acestea, dacă pacientul are o gonartroză avansată, infiltrațiile nu sunt de mare ajutor, fiind necesară protezarea genunchiului. Recomandarea este ca pacientul să se prezinte la medic încă de la primele simptome, când există mai multe soluții terapeutice.

- Din experiența dumneavoastră, în ce stadii ale gonartrozei se prezintă pacienții la medic?

- Pacienții se prezintă foarte târziu la medic și preferă să se trateze acasă sau să meargă în farmacii pentru a cumpăra antialgice, care nu fac decât să calmeze pentru scurt timp durerea, nu să vindece cauza. Odată cu apariția infiltrațiilor cu acid hialuronic și PRP, pacienții au căpătat curaj și se prezintă mai des la medic, fiind informați în prealabil de această posibilitate de tratament.

- De ce alte tratamente pot beneficia pacienții cu gonartroză incipientă?

- În gonartrozele nu foarte avansate se poate face o atroscopie de genunchi, care este o intervenție chirurgicală elegantă, minim invazivă, prin care, cu ajutorul a două mici incizii, se explorează cavitatea articulară cu o cameră foarte mică și se pot rezolva leziunile de menisc sau anumite defecte limitate de cartilaj. Dacă genunchiul nu e afectat în totalitate de artroză, pacientul poate beneficia și de o intervenție chirurgicală de reaxare a genunchiului și de refacere a axului biomecanic. Procedura poartă numele de „osteotomie de corecție”.

Protezarea genunchiului, singura soluţie adecvată în stadii avansate

514 13 2- În ce constă tratamentul chirurgical?

- Exceptând procedurile chirurgicale descrise, tratamentul curativ în stadiile avansate ale bolii constă în operația de protezare a genunchiului. Acest lucru presupune îndepărtarea suprafețelor articulare de la nivelul femurului tibiei și uneori ale rotulei și înlocuirea acestor suprafețe articulare, care sunt îmbătrânite, degradate, cu niște componente artificiale ce formează proteza de genunchi, rezultatul fiind dispariția durerii și creșterea mobilității genunchiului. Există tehnici care corectează și diformitatea de la nivelul genunchiului, astfel încât, în final, pacientul să obțină un picior cât mai drept. La terminarea operației, forțele trebuie să se distribuie la nivelul membrului inferior biomecanic corect, adică prin centrul șoldului, centrul genunchiului și centrul gleznei.

- Ce fel de proteze se folosesc pentru artroplastia genunchiului?

- Se folosesc atât proteze cimentate, cât și proteze necimentate. Există, de asemenea, proteze unicompartimentale. Însă, pentru a înțelege mai bine rolul acestora, trebuie să vă explic o parte din anatomia genunchiului: la nivelul articulației genunchiului există trei compartimente; într-o artroză globală, toate compartimentele sunt afectate, însă în cazul în care doar un singur compartiment este afectat de artroză, deci cartilajul nu e degradat în totalitate la nivelul genunchiului, se poate proteza parțial genunchiul prin așa-numitele proteze unicompartimentale.

- Sunt decontate protezele pentru genunchi de CNAS?

- În principiu, pentru pacienții asigurați la stat, există un Program Național de Endoprotezare care oferă gratuitate, iar protezele sunt decontate integral de CNAS. Cu toate acestea, pot apărea probleme din cauza faptului că fondurile sunt limitate și se acordă trimestrial, putând exista și perioade în care se epuizează și se creează noi liste de așteptare până la acordarea următoarelor fonduri.

25%-30% dintre persoanele cu vârste între 45 şi 65 de ani suferă de gonartroză

„Recuperarea postoperatorie, mai rapidă decât în cazul unei fracturi“

- În ce constă recuperarea postoperatorie?

- Perioada de spitalizare după operația de protezare de genunchi este de aproximativ o săptămână. Important este ca, imediat după operație, chiar din a doua zi, pacientul să înceapă mobilizarea genunchiului. Există un dispozitiv care mișcă pasiv genunchiul pacientului, ajutând la o recuperare mai rapidă. Tot din a doua zi, pacientul se poate da jos din pat, poate să calce pe membrul operat cu greutatea pe care o tolerează și cu care se simte confortabil. Pentru durerea postoperatorie se pot administra antialgice. Ceea ce trebuie să rețină pacienții este că artroplastia și protezarea genunchiului sunt niște operații elective pentru o boală cronică, existând o recuperare mai rapidă decât în cazul unei fracturi. De exemplu, dacă pacientul are un accident și suferă o fractură la nivelul membrului inferior, de cele mai multe ori, recuperarea este mult mai lungă decât în cazul protezării.