Main menu

header

514 14 1de Cătălina Tăgârță

Când vine vorba despre dezechilibrul sistemului hormonal, cu siguranță, primul lucru care vă trece prin minte este: funcționarea incorectă a ovarelor sau a unor părți ale sistemului endocrin. În realitate însă, situaţia este mult mai gravă, lipsa tratamentului ducând în timp la probleme cu tensiunea, cu colesterolul etc. Ovidiu Peneș (medalion), medic primar cu specializări în întreaga lume și cadru didactic la UMF București, specializat în SUA într-un domeniu revoluționar în România, age management, și fondatorul primei clinici de întinerire medicală din țară, ne-a spus mai multe pe această temă.

Tratamentul, ales în funcție de necesitățile fiecăruia

- Domnule doctor, am înțeles că pacientul care vrea să întinerească (atât pe plan fizic - deci să arate mai tânăr, cât și psihic - să se simtă mai bine, să aibă mai multă energie) are la dispoziție mai multe programe din care poate alege.

- Într-adevăr, e vorba despre șase programe de age management care pot fi combinate în funcție de bugetul și de necesitățile fiecărei persoane în parte, căci fiecare om este unic. Cele șase programe sunt: age management cu echilibrare hormonală, tratament integrat, program sportiv personalizat, nutriție personalizată, program de antioxidare și program de detoxifiere.

Dezechilibrele duc, în timp, la probleme cu tensiunea

- Vă rog să ne spuneți mai multe despre importanța echilibrării hormonale în acest demers: întinerirea!

- Sistemul hormonal are impact asupra întregului organism. Însă, odată cu vârsta, oamenii încep să nu mai secrete hormonii care cândva îi țineau într-o zonă optimă de protecție, și încep să secrete, în compensație, alți hormoni, dar în cantități mult prea mari. Ideea e că primii (adică aceia normali) aveau niște roluri (metabolice, de permeabilitate vasculară și a creierului etc.), iar dacă ei nu mai funcționează normal evident că apar problemele. Probabil ați observat că toți bătrânii au probleme cu inima, cu vasele de sânge sau cu tensiunea, au depuneri de colesterol și așa mai departe... Acesta este motivul. În plus, așa se explică și de ce aceeași mâncare pe care o consumați la 20 de ani la 30 vă face burtică, iar la 40 vă îngrașă și mai mult.

Bărbații peste 65 ani, mai mult estrogen decât femeile

514 14 2- Adică, din cauza dezechilibrului sistemului hormonal este atât de deteriorat organismul, și tot din același motiv oboseala este resimțită mai accentuat decât în adolescență/tinerețe?

- Exact. Fiindcă enzimele care cândva ne protejau acum nu mai fac asta. Probabil vi se par fantasmagorii afirmații de genul: „Bărbații de peste 65 ani ajung să aibă mai mult estrogen decât femeile, iar soțiile mai mult testosteron decât partenerii lor”. Dar e cât se poate de adevărat, și de aici pornesc multe boli.

- Și atunci, trag concluzia că e nevoie de echilibrare hormonală. Dar în ce constă aceasta?

- Un anumit tip de activitate sportivă, un anumit tip de alimentație, de management al stresului oxidativ, de detoxifiere, toate astea sunt menite să ne ducă în zona optimă de confort.

- Știu că indicațiile medicului sunt, de obicei, personalizate, dar vreau ca şi cititorii să-și creeze totuși o imagine despre ceea ce vorbim. Să luăm exemplul unui domn cu vârsta peste 65 de ani, care secretă mai mult estrogen decât ar trebui. Ce măsuri se impun?

- Noi nu dăm ordine, nu spunem: „De acum înainte faci asta sau cealaltă”. Pacientul alege programul și îi explicăm ce are de făcut.

„Pacientul se simte extraordinar făcând mișcare”

- Dacă ar fi să vorbim despre sport, spre exemplu, cât de multă mișcare trebuie făcută? Și la ce să renunțe vizavi de alimentație?

- Și o oră de sport pe săptămână este bună, fiindcă organismul va răspunde. Dar ideea este că, atunci când se va întâmpla acest lucru, și pacientul va observa cât de bine se simte, va dori chiar el să facă pe viitor două ore de sport pe săptămână, și apoi să aleagă un program și mai complex. La fel stau lucrurile și în cazul alimentației. Inițial, va renunța la anumite alimente care-i fac rău, apoi va dori să dispară burtica, să aibă pătrățele pe abdomen, să arate ca în revistă... sau poate nu va dori neapărat asta, dar, cu siguranță, visează să fie la fel de sănătos ca la 20 de ani, lucru perfect posibil. Și, de ce să nu se simtă bine, în loc să i se facă somn imediat după ce mănâncă la prânz, iar pe la ora 13:00-14:00 să-și dorească să se termine ziua?! Fiindcă așa este „omorâtă” optimizarea muncii. În schimb, dacă ar urma un program de age management s-ar trezi plin de energie și ar vrea să mute munții din loc, va lucra întreaga zi fără probleme, iar la ora 22:00, când va ajunge într-un final acasă, va avea și capacitatea să se ocupe de viața de cuplu. Iar dacă și soția urmează un tratament de echilibrare hormonală, atunci va fi și ea revitalizată, cu pielea întinerită mai ceva ca în adolescență.

„Consumați produse cât mai puțin procesate”

- Să dăm totuși câteva sfaturi general valabile despre alimentație în caz de deficit de estrogen, vă rog!

- Majoritatea oamenilor mănâncă o singură dată pe zi, ceea ce e complet greșit. Aportul caloric trebuie reeșalonat de-a lungul zilei, iar caloriile nu trebuie să vină din mâncăruri prăjite, din uleiuri râncede și așa mai departe... Alimentația trebuie să fie bazată pe alimente cât mai puțin procesate, cât mai aproape de forma lor naturală și nemodificate genetic. Ideal ar fi să repartizeze caloriile într-o ordine logică, în funcție de necesitățile persoanei respective.

- E greu de ținut acest regim?

- Nu, fiindcă nu se dau produse neplăcute ca gust, nu se face foamea... Totul trebuie să fie o plăcere, dar la un nou lifestyle. Iar toate acestea, îmbinate cu mișcare și cu capsule pe bază de plante din natură, fac minuni.

„Ne ghidăm după principiul medicinei ortomoleculare“

- Militați pentru remediile naturiste care pot regla hormonii și ne pot întineri... Vă rog să ne dați mai multe detalii!

- Produsele pe bază de plante sunt obținute prin niște tehnologii speciale, prin care dispar impuritățile toxice din ele. Nu voi da însă exemplu de plante, fiindcă nu vreau ca oamenii să ia tratament după ureche.

- Toate cele șase programe de age management conțin suplimente pe bază de plante?

- Da, dar acestea sunt recomandate sau nu, în funcție de nevoile fiecărei persoane. Ne ghidăm după principiul medicinei ortomoleculare, care spune că ce lipsește din organism trebuie adus în zona optimă - indiferent că e vorba de suplimentare enzimatică, despre vitamine, despre minerale etc. De ce? Fiindcă astfel se vor optimiza și toate funcțiile organismului nostru. Și e important de știut că periodic se fac reevaluări, pentru că și pacientul se schimbă în urma tratamentului.

„Nu este obligatoriu ca toată lumea să urmeze programul de echilibrare hormonală sau de detoxifiere. Aceste analize pot ieși în limite normale, dar poate să apară un stres oxidativ maxim, și atunci se recomandă doar pachetul de stres oxidativ, care poate fi combinat cu cel de sport“