Main menu

header

513 12 2de Cătălina Tăgârță

Numărul mare de pacienți care merg în cabinetele stomatologice determină creșterea evoluției microbilor în spațiul acestuia, iar utilizarea instrumentelor rotative duce la împrăștierea la distanță a materiilor organice ce pot fi purtătoare a diverselor forme de agenți microbieni.

Studiile arată un procent mare de virusuri hepatice B și C

Un studiu realizat de American Dental Association arată că un procent mare de persoane diagnosticate cu afecțiuni grave, cum ar fi virusurile hepatice B și C, a fost contaminat în timpul consultului stomatologic. Potrivit specialiștilor americani, transmiterea microbilor este favorizată de aparatele care nu au fost sterilizate corect după ce a fost investigat un bolnav, de neutilizarea mănușilor chirurgicale și de nesterilizarea corespunzătoare a instrumentarului. Și pentru că mulți dintre pacienți se întreabă cum se dezinfectează instrumentarul din cabinetele stomatologice, doctor Ion Melnic, specialist în chirurgie dento-alveolară și coordonator al Clinicii „Dr. Melnic”, vă spune la ce trebuie să fiți atenți atunci mergeți la dentist.

Întrebați medicul ce metode de sterilizare utilizează

513 12 3Sănătatea orală este foarte importantă și are efect asupra sănătății întregului organism. „Cu toții apelăm la stomatolog pentru a ne rezolva diferitele probleme ale dentiției. Ceea ce trebuie să avem în vedere este faptul că o simplă vizită la medicul dentist poate însemna contaminarea cu HIV, TBC, hepatita B sau C și alte boli. Un microb se poate transmite foarte ușor de la un pacient la altul dacă instrumentarul nu este corect sterilizat”, declară specialistul. De aceea, pacienții care nu sunt siguri din acest punct de vedere ar trebui să întrebe medicul stomatolog care este procedura de sterilizare a instrumentelor medicale. E adevărat că riscați să se supere, fiindcă nu toată lumea e dispusă să dea explicații despre ceea ce face, dar sănătatea dumneavoastră este mai importantă.

Sistemele de purificat aerul sunt benefice

Potrivit specialistului, atunci când apelați la serviciile unei clinici stomatologice trebuie să știți că „echipamentele de protecție sunt purtătoare de microbi și de virusuri, de aceea este necesară folosirea consumabilelor de unică folosință pentru a evita răspândirea bacteriilor. Cele mai facile căi de contaminare sunt reprezentate de sânge și de salivă, iar cea mai eficientă și sigură cale de decontaminare a instrumentarului stomatologic este sterilizarea”. Cea mai simplă și sigură modalitate de sterilizare se obține cu ajutorul autoclavelor de clasă B. Însă, înainte de sterilizare cu autoclave, instrumentarul trebuie curățat cu dezinfectante speciale și de calitate. „Sterilizarea instrumentelor stomatologice se face în spații special amenajate, separate de cabinetul stomatologic. Foarte important este faptul că instrumentarul rotativ duce la împrăștierea la distanță a materiilor organice și se contaminează la exterior și, mai ales, în interior. Mai mult, sistemele de purificat aerul la care, în ultima vreme, au apelat multe cabinete stomatologice creează un climat proaspăt și sănătos, filtrând și purificând aerul. Astfel, se elimină agenții patogeni dăunători din aer”, adaugă doctor Ion Melnic.

Toate măsurile amintite pot preveni și elimina orice posibilitate de îmbolnăvire a pacienților pe parcursul tratamentelor stomatologice