Main menu

header

de Dana Purgaru

Tristeţea şi somnolenţa pot fi semne ale bolii Alzheimer

Boala Alzheimer nu debutează mereu cu tulburări de memorie, tristețea, iritabilitatea și somnolența fiind uneori simptome care preced maladia, se arată într-un studiu desfășurat în 34 de centre de depistare americane. Însă tulburările de memorie sunt, de obicei, cele care îi fac pe oameni să meargă la medic. De multe ori, doctorii se gândesc la o tulburare benignă legată de vârstă și trec mai rar la o diagnosticare a unei reale boli Alzheimer. De obicei, în Alzheimer este afectată memoria faptelor recente. (D.P.)

Câmpurile electrice, tratament nou în cancerul de pancreas

O nouă tehnică experimentală permite pătrunderea în țesuturile canceroase cu ajutorul câmpurilor electrice, deschizând calea pentru o chimioterapie mai eficace împotriva cancerului pancreatic avansat, potrivit unui studiu publicat în revista medicală americană „Science Translational Medicine”. Cancerul pancreatic înregistrează o rată a mortalității de 75% în anul de după diagnosticare, rată care nu s-a schimbat de peste 40 de ani, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Carolina de Nord. (D.P.)

Insulina „inteligentă“ ar uşura viaţa diabeticilor

Cercetătorii au descoperit un mod în care poate fi tratat diabetul, pacienţii urmând să primească o singură doză de insulină, care se va activa când organismul va avea nevoie de ea. Aceasta a fost numită insulină „inteligentă”. Studiile pe animale arată că tehnologia este funcţională, cel puţin în cazul şoarecilor. În curând vor debuta și testele pe pacienţi umani. (D.P.)

Este oficial: fumatul distruge creierul

Un studiu amplu arată că, pe termen lung, fumatul poate duce la subţierea cortexului, stratul exterior al creierului, unde au loc funcţiile cognitive esenţiale, cum sunt memoria, limbajul şi percepţia. Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea McGill şi de la Universitatea din Edinburgh. La cercetare au luat parte 244 de bărbaţi şi 260 de femei cu vârsta medie de 73 de ani. În cazul foştilor fumători, o parte din cortex îşi recapătă parţial grosimea, însă procesul este incomplet şi foarte lent. (D.P.)

Cosmeticele, verificate de Ministerul Sănătăţii

Conform unei hotărâri aprobate de Guvern, Ministerul Sănătăţii va supraveghea piaţa produselor cosmetice şi va avea dreptul să dispună interzicerea la vânzare a unui produs dacă se constată că sunt încălcate normele de sănătate. Ministerul Sănătăţii va avea acces la dosarul cu informaţii despre produsele cosmetice, va putea dispune eșantionarea şi analiza celor existente pe piaţă şi va putea primi informaţii despre substanţele utilizate la fabricarea produselor respective. (G.N.)