Main menu

header

de Dana Purgaru

Intervenţie inedită pe o gravidă bolnavă de cancer

O femeie de 29 de ani, însărcinată şi diagnosticată cu cancer de col uterin, a fost supusă unei intervenţii chirurgicale pentru suferinţa malignă, realizată în premieră în România, fără să fie puse în pericol viaţa fătului şi funcţia reproductivă. Operaţia, care a salvat două vieţi, a reprezentat un tratament conservator al cancerului de col uterin în timpul sarcinii şi a fost efectuată pro bono de doctorul Petre Brătilă, la Spitalul Euroclinic, în Capitală.

Primul pas către copiii cu trei părinţi

Deputaţii britanici au aprobat o tehnică de fertilizare in vitro „cu 3 ADN-uri”, ce permite evitarea transmiterii unor maladii ereditare incurabile, dar care ar fi, potrivit criticilor săi, o primă etapă spre „fabricarea de bebeluşi la comandă”. Marea Britanie a devenit prima ţară din lume care a autorizat o astfel de tehnică, ce constă în retragerea din ovulul mamei a mitocondriei care acţionează ca furnizor de energie în interiorul unei celule atunci când aceasta conţine afecţiuni ereditare, şi înlocuirea ei cu mitocondria sănătoasă recoltată de la o altă femeie.

Cameră de terapie Snoezelen, la Spitalul „Gorgos“

O cameră de stimulare multisenzorială pentru terapia Snoezelen, aplicată copiilor cu autism, a fost amenajată la Spitalul de Psihiatrie „Constantin Gorgos”, din Capitală, urmând ca tratamentele să înceapă din vară. Spitalul de Psihiatrie Titan „Constantin Gorgos” este prima unitate sanitară din ţară care beneficiază de un astfel de spaţiu, potrivit Mediafax. Terapia Snoezelen, denumită şi terapie multisenzorială, este folosită în special pentru tratarea copiilor cu dizabilităţi mintale.

Insulina inhalabilă, lansată pe piaţă

Grupul farmaceutic Sanofi a lansat, în Statele Unite, un tip inhalabil de insulină, care are potenţialul de a ameliora calitatea vieţii pentru persoanele diagnosticate cu această maladie. Inhalarea promite o acţiune mai rapidă în organism şi prezintă mai multe avantaje decât injectarea, însă medicamentele inhalabile nu şi-au dovedit întotdeauna eficienţa în trecut, iar medicii au avertizat în legătură cu o serie de riscuri potenţiale asociate cu insulina inhalabilă.

Siropurile de tuse sunt „apă de ploaie“

Medici şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii din Marea Britanie au avertizat că siropurile de tuse nu au efectul aşteptat și că bolnavii care cumpără aceste produse nu fac decât să piardă inutil banii. Potrivit acestora, cel mai bun remediu pentru o tuse obişnuită este un tratament cu miere şi cu lămâie. În cazul în care tusea este provocată de un virus, ea nu poate fi oprită, ci va dispărea de la sine după ce sistemul imunitar va reuşi să lupte cu virusul.