Main menu

header

de Dana Purgaru

Depresia poate apărea ca urmare a unei infecţii cu un virus, cu o bacterie sau cu un parazit, potrivit dr. Turhan Canli, din cadrul Stony Brook University, SUA. Dacă teoria sa se va dovedi adevărată, atunci ar fi posibilă crearea în viitor a unui vaccin care să protejeze oamenii împotriva depresiei. În acest sens, specialistul a citat o analiză recentă a 28 de studii de profil. Printre virusurile studiate se numără virusul maladiei Borna (BDV), virusul herpetic, virusul varicelei şi virusul Epstein-Barr. (D.P.)

Cancerul pulmonar, condamnare la moarte în maximum un an

Dintre toate tipurile de cancer, cel pulmonar are, în România, cea mai mare frecvență și cea mai ridicată rată a mortalității. Potrivit celor mai recente statistici Globocan, în 2012 incidența a fost de 11.644, iar mortalitatea de 10.071. Prevenția pentru acest tip de boală trebuie făcută cu atât mai mult cu cât speranța de viață la un an, din momentul diagnosticării, este aproape egală cu zero. Mai mult, specialiștii avertizează că printre cauzele bolii se numără din ce în ce mai mult și fumatul pasiv. (C.T.)

Milioane de decese din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice

Bacteriile rezistente la antibiotice ce provoacă boli precum E.coli, salmonela, malaria sau tuberculoza ar putea ucide 10 milioane de oameni pe an până în 2050 dacă nu se iau măsuri împotriva proliferării lor galopante, arată un raport realizat la cererea Guvernului britanic, după ce premierul David Cameron a avertizat că rezistența antimicrobiană ar putea „arunca medicina înapoi în Evul Mediu”. În Europa și în Statele Unite, în jur de 50.000 de oameni mor în fiecare an din cauza infecțiilor cauzate de forme rezistente ale unor bacterii. (D.P.)

OMS recomandă două doze de vaccin împotriva HPV

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă vaccinarea fetelor împotriva HPV (human papillomavirus), de două ori, nu de trei ori, potrivit noilor norme publicate recent, referitoare la lupta împotriva cancerului de col uterin. OMS mai recomandă vaccinul anti-HPV în cazul fetelor cu vârsta între 9 şi 13 ani. În Franţa, unde cancerul de col uterin este responsabil de puţin peste o mie de decese pe an, vaccinul este administrat, în prezent, fetelor cu vârsta între 11 şi 14 ani. Primul vaccin contra HPV a fost lansat pe piaţă în martie 2006. (D.P.)

Obezitatea scurtează viaţa cu 8 ani

Obezitatea și obezitatea severă pot scurta cu opt ani speranța de viață și cu până la 19 ani perioada în care sănătatea este bună, susține un studiu efectuat la Universitatea McGill, realizat pe mii de adulți. Potrivit acestuia, persoanele supraponderale pierd până la trei ani din speranța de viață, obezii între unu și şase ani, iar cei cu obezitate severă între unu și opt ani. Cea mai importantă scădere a speranței de viață s-a înregistrat în rândul tinerilor cu vârste între 20 și 29 de ani și la persoanele cu obezitate severă - până la circa 19 ani. (D.P.)