Main menu

header

505 15 1de Gabriela Niculescu

Puțini sunt cei care știu că acum, în plin sezon rece, sănătatea întregului organism poate depinde doar de câteva mici microorganisme: probioticele. Aceste bacterii benefice şi microbi care trăiesc în intestine au un rol important în digestie, însă, mai mult decât atât, sunt un adevărat aliat în sezonul rece: stimulează sistemul imunitar, producţia de anticorpi, combat infecţiile şi au acţiune antivirală.

Țin la distanță problemele digestive

Deficienţa în organism a probioticelor reprezintă principala cauză a problemelor digestive, dar şi a altor probleme de sănătate, precum scăderea imunităţii şi apariţia recurentă a bolilor specifice sezonului rece. Totuşi, vestea bună este că aceste ajutoare esenţiale sistemului de apărare pot fi integrate cu uşurinţă în dieta zilnică, prin consumul anumitor alimente.

Iaurtul natural este ideal

Poate cel mai popular aliment asociat cu suplimentarea probioticelor în organism, iaurtul aduce şi o serie întreagă de beneficii: îmbunătăţeşte digestia şi imunitatea organismului, previne osteoporoza şi cancerul la colon şi ajută la scăderea tensiunii arteriale. Cele mai bune rezultate se obţin din consumul de iaurt natural, preparat în casă, din lapte pasteurizat, şi nu din cel găsit în comerţ. Este de evitat mai ales iaurtul cu fructe din magazine, pentru că acesta conţine sirop de porumb bogat în fructoză, îndulcitori artificiali, conservanţi şi arome sintetice, care vă aduc mai multe deservicii sănătăţii decât o porţie importantă de bacterii benefice, după cum susțin specialiștii în imunologie.

Chefirul, ciupercă ce reface flora intestinală

Deseori considerat doar un alt fel de iaurt, chefirul este, de fapt, o ciupercă ce se dezvoltă în lapte, producând fermenţi, enzime, vitamine, minerale şi alte substanţe bioactive. „Acest aliment are şi efecte benefice asupra tractului digestiv, fiind în acelaşi timp şi un bun antioxidant. Mai mult, acesta grăbeşte refacerea florei intestinale şi prevenirea problemelor digestive care pot apărea în urma tratamentului cu antibiotice, explică specialistul Ropharma, dr. imunolog Tania Bejan.

Varza murată ameliorează și alergiile

505 15 2Acest preparat nelipsit din bucătăria tradiţională românească este şi o sursă de probiotice, fiind pregătit prin fermentaţie, cu ingrediente naturale. În afară de acest beneficiu adus sănătăţii, culturile vii din varza murată pot fi utile şi în ameliorarea alergiilor şi, în plus, reprezintă o sursă excelentă de vitaminele A, B, C și E.

Ceaiul Kombucha crește nivelul de energie

505 15 3Considerat un adevărat elixir al sănătăţii, acest ceai se obţine folosind culturi vii de Kombucha în ceai verde sau în ceai negru, şi este de folos de secole întregi pentru creşterea nivelului de energie, îmbunătăţirea stării de spirit şi pierderea kilogramelor în plus. De asemenea, bacteriile din culturile de Kombucha sunt probiotice şi funcţionează în acelaşi fel ca şi culturile bacteriilor active din iaurt.

Laptele de soia combate infecțiile

505 15 4Un substitut al produselor de origine animală şi nu numai, laptele de soia aduce şi numeroase beneficii organismului uman. Prin conţinutul său de probiotice şi culturi vii de bacterii, acesta ajută la menţinerea unui sistem digestiv sănătos. O singură cană cu lapte de soia oferă o mulţime de nutrienţi esenţiali întăririi organismului în sezonul rece: conţine 25%-31% calciu, 11%-31% vitamina D, 89-125 de calorii, 5 g grăsimi (0,4 g grăsimi saturate), 6-10 g proteine şi este bogat în acizi graşi esenţiali Omega 3, antioxidanţi şi vitamina E, care ajută la combaterea infecţiilor.

Ciocolata neagră, bogată în antioxidanți

505 15 5Unul dintre puţinele deserturi benefice organismului, ciocolata neagră este bogată în antioxidanţi şi are un efect de energizare. În plus, se mai remarcă şi prin probioticele pe care le furnizează organismului. Ciocolata neagră are o concentraţie mare de cacao şi un conţinut mic de zahăr și de îndulcitori sintetici, fiind aliatul de nădejde al sănătăţii.

Probioticele ameliorează colicile intestinale, reglează tranzitul în cazul diareii, dar și al constipației cauzate de schimbarea alimentației

Restabiliţi echilibrul microbian după curele cu antibiotice

Deşi dieta zilnică poate fi o sursă importantă de probiotice, în unele cazuri este recomandat şi este mai eficient tratamentul cu probiotice, pentru a reface flora intestinală normală şi a imuniza organismul. Cel mai frecvent, tratamentul cu antibiotice, deşi distruge infecţiile, în acelaşi timp „omoară” şi culturile de bacterii benefice organismului. După o astfel de cură, echilibrul microbian trebuie restabilit cât mai repede, pentru a nu genera alte probleme.

Importanţa şi rolul bacteriilor benefice

Încercați să evitați deficiențele de probiotice din organism printr-un regim de viață sănătos și chiar prin suplimente alimentare. Acestea au menirea de a veni în sprijinul persoanelor care se luptă cu probleme ale tractului digestiv, prin echilibrarea microflorei intestinale şi asigurarea unui mediu favorabil pentru creşterea şi dezvoltarea bacteriilor benefice care colonizează în mod natural intestinul.

Lactobacillus acidophilus este cea mai răspândită bacterie benefică din intestinul uman, iar calităţile sale sunt studiate de cercetători încă din 1925. O tulpină a acestei bacterii, DDS-1, este unul dintre cei mai importanţi susţinători ai sistemului imunitar şi suprimă dezvoltarea tumorilor canceroase.

Lactobacillus bulgaricus ajută digestia. Acest probiotic ţine la distanţă agenţii patogeni care ar putea infecta aparatul digestiv. De asemenea, are un rol esenţial în suprimarea reacţiilor proinflamatorii din corp, prevenind astfel deteriorarea ţesuturilor.

Lactobacillus casei trăieşte în iaurturi şi este cea mai puternică „armă” împotriva infecţiei cu bacteria Listeria, care dă listerioză, o boală letală pentru 30% dintre cei infectaţi.

Streptococcus thermophilus este un streptococ „bun”. Are rol antioxidant, dar ar putea fi eficient şi pentru combaterea tumorilor canceroase de la nivelul colonului.