Main menu

header

de Dana Purgaru

Tehnică nouă de diagnosticare rapidă a cancerului de esofag

Cancerul de esofag ar putea fi diagnosticat prin intermediul unui test foarte simplu. Noul dispozitiv, testat pentru diagnosticarea cancerului esofagian, constă într-o capsulă, care conţine un burete ce se expandează după ce aceasta este înghiţită şi care este apoi scoasă din tractul digestiv superior prin tragerea de firul ataşat. Această capsulă, denumită „Cytosponge”, colectează celule în timp ce este extrasă din esofag. Mulţi dintre pacienţii incluşi în teste au preferat capsula endoscopiei.

Dietele bogate în grăsimi, zahăr şi sare, pericol pentru gene

Alimentația bogată în grăsimi, zahăr şi sare provoacă modificări ale mecanismului de funcţionare al genelor, iar aceste schimbări sunt practic ireversibile, potrivit unui studiu efectuat pe şoareci de laborator. Testele au arătat că animalele hrănite cu alimente nesănătoase au continuat să fie predispuse la o rigidizare a arterelor, chiar şi după administrarea unui tratament, pentru că funcţiile genelor, inclusiv cele vitale pentru sistemul imunitar, au fost afectate printr-un proces cunoscut drept „epigenetică”.

Un prim vaccin contra hepatitei C a dat rezultate bune

Primul vaccin contra hepatitei C, conceput de compania britanică GlaxoSmithKline (GSK), a fost bine tolerat şi a generat o puternică reacţie imunitară în cadrul unui studiu clinic de fază I, potrivit unor rezultate considerate promiţătoare, publicate recent în Statele Unite. În pofida unor efecte secundare de scurtă durată care au fost observate, precum oboseală şi migrene, acest vaccin a fost bine tolerat de organismul pacienţilor, precizează autorii studiului. Rezultatele finale vor fi cunoscute în 2016.

Două vindecări de HIV uimesc lumea medicală

Vindecări spontane înregistrate în cazul a doi bărbaţi infectaţi cu HIV, virusul care declanşează SIDA, au uimit lumea medicală. Acestea s-ar datora integrării retrovirusului - degradat şi neutralizat - în ADN-ul celor doi pacienţi, potrivit unui studiu publicat recent de cercetători francezi. Analiza modernă a permis reconstituirea virusului descoperit în genomul celor doi pacienţi pentru a trata pacienţii nou-infectaţi.

Hemoglobina vegetală, substitut sangvin surprinzător

O proteină descoperită recent în sfecla de zahăr ar putea fi utilizată ca un substitut sangvin în situaţiile în care rezervele de sânge din spitale ar fi epuizate, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii suedezi. Ea este foarte asemănătoare cu hemoglobina, proteină care transportă oxigenul în sânge. Oamenii de ştiinţă caută în prezent un mijloc de a utiliza această „hemoglobină vegetală” într-un mod care să fie acceptat de organismul uman. Cercetătorii suedezi spun că acest lucru va deveni posibil în următorii trei ani.