Main menu

header

499 12 1de Gabriela Niculescu

Dr. Ioan Stoian: „Este recomandat să efectuați un test genetic de evaluare a riscului de cancer mamar”

În ziua de astăzi, femeile au ajuns să depună eforturi inimaginabile pentru a-şi aduce sânii la forma estetică dorită, fără să acorde însă niciun pic de importanță sănătăţii acestora. Astăzi, statisticile OMS semnalează că la fiecare două minute, pe glob, o femeie moare ca urmare a neoplasmului mamar, acesta rămânând principala cauză de deces prin cancer în rândul sexului frumos, iar datele epidemiologice arată o creştere constantă a incidenţei, asociată cu scăderea vârstei de apariţie. Doctor Ioan Stoian (medalion), medic primar obstetrică-ginecologie, în cadrul Centrului Integrat de Diagnostic şi Tratament al Sânului Gynecoland, ne-a vorbit despre mastectomie, operație ce presupune îndepărtarea întregului sân, aceasta reprezentând cea mai frecventă procedură folosită în tratamentul cancerului de sân.

„Colaborarea specialiştilor, cea mai bună cale de rezolvare a cazurilor”

499 12 2Vestea necesităţii unei operaţii invazive pentru tratarea cancerului de sân, aşa cum este mastectomia, are o imensă greutate emoţională şi poate produce o traumă psihică particulară. Dar ea este, totodată, o a doua şansă la viaţă. Pentru o experienţă medicală favorabilă, cu un nivel minim de stres, finalizată prin redobândirea sănătăţii şi reinserţia cu succes în viaţa familială şi socială, femeile se pot adresa unui centru medical de senologie (sănătate mamară).

„Spitalul în care-mi desfășor activitatea este specializat în diagnosticul şi în tratamentul afecţiunilor mamare, prin planuri de tratament complexe, diferenţiate şi adaptate fiecărui caz în parte, abordate multidisciplinar prin colaborarea specialiştilor: senolog, ginecolog, chirurg, oncolog, radioterapeut, anatomopatolog, psiholog, chirurg estetician, aceasta dovedindu-se cea mai bună cale de rezolvare a cazurilor de cancer mamar”, a afirmat dr. Ioan Stoian.

„Descoperirea în stadii incipiente a neoplasmelor mărește rata de supravieţuire”

499 12 3În ultimele luni, s-a înregistrat o creştere a numărului de femei care solicită o operaţie de extirpare a sânului, efect cauzat de mastectomia preventivă efectuată de actriţa Angelina Jolie la începutul acestui an. Pe de-o parte, efectul „Angelina” a contribuit la creşterea gradului de conştientizare a cancerului mamar, determinând femeile să se informeze cu privire la această afecţiune şi să acţioneze asupra ei. Pe de altă parte, se pune întrebarea: este cu adevărat necesară mastectomia, în cazul femeilor cu risc mare de a dezvolta un cancer mamar? „Deşi cancerul de sân este determinat, cel mai adesea, de o mutaţie genetică transmisă familial pe cale maternă, este greşit să gândim că, dacă avem mutaţia genetică, vom face sigur cancer. Genele inclavate în celule nu sunt doar de la mamă, ci şi de la tată, iar combinaţia lor face ca expresia genetică, în timp, să nu determine obligatoriu apariţia cancerului. Este recomandat ca femeile cu istoric familial de cancer mamar să efectueze un test genetic de evaluare a riscului de a dezvolta această afecţiune şi, cel mai important, să monitorizeze în permanenţă sănătatea lor mamară, prin controlul anual de rutină, însoţit de ecografie mamară sau de mamografie digitală, întrucât descoperirea în stadii incipiente a neoplasmelor mamare s-a dovedit, până în acest moment, factorul care influenţează în cea mai mare măsură rata de supravieţuire”, recomandă medicul specialist.

„În funcție de diverși factori, se pot extirpa tumoarea, un sector, un cadran sau întregul sân”

În cancerul de sân diagnosticat, indicaţiile operatorii pot varia în funcţie de extensia tumorală, de localizarea acesteia, de gradul de diferenţiere tumorală, de vârsta pacientei și de dorinţa acesteia. „În funcţie de extensia invaziei țesutului, se pot extirpa doar tumoarea (tumorectomie), un sector mamar (sectorectomie), un cadran mamar (quadrantectomie) sau întregul sân (mastectomie) - intervenţie asociată adesea cu îndepărtarea ganglionilor din axilă (limfadenectomie axilară). Mastectomia este operaţia prin care se extirpă sânul în întregime, cu tegumentul de deasupra şi profund, până la muşchiul pectoral (inclusiv fascia prepectorală). Este indicată în situaţii precum cele în care dimensiunile tumorii sunt de peste 4 cm, când tumoarea este localizată central, în funcţie de raportul tumoare-sân (sânii mici sunt mai susceptibili pentru mastectomie), când există tumori multiple în sâni, în cazul femeilor în vârstă, al femeilor sub vârsta de 35 de ani, când riscul de recidivă locală este de trei ori mai mare decât în cazul femeilor cu vârsta de peste 56 de ani, atunci când sunt depistate mutaţii genetice BRCA 1 și așa mai departe”, a spus doctor Ioan Stoian.

„Deşi cancerul de sân este determinat adesea de o mutaţie genetică transmisă familial pe cale maternă, este greşit să gândim că, dacă o avem, vom face sigur cancer. Genele inclavate în celule nu sunt doar de la mamă, ci şi de la tată“

„Se poate realiza operaţia oncologică şi plastică în cadrul aceleiaşi intervenţii“

De cele mai multe ori, operaţia se vindecă în 14-20 de zile, pansamentul putând fi dat jos chiar de a doua zi. După procedură, se intervine prin drenaj pentru șapte-zece zile, pacienta fiind instruită în vederea efectuării zilnice a exerciţiilor de stimulare a circulaţiei la nivelul mâinii asociate drenajului. „Ne concentrăm pe localizarea precisă, descrierea exactă şi marcarea preoperatorie a leziunilor, pentru a limita zona de rezecţie a ţesutului mamar şi, implicit, pentru rezultate terapeutice şi estetice optime. În plus, asigurăm consiliere psihologică pacientelor, ca adjuvant de nădejde în abordarea terapeutică a acestora, lucru care s-a dovedit extrem de benefic. Vindecarea se încheie prin restabilirea integrităţii anatomice a sânului şi a statusului psihologic al femeii, datorită chirurgiei estetice care permite refacerea sânului după diferite tipuri de intervenţii oncologice. Mai nou, chirurgia oncoplastică oferă posibilitatea realizării operaţiilor oncologice şi plastice în cadrul aceleiaşi intervenţii, pentru ca, în final, rezultatele terapeutice şi estetice să fie excepţionale”, a conchis doctorul Stoian.