Main menu

header

499 14 1de Raluca Grințescu

Industria sucurilor acidulate este o piaţă de peste 75 de miliarde de dolari, una dintre cele mai mari industrii din lume, care a avut monopolul în anii ’80 şi ’90, când trustul Coca-Cola a început să împingă cantităţi imense de băuturi pe piaţă.

Strategii de marketing

Pe măsură ce oamenii au consumat tot mai mult suc acidulat, ratele de obezitate şi de diabet zaharat au crescut şi, în timp ce industria respectivă încă neagă şi astăzi că nu are nicio legătură, cercetările au demonstrat contrariul. În urma scăderii vânzărilor, companiile producătoare de sucuri acidulate au căutat să reintroducă pe piaţa tineretului aceleaşi băuturi, însă la dimensiuni mai mici şi personalizate, insuflând oamenilor ideea că vor consuma mai puţin zahăr. Reorientarea către sticlele de mici dimensiuni a dat roade, însăşi preşedintele companiei Coca-Cola afirmând că el consumă în fiecare dimineaţă câte o sticlă, asta pentru a-i oferi energie la o cantitate mai mică, menţionând că o cantitate mai mare ar avea prea multe calorii. După această „mutare”, compania a mai apelat la o strategie de marketing, introducând pe ambalaje o listă cu peste 250 de nume (sticle personalizate). Iarăşi au avut efecte pozitive în vânzări, creşterea fiind de 1% în ultimul an.

Înlocuitori „sănătoși”

Cu toate acestea, se pare că, în ultimul timp, conştientizarea populaţiei asupra riscurilor la care se expune a crescut, oamenii au început să reducă adausul de zahăr şi de băuturi dulci din dieta lor, apelând pe cât se poate la consumul produselor cât mai apropiate de natură. Şi în acest domeniu, Coca-Cola a răspuns rapid la cerinţe, investind urgent şi masiv în companii de băuturi „sănătoase” cum ar fi ceaiul Fuze, Zico din nucă de cocos şi ceai Sincer organic. Coca-Cola deţine, de asemenea, Odwalla, Glaceau VitaminWater, cât şi băuturile pentru sportivi Core. Se pare că preşedintele companiei Coca-Cola, Muhtar Kent, nu are nicio intenţie de a lăsa faimosul brand în cădere liberă, şi va face tot ceea ce îi stă în putinţă să readucă produsele companiei în topurile vânzărilor mondiale.

Duc la inflamarea în creier a hipocampusului

Când beți sucuri, numeroase schimbări au loc în corp, inclusiv în creier. Un amplu studiu efectuat pe animale, prezentat la reuniunea anuală a „Society for the Study of Ingestive Behavior”, a constatat că băuturile dulci sunt deosebit de dăunătoare pentru creierul adolescenţilor, una dintre cele mai importante companii producătoare de sucuri încercând să dea în judecată autorii studiului la aflarea rezultatelor. Studiul s-a efectuat pe şobolani adulţi şi tineri, care au fost hrăniţi cu sucuri dulci timp de o lună. După această perioadă, s-a trecut la testarea funcţiilor cognitive şi a memoriei. În timp ce şobolanii adulţi s-au descurcat bine, şobolanii tineri au avut atât tulburări de memorie, cât şi probleme de învăţare. În continuare, cercetătorii au descoperit şi faptul că acidul din sucuri a condus la inflamarea în creier a hipocampusului, care este crucial pentru memorie şi pentru învăţare.

Zahărul se transformă rapid în grăsime

„Sucurile acidulate sunt cele mai grave băuturi pe care le puteţi consuma vreodată”, afirmă dr. Mercola Rudy, unul dintre realizatorii studiului cu șobolani. Odată ingerate, pancreasul începe rapid să creeze insulină ca răspuns la zaharoză. O sticlă de doi litri cu suc conţine echivalentul a 16 linguriţe cu zahăr sub formă de sirop bogat în fructoză (HFCS). În plus, faţă de contribuţia la rezistenţa la insulină, creşterea zahărului din sânge este destul de rapidă. Știți ce se întâmplă în organismul dumneavoastră după ce ați consumat un pahar cu suc acidulat? Iată și răspunsul:

  • După 20 de minute, cantităţi imense de zahăr ajung în sânge, iar ficatul răspunde automat la insulină. Rezultatul: transformarea cantităţii masive de zahăr în grăsime;
  • După 40 de minute, absorbţia cafeinei este completă. Pupilele se dilată, tensiunea arterială creşte, iar ficatul eliberează şi mai mult zahăr în sânge;
  • După 45 de minute, corpul creşte producţia de dopamină, care stimulează centrii plăcerii din creier - un răspuns identic cu cel al injectării heroinei în organism;
  • După 60 de minute, veţi începe să aveţi un deficit de zahăr în sânge şi aţi putea fi tentaţi să mai consumaţi încă un pahar cu suc.

Împreună cu băuturile energizante şi cu băuturile pentru sportivi, sucurile acidulate sunt printre primele 10 surse de calorii din dieta populaţiei la nivel mondial

Teren propice pentru boli cronice

Nivelurile ridicate de insulină rezultate în urma consumului zilnic de sucuri dulci acidulate conduc în timp la instalarea bolilor cronice, de la diabet şi până la cancer. În timp ce mulţi oameni militează pentru reducerea drastică a consumului acestui tip de băuturi, există extrem de multe persoane care îşi pun pe masă aceste băuturi, pe care le consumă fără a cunoaşte consecinţele. Luați aminte la ce vă supuneți organismul și implicit sănătatea în cazul în care vreți să aveți o viață lungă.