Main menu

header

de Dana Purgaru

Bonurile de casă pot deregla echilibrul endocrin

Cercetări realizate la University of Missouri, SUA, au demonstrat, pentru prima dată, că bisfenolul A, prezent în hârtia termică din care sunt făcute unele bonuri de casă, poate contribui în măsură foarte mare la creşterea niavelului de bisfenol A (BPA), un compus despre care se ştie că poate deregla echilibrul endocrin. BPA poate cauza probleme ale sistemului reproducător și poate mări riscul apariţiei diabetului şi al obezităţii.

Herpesul, risc dublu de Alzheimer

Infecţia cu virusul Herpes simplex de tip 1 dublează riscul apariției maladiei Alzheimer, din cauză că bătrânii au un sistem imunitar slăbit, care creează oportunităţi pentru ca virusul să ajungă la creier, conform unui studiu efectuat la Universitatea Umea din Suedia. Ajuns în creier, virusul poate declanşa procesul care duce la apariţia bolii Alzheimer. Infecţia cu virusul Herpes simplex de tip 1, care cauzează leziuni în zona gurii, este comună, circa 90% dintre adulţi fiind purtători.

Peste trei pahare cu lapte pe zi pot duce la inflamaţii

Prea mult lapte face rău, sugerează un studiu realizat la Universitatea Uppsala din Suedia. Cercetarea a demonstrat că anumite tipuri de zaharuri din lapte pot creşte stresul oxidativ şi procesul inflamator, care distrug celulele. Astfel, persoanele care beau mai mult de trei pahare cu lapte pe zi au un risc mai mare de moarte prematură. La studiu au participat 61.433 de femei şi 45.339 de bărbaţi monitorizați timp de 11-20 de ani. În plus, persoanele care consumau, de obicei, mai mult lapte nu au avut un risc mai mic de fracturi.

Cei născuţi prin cezariană au risc mai mare de autism

Bebeluşii născuţi prin cezariană prezintă un risc cu 23% mai mare de a suferi de autism, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii de la University College Cork din Irlanda. Creşterea numărului de cezariene - și, implicit, a cazurilor de autism - are la bază în principal faptul că medicii le sfătuiesc pe femei să opteze pentru această intervenţie atunci când există un risc mare de complicaţii medicale.

Premieră: transplant de inimi „moarte“

Medicii de la St Vincent’s Hospital din Sydney au readus la viaţă trei inimi „moarte” şi le-au transplantat unor pacienţi - o procedură în premieră, care ar putea contribui la rezolvarea crizei organelor pentru transplant, salvând cu 30% mai multe vieți. Specialiştii au folosit o soluţie specială de conservare, a cărei formulă a fost pusă la punct la Victor Chang Cardiac Research Institute, după o muncă de 12 ani. Prin injectarea soluţiei în inimile care au încetat să bată de mai multe minute (20 de minute, într-unul dintre cazuri), acestea au reînceput să funcţioneze.