Main menu

header

498 14 2de Carmen Ciripoiu

Chiar dacă nu știau ce e acela un blog, bunicii noștri promovau cu sârguință beneficiile uitate sau neștiute ale săpunului de casă: fie că îşi tratau cu el bubele sau copturile, că foloseau supozitoare decupate din săpun pe post de purgativ sau că își spălau părul, făcându-l strălucitor și fără mătreață. Până acum, istoria nu ne-a spus când au fost descoperite proprietățile vindecătoare ale săpunului de casă, dar acesta rămâne unul dintre cele mai bune remedii populare de vindecare.

Tratează durerile de articulații

Bun antiseptic, care nu produce nici alergie, nici iritație, săpunul de casă este folosit de persoanele care suferă de dureri de articulații și de ligamente. În acest caz, se umple cada cu apă fierbinte, se săpunește bine locul bolnav și se introduce în apă de mai multe ori câte 30 de secunde, cu pauze de câteva secunde. Tratamentul nu trebuie făcut mai mult de un sfert de oră și nu este indicat persoanelor care suferă de boli varicoase sau de hipertensiune. Pentru vindecarea panarițiului sau a durerosului furuncul se prepară un amestec din părți egale de săpun dat pe răzătoare și albuș crud. Cu acest preparat se unge locul afectat, se lasă până se usucă, apoi se pansează.

Leac pentru gută și artrită

Un unguent preparat din amestecul în părți egale de săpun de casă, zahăr pudră și ceapă tocată este un leac minunat pentru abcese. Compoziția se aplică seara pe locul dureros, într-un strat gros, apoi se acoperă. Dimineața se spală locul cu ceai de pelin. Pentru durerile provocate de artrită sau de gută se aplică pe locul afectat o compresă înmuiată în clăbuc de săpun seara, înainte de culcare, apoi se strânge cu un fular de lână. Efectul este uimitor. În cazul arsurilor, bunicile noastre folosesc și acum același minunat tratament: ung locul ars cu săpun de casă umezit bine, în prealabil, pe care-l lasă să se usuce. Răceala în fază incipientă este vindecată tot cu săpun de casă. Tratamentul constă în ungerea ușor a nărilor pe interior cu soluție de săpun.

Previne infecțiile în cazul mușcăturilor de câine sau de pisică

În orice anotimp, bătăturile sau călcâiele crăpate le dau de furcă doamnelor și domnișoarelor. Unul dintre cele mai bune remedii rămâne tot săpunul de casă. Se dizolvă o lingură cu săpun mărunțit și o linguriță cu bicarbonat în doi litri de apă fierbinte, iar în soluția obținută se introduc picioarele pentru 20 de minute. Ulterior, se ung călcâiele cu ulei de ricin. În ceea ce privește micozele, se spală locul afectat cu săpun de casă, apoi se unge cu tinctură de iod. Pentru prevenirea infectării în cazul mușcăturilor de câine sau de pisică se aplică pe rană o bucată de tifon înmuiat în soluție de săpun dizolvat în apă caldă și se leagă strâns. Pansamentul se schimbă de două ori pe zi.

Înlătură acneea

Cum se vindecă acneea într-un mod eficient și natural, fără recidivă și efecte adverse? Printr-o mască ce face adevărate minuni, obținută din 100 g săpun de casă, 100 ml lapte cald, 1 lingură cu miere și 1 lingură cu sare de mare. Ingredientele se amestecă și se aplică pe față, unde se țin 20 de minute. La final, se spală tenul cu apă fierbinte, urmată de apă rece. Tratamentul durează trei săptămâni.

PONT. Pentru prevenirea iritației la copii, se tamponează pielea cu un tifon înmuiat în apă cu săpun, apoi se clătește cu ceai de dentiță.

Cea mai bună reţetă: parfumat cu lavandă

Pentru prepararea săpunului de casă se folosesc resturi de grăsime și sodă caustică. Într-o oală de zece litri se pun 200 g sodă caustică și un litru de apă pentru fiecare kilogram de grăsime. După ce soda s-a dizolvat, se introduce grăsimea, mestecând continuu. Se lasă la fiert trei-patru ore, până când se simte mirosul caracteristic de săpun. Pentru parfumarea săpunului se adaugă la fiert o mână cu pelin, cu lavandă sau cu flori de trandafir. Se păstrează în cutii de lemn, căptușite cu hârtie.