Main menu

header

de Roxana Brănişteanu

Termenul acatist are mai multe înţelesuri. În primul rând, este vorba despre un imn şi o slujbă bisericească ortodoxă, ce cuprinde rugăciuni în cinstea Domnului Iisus Hristos, a Fecioarei Maria sau a unor sfinţi. Credincioşii pot citi chiar ei imnul/acatistul respectiv, pe care îl pot găsi fie pe internet, fie la biserică, înscris în mici cărticele care poartă denumirea sfântului căruia vor să i se adreseze. Pe de altă parte, acatiste se numesc şi pomelnicele speciale pe care credincioşii scriu atât numele lor, cât şi multe dintre problemele cu care se confruntă şi dorinţele care vor să li se realizeze. Acestea sunt date preoţilor, la Sfântul Altar, şi citite după slujba acatistului.

Este bine să fie citit zilnic, pe o perioadă de 40 de zile
Acatistele adresate sfinţilor sau Maicii Domnului pot fi citite şi acasă, de fiecare credincios. E bine de ştiut că, în funcţie de problemele pe care le aveţi, trebuie să optaţi pentru un anumit acatist. Dar, dacă staţi de vorbă cu un preot, vă va spune el care este cel mai potrivit pentru dumneavoastră.
Acatistul poate fi spus atât cu voce tare, cât şi în gând, important este să fiţi cu mintea acolo, să vă concentraţi... Dacă vi se întâmplă să vă fugă mintea în altă parte, asta e fie din cauza grijilor zilnice, fie din pricina duhurilor necurate, diavoleşti. De aceea, este bine să citiţi acatistul ales zilnic, timp de 40 de zile. Postul nu este obligatoriu în perioada în care faceţi acest lucru, dar ştiţi cu toţii că unirea rugăciunii cu postul are mai multă putere, aşa că ar fi bine să faceţi asta măcar miercurea şi vinerea.

Maica Domnului e grabnic liniştitoare
Primul acatist care a apărut a fost în cinstea Fecioarei Maria, şi anume Acatistul Bunei Vestiri, închinat întrupării, ca laudă şi mulţumire pentru eliberarea miraculoasă a Constantinopolului în urma unei invazii a perşilor şi avarilor în anul 626. E cunoscut faptul că preoţii recomandă credincioşilor să citească Acatistul Maicii Domnului de fiecare dată când simt nevoia, şi nu doar pentru a rezolva anumite probleme, ci şi pentru a se linişti.

Sfântul Nectarie, taumaturgul bolnavilor
Spre exemplu, dacă vreţi să vă rugaţi pentru sănătate, foarte important este Acatistul Sfântului Nectarie. Mulţi credincioşi din zilele noastre au auzit despre minunile săvârşite de acesta, despre vindecarea unor boli grave şi chiar a cancerului. E adevărat că, pentru a avea o putere mai mare, e bine să completaţi citirea acatistelor cu participarea la slujbele ce se săvârşesc la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti, unde sunt depuse sfintele sale moaşte, şi ungerea cu untdelemn de la candela sa. Sfântul Nectarie e cunoscut nu doar ca un sfânt făcător de minuni sau ca un doctor fără de arginţi, ci şi ca un dascăl al celor care vor să fie izbăviţi de necazuri. El este sărbătorit de creştini la data de 9 noiembrie şi vine în ajutorul credincioşilor dacă aceştia îi citesc acatistul măcar o dată pe săptămână.

Cine îşi doreşte copii se poate ruga Părinţilor Ioachim şi Ana
Alţi sfinţi făcători de minuni cărora le-au fost închinate acatiste sunt Sfântul Anton sau Sfântul Efrem cel Nou. Spre exemplu, mulţi credincioşi din Capitală merg timp de nouă marţi consecutiv la Biserica Sfântul Anton, pentru a da acatiste preoţilor, iar în această perioadă citesc şi acatistul acasă.
Cei care îşi doresc copii pot citi Acatistul Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana!
În seara precedentă unei zile cu cruce roşie în calendar se poate citi Acatistul sfântului ce urmează a fi sărbătorit. Acest lucru se poate face nu doar la biserică, la vecernie, ci şi acasă.

Sfântul Mina, protectorul celor păgubiţi
Cei care au pierdut procese, bani, case ori au fost înşelaţi de rude şi de prieteni îşi găsesc alinare, chiar şi rezolvare, dacă citesc Acatistul Sfântului Mina ori de câte ori simt nevoia. Rămas fără părinţi de la vârsta de 11 ani, Sfântul Mina ia hotărârea de a-şi închina viaţa rugăciunii şi postului. Mii de oameni, fiecare cu durerea pierderii a ceva sau a cuiva, se adună, în fiecare an, la data de 11 noiembrie, la Biserica Sfântul Mina din Bucureşti, cu credinţa că vor recăpăta ce au pierdut dacă se roagă la moaştele acestuia.

Sfântul Ciprian, dezlegătorul de farmece
Citind Acatistul Sfântului Ciprian, alături de un post aspru, măcar trei zile, înainte de a merge la racla sfântă, miercurea şi vinerea, credincioşii vor fi uimiţi de puterile acestuia: dezleagă farmece şi blesteme, vindecă boli cărora medicii nu le dau de cap, încheagă căsniciile, ajută femeile sterpe să aibă copii. Sfântul Ciprian este pomenit de credincioşi, în fiecare an, la 2 octombrie. El însuşi a fost un mare vrăjitor: ghicea în cărţi şi în stele, putea să schimbe văzduhul, să pornească vânt, tunete şi ploi, să distrugă câmpurile, să rănească oamenii şi chiar să le vorbească morţilor. Viaţa i s-a schimbat cu totul când a început să propovăduiască credinţa creştină. După mult timp a ajuns preot şi chiar episcop.

Nu citiţi singuri rugăciunile Sfântului Vasile!
Rugăciunile întocmite de Sfântul Vasile cel Mare, numite şi „exorcisme”, sunt o serie de blesteme împotriva duhurilor necurate din oameni şi din case. Ele nu se citesc de oricine, ci numai de preoţi şi de duhovnici bătrâni care au viaţa curată. Biserica Ortodoxă îl celebrează la 1 ianuarie.

• În Postul Crăciunului (15 noiembrie - 24 decembrie) ar fi bine să citiţi zilnic sau măcar o dată pe săptămână Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos. Acesta este liniştitor şi grabnic ajutător

Realizarea dorinţelor depinde şi de credinţa fiecăruia

În ceea ce priveşte acatistul dat preotului pentru a fi citit, în timp ce se întâmplă acest lucru nu e bine să staţi jos, în strane, ci în picioare sau în genunchi, de preferat în faţa icoanei sfântului spre care v-aţi îndreptat rugăciunea. Apoi, mai trebuie să ştiţi că realizarea dorinţelor notate pe respectiva bucată de hârtie depinde şi de cel care citeşte, adică de credinţa şi de convingerea cu care se roagă.