Main menu

header

de Mariana Borloveanu

- În fiecare an, la 15 august, credincioşii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului

Din evlavie pentru Maica Domnului, mulţi credincioşi pornesc în căutarea ei, dorind să atingă locurile de care ea s-a atins, şi ajung astfel la cele două biserici închinate acesteia: una pe Muntele Măslinilor, iar cealaltă în Sion. Prima este construită pe mormântul Maicii Domnului, iar în cea de-a doua se află sculptura Sfintei Fecioare, care emană mângâiere şi pace sufletească. Miracolele care se întâmplă celor care se roagă în aceste locuri sunt mărturia vie a sfinţeniei Născătoarei de Dumnezeu.

Ajutorul Fecioarei Maria la Biserica „Hagia Sion”
Faţă în faţă cu Muntele Măslinilor, pe Muntele Sion se află una dintre cele mai mari biserici din Ierusalim, fiind aşezată în imediata apropiere a zidurilor vechiului oraş, aproape de Poarta Sionului. Piatra de temelie a fost aşezată la 7 octombrie 1900, iar zidirea a durat zece ani. Biserica a fost sfinţită la 10 aprilie 1910, de Patriarhul latin al Ierusalimului. Iniţial era cunoscută sub denumirea de „Abaţia Adormirii Maicii Domnului”, însă numele acesteia a fost schimbat, în anul 1998, în cel de Biserica „Hagia Sion”. Actualul lăcaş de cult, de o mărime impresionantă, are o formă deosebită, cilindrică, fiind mărginit de mai multe capele şi altare, de la care se coboară spre cripta subterană. Deasupra aceasteia, chiar pe locul unde se spune că a adormit Sfânta Fecioară Maria, se află o sculptură făcută din fildeş şi din lemn de cireş. Lângă sculptura Maicii Domnului Adormită, credincioşii din întreaga lume vin să se închine şi să o venereze. Se spune că rugăciunile făcute cu pioşenie lângă acest monument spiritual sunt ajutate de Maica Domnului şi îşi găsesc întotdeauna împlinirea.

Mormântul Maicii Domnului a fost găsit gol
Din scrierile Sfinţilor Părinţi aflăm că, printr-un înger, Mântuitorul Hristos i-a dat de veste Fecioarei Maria că în curând va avea loc mutarea acesteia de pe pământ în lumea cerească. Mare bucurie a cuprins-o pe Născătoarea de Dumnezeu, care a alergat în grabă să se roage pe Muntele Măslinilor. A pregătit apoi toate cele de trebuinţă înmormântării sale, după care a împărţit văduvelor sărace toate veşmintele pe care le avea şi le-a mărturisit vecinelor că nu va uita pe nimeni şi îşi va pomeni tot timpul semenii în rugăciune. După ce a cerut iertare celor de faţă, a făcut o rugăciune spre iertarea tuturor, apoi i-a binecuvântat pe toţi, lăsându-şi sufletul în mâinile Fiului său. După un vuiet imens, la casa Maicii Domnului din Ierusalim au apărut ca prin minune toţi Apostolii Mântuitorului. Apostolul Petru a început să oficieze slujba de înmormântare, după care ceilalţi apostoli au dus pe umeri patul pe care se afla trupul Născătoarei de Dumnezeu, coborându-l în mormântul deja pregătit. Toţi apostolii au vegheat la Adormirea Maicii Domnului, în afară de Toma, care a ajuns abia după trei zile, fiind foarte supărat că nu o văzuse şi el. La rugăminţile fierbinţi ale acestuia, apostolii au deschis mormântul şi au încremenit, văzând că în locul trupului adormit al Sfintei Fecioare au găsit doar giulgiul, rămas spre mângâiere şi mărturie în faţa tuturor, cum că Preasfânta Fecioara Maria s-a mutat la Ceruri cu trup cu tot.

Peste 100 de candele pe bolta bisericii de pe Muntele Măslinilor
Biserica ce adăposteşte Mormântul Maicii Domnului are două lăcaşuri de închinare: basilica superioară şi biserica semiîngropată, înălţată de cruciaţi în secolul al XI-lea, şi care parţial se mai păstrează şi astăzi. Această criptă inferioară a fost cruţată de-a lungul timpului chiar şi de musulmani, care au o adevărată veneraţie pentru „mama profetului Iisus”. De pe platforma superioară a bisericii se coboară câteva trepte, ajungând în curtea interioară, o curte foarte simplă, mărginită de pereţi, care se compun din plăci de piatră, dintre care, în colţul din dreapta, un culoar coboară până în Peştera Ghetsimani. De o parte şi de alta a faţadei centrale a basilicii se află două mici paraclise, iar cele 48 de trepte, care coboară spre un loc străjuit de candele, ajung până acolo unde se separă Paraclisul din dreapta al Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana de Paraclisul din stânga al Dreptului Iosif, logodnicul Fecioarei Maria. Biserica de pe Mormântul Maicii Domnului, construită din piatră boltită, are forma unei nave lungi de 20 de metri şi este lată de 7 metri. Atât deasupra galeriei de coborâre, cât şi în biserica propriu-zisă, atârnă de boltă peste 100 de candele, care se aprind la toate sărbătorile creştinilor.

• În spatele Mormântului Fecioarei Maria este aşezată, în mod tainic, Icoana Maicii Domnului Ierusalimiteanca, mare făcătoare de minuni

Procesiune între Sfântul Mormânt şi Mormântul Maicii Domnului

În fiecare an se organizează o procesiune, care porneşte din Cetatea Ierusalimului şi ajunge la mormântul de pe Muntele Măslinilor al Fecioarei Maria. În ziua praznicului, stareţul de la Mănăstirea Mormântului Maicii Domnului, îmbrăcat în veşminte liturgice, poartă pe braţe o icoană a Adormirii Maicii Domnului, fiind încadrat de arhierei, preoţi, monahi şi credincioşi, după reguli foarte precise, astfel încât, toţi cei prezenţi formează rânduri de cinci-şase persoane, pe o distanţă de 200 de metri. În acest format se iese din Cetatea Ierusalimului şi se parcurge pe jos distanţa până la peştera Mormântului Maicii Domnului, unde se săvârşeşte Sfânta Liturghie. Din cauza spaţiului foarte mic, doar doi dintre preoţi slujesc, însoţiţi de un arhiereu, iar toţi ceilalţi participanţi la procesiune rămân pe scări şi în curtea încărcată de har.