Main menu

header

de Mariana Borloveanu

La Slujba Învierii de anul trecut, maica Teoctista de la Mănăstirea Agapia a ajuns la Sfântul Mormânt, unde i-a cunoscut pe Anastasis, un grec care s-a vindecat după ce a atins Lumina Sfântă, şi pe o fată care a rămas în Ţara Sfântă după ce şi-a recăpătat sănătatea. Măicuţa ne-a povestit cu uimire cele aflate acolo.

Un tânăr s-a ridicat din scaunul cu rotile
Un bărbat de 38 de ani, Anastasis, din Atena, vine de trei ani la Sfântul Mormânt. Anul acesta nu a reuşit să ajungă decât în curtea exterioară, unde a stat 24 de ore numai în picioare, aşteptând să vină clipa în care coboară Lumina Sfântă. A povestit tuturor celor de faţă ce îi dă atâta putere şi de ce vine în fiecare an de Paşte să ia Lumina Sfântă numai de la Ierusalim. Cu trei ani în urmă, soţia sa l-a adus pentru întâia oară aici, într-un cărucior cu rotile. În timp ce aşteptau, cei doi soţi au citit tot timpul rugăciuni de mulţumire pentru sănătate, pentru iertare şi mântuire, dar cel mai mult au citit „Canonul de pocăinţă al Mântuitorului Iisus Hristos” şi „Al doilea Paraclis al Maicii Domnului”. Când a coborât Sfânta Lumină s-a creat învălmăşeală, fiecare dorind să ajungă să se bucure de această binecuvântare. În toată îmbulzeala aceea, scaunul cu rotile s-a răsturnat chiar în clipa în care Patriarhul Ierusalimului împărţea celor de faţă Focul Dumnezeiesc. Ca prin minune, o flacară a ajuns până jos, printre oameni, şi în felul acesta Anastasis i-a simţit căldura, fără însă să se ardă.
În clipa aceea s-a ridicat şi a plecat de-acolo fără cărucior, spre uimirea tuturor celor de faţă.

Elena s-a lecuit de epilepsie
La numai 21 de ani, o tânără din Focşani era permanent tulburată de chinuitoare stări de leşin şi de pierdere a memoriei, ce se repetau de câteva ori pe zi. Ajutată de o asociaţie studenţească, Elena a ajuns la Sfântul Mormânt. După ce a luat Lumina Sfântă nu a mai făcut crize niciodată, motiv pentru care a rămas la Ierusalim, unde îngrijeşte două bătrâne. Era o promisiune pe care I-o făcuse lui Iisus Hristos şi de care nu spusese nimănui.