Main menu

header

de Mariana Borloveanu

La adevăratul loc al Botezului Mântuitorului Hristos, Sfinţirea Apei se face de două ori pe an: la Bobotează şi în săptămâna dinaintea Sfintelor Paşti. Pe lângă cei care ajung în Ţara Sfântă la aceste evenimente religioase, şi cei care primesc în dar crenguţe de finic sau busuioc sfinţit cu apă din Iordan dobânesc vindecare.

Slujbă după Florii
În prima zi din Săptămâna Patimilor se deschide graniţa cu Iordania, la râul numit de arabi El-Ghor. Acest loc se află undeva în faţa Ierihonului, fiind singurul râu din Ţara Sfântă şi adevăratul loc al Botezului Mântuitorului Hristos. În acea zi are loc o slujbă de sfinţire a apei, cu totul deosebită. Patriarhul Ierusalimului, înconjurat de un sobor de preoţi, coboară şi slujeşte pe malul dinspre Israel, cu cântări specifice acestui ritual religios. Pe cealaltă parte a râului (pe malul dinspre Iordania) slujeşte un alt sobor de preoţi, în frunte cu episcopul grec al Iordaniei. Schimbul de replici ale preoţilor în timpul acestei slujbe speciale de sfinţire a apelor se conturează într-o permanentă cântare religioasă, iar pe aceste acorduri psaltice mulţimea aşteaptă să simtă apa binecuvântată. În acest timp, Patriarhul afundă crucea în apa Iordanului, împreună cu un buchet imens de busuioc proaspăt cules, după care îi stropeşte cu apă sfinţită pe toţi cei de faţă, în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh.

Cenuşa din crenguţe înmuiate este tămăduitoare
În ziua Sfinţirii Apei, credincioşii care participă la slujbă poartă crenguţe de finic sau de busuioc. Deşi cu toţii sunt stropiţi cu apă sfinţită de către ierarhi, după terminarea slujbei, toată lumea înmoaie crenguţele verzi în apa Iordanului, apoi le iau acasă şi le păstrează la icoane. Pe timp de boală, alături de smirnă şi de tămâie, se arde şi o rămurică, până când se transformă în scrum. Cu cenuşa obţinută se face semnul Sfintei Cruci pe fruntea bolnavilor şi se tămâiază toată casa. Cei care se botează în această zi în apa sfinţită a Râului Iordan sunt feriţi de boli sau pot avea surpriza unei vindecări neaşteptate.

• Apa sfinţită în Săptămâna Patimilor vindecă deopotrivă trupul şi sufletul

Un bătrân din Odesa a fost vindecat de Parkinson

Părintele Philiphos, de la Iordan, a fost matorul unui adevărat miracol: „Am văzut în 2010 un bătrân de 80 de ani de la Odesa, care a intrat îmbrăcat în râu, deşi avea Parkinson. Când a ieşit, în timp ce stătea la soare să i se usuce hainele, tremurul bolii dispăruse definitiv şi toţi cei de faţă îl atingeau, nevenindu-le să creadă de ceea ce i se întâmplase bătrânului. Vedeţi ce poate face apa de Florii...”.