Main menu

header

de Adela Stăncescu

- Una dintre acestea e Maria Magdalena, pomenită de Biserică la 22 iulie

La culmile sfinţeniei au ajuns şi Maria Egipteanca, Pelaghia, Thaisia şi Maria lui Avraam după ce şi-au schimbat definitiv viaţa, s-au căit pentru păcatele lor şi s-au smerit. Au trăit în primele veacuri ale creştinismului şi s-au întors la Dumnezeu după ce au auzit cuvintele din Scriptură. Povestea lor este descrisă de maica Benedicta Ward în cartea „Vieţile sfintelor care mai înainte au fost desfrânate”.

Maria Magdalena, cea „întocmai cu Apostolii”
Sfânta mironosiţă provenea dintr-o familie bogată şi nobilă din cetatea Magdala. Evangheliile după Luca şi Marcu arată că Hristos a scos cei şapte demoni din ea, dar nu precizează dacă erau diavoli ai plăcerii. A fost iertată de păcate, iar de atunci a devenit ucenica Mântuitorului. Ioan ne spune că ea a fost alături de Maica Domnului la picioarele lui Iisus răstignit pe cruce, şi a fost prima care a adus vestea învierii lui Hristos. Potrivit tradiţiei, Maria Magdalena a propovăduit învăţătura lui Hristos în Fenicia, Egipt, Siria şi Roma, şi se crede că a murit la Efes.
Autoarea cărţii susţine că ea a fost logodită cu Sfântul Ioan Evanghelistul, iar în cinstea lor a avut loc nunta din Cana. Acesta ar fi fost momentul când Ioan şi-a lăsat mireasa şi l-a urmat pe Iisus, iar Maria, de ciudă, a devenit prostituată. Evangheliile nu o descriu prin acest cuvânt, dar Benedicta Ward explică de ce este considerată astfel: „Maria Magdalena preia imaginea Israelului infidel, descrisă de profeţi ca o prostituată în privinţa relaţiilor sale cu Dumnezeu. Această imagine a fost transferată de scriitorii Noului Testament asupra întregii umanităţi şi, de aceea, orice suflet păcătos poate fi acum descris drept o prostituată, drept infidel legământului iubirii dintre Dumnezeu şi om.”

Maria Egipteanca, un model de căinţă
După ce a trăit timp de 17 ani ca prostituată, în Alexandria, Maria Egipteanca a ajuns la Ierusalim împreună cu un grup de pelerini care voiau să se închine Sfintei Cruci. Pe drum i-a sedus pe mulţi dintre aceştia şi a continuat să ducă aceeaşi viaţă şi la Ierusalim. Dar când a mers la biserică, o forţă nevăzută a oprit-o să intre. Atunci a plâns şi s-a rugat Maicii Domnului să-i dea voie să vadă Sfânta Cruce. După ce a intrat a promis că va renunţa la viaţa sa de până atunci şi va face aşa cum îi va spune Fecioara Maria. Aşa a trecut Iordanul şi a ajuns în deşert, unde a trăit ca pustnică timp de 47 de ani. Acolo a găsit-o monahul Zosima, care i-a ascultat povestea şi a împărtăşit-o, iar după scurt timp s-a întors să o îngroape.

Pelaghia, actriţa care a iubit un episcop
Actriţă cunoscută în toată Antiohia, Pelaghia era considerată de Biserica din acea vreme o persoană imorală, la fel ca prostituatele. Era o femeie foarte frumoasă, dar avea o viaţă desfrânată; se îmbrăca cu haine scumpe şi provocatoare, şi purta multe bijuterii. Aşa arăta şi când a trecut pe lângă un grup de episcopi. Aceştia au întors faţa să nu o vadă, dar unul dintre ei, Nonnus, s-a uitat mult timp după ea. A doua zi, Pelaghia a intrat întâmplător într-o biserică unde predica Nonnus şi, auzind cuvintele sale de învăţătură, a plâns din cauza păcatelor sale. Apoi a venit la el şi l-a rugat să o boteze. Şi aşa a început relaţia lor de iubire. Mai târziu au plănuit împreună ca ea să se deghizeze în bărbat şi să ducă o viaţă de pustnic. De atunci nu s-a mai întâlnit cu Nonnus, fiecare dintre ei trăind în singurătate şi în castitate. Totuşi, episcopul ştia unde se retrăsese ea şi când l-a trimis pe diaconul său să-l viziteze pe pustnicul Pelagius (care era Pelaghia), acesta nu l-a mai găsit în viaţă. Aflase însă că era venerat în tot ţinutul pentru austeritatea şi rugăciunea sa.

Thaisa, prostituata care a ales mănăstirea
Bogată şi frumoasă, Thaisa era o prostituată atât de cunoscută, încât numeroşii săi amanţi se băteau ca să obţină favorurile sale. De aceste scandaluri a auzit şi Pafnutie, unul dintre părinţii renumiţi ai Egiptului, care s-a deghizat în haine lumeşti şi a venit la ea. I-a vorbit despre viitoarea judecată a lui Dumnezeu, când va fi chemată să dea socoteală pentru toţi cei care păcătuiau din cauza sa. Iar cuvintele sale au convins-o să îşi schimbe modul de viaţă. A renunţat la toată averea sa şi l-a urmat pe acesta în pustie. Pafnutie a dus-o la o mănăstire de maici, unde a stat timp de trei ani, zăvorâtă într-o chilie întunecată. Când părintele s-a dus să o vadă, a insistat să iasă afară, dar ea a preferat să rămână tot acolo. După două săptămâni de la vizită, Thaisa a murit, primind iertarea deplină.

Maria, nepoata lui Avraam, o icoană a mântuirii
Orfană de la vârsta de 7 ani, Maria a fost crescută de unchiul său, pustnicul Avraam. Locuiau în chilii învecinate, iar copila era tratată ca un ucenic. Mai târziu a fost sedusă de un monah aflat în vizită şi a păcătuit cu acesta. Maria nu a îndrăznit să-i spună lui Avraam ce se întâmplase şi a fugit în timpul nopţii. S-a dus într-un bordel şi a trăit un timp ca prostituată. Acolo a ajuns şi unchiul său, deghizat în soldat, şi a convins-o să vină cu el. Nu i-a reproşat nimic, ci i-a vorbit doar despre milă şi iubire. Din bordel, Maria s-a întors în pustiu, unde a rămas până la moarte, trăind în pocăinţă.

• În cei trei ani cât a stat închisă în chilie, Thaisa a spus o singură rugăciune: „Cel ce m-ai făcut, miluieşte-mă!“

• Maica Benedicta Ward a scris o serie de cărţi despre monahismul timpuriu. Este membră a Comunităţii monastice „Surorile Iubirii lui Dumnezeu“ şi predă la Facultatea de Teologie din Oxford de peste 50 de ani.