Main menu

header

de Adela Stăncescu

- Abţinerea de la alimente trebuie să fie însoţită de rugăciuni

Încă din cele mai vechi timpuri, postul negru era considerat un mod de purificare a trupului şi de vindecare a sufletului. Ceea ce au spus cândva Sfinţii Părinţi este confirmat în zilele noastre şi de savanţii de la prestigioase institute de cercetare: postul negru este cel mai eficient tratament natural pentru tămăduirea diferitelor boli. Mai mulţi oameni de ştiinţă au demonstrat că, atunci când nu este hrănit, organismul consumă drept „combustibil” propriile rezerve, iar celulele bolnave nu se mai pot înmulţi.

Organele au ocazia să se regenereze
Numit şi ajunare, postul negru este de fapt o înfrânare de la mâncare şi băutură, de obicei timp de 24 de ore. Pentru creştinii ortodocşi, acest repaus alimentar este completat cu rugăciuni şi pocăinţă, cu spovedanie şi împărtăşire. Poate fi ţinut o dată sau de două ori pe săptămână: miercurea, când Mântuitorul a fost vândut pentru 30 de arginţi, şi vinerea, când a fost judecat şi răstignit. Postul negru a fost rânduit de Biserică şi în alte zile, cum ar fi: Ajunul Bobotezei, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul şi în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor. Însă poate fi recomandat şi de părinţii duhovnici în anumite situaţii. Iar atunci când este respectat cu stricteţe duce la vindecarea multor boli. Medicii au demonstrat că în aceste perioade corpul elimină toxinele acumulate, iar anumite organe se regenerează.

Terapie chiar şi pentru cancer
Numeroşi cercetători au studiat postul negru ca metodă de vindecare a diferitelor boli şi au ajuns la concluzia că este cel mai eficient tratament natural. Pentru a ne convinge, specialiştii ne dau drept exemplu animalele bolnave, care refuză orice hrană până când se însănătoşesc. Ei susţin că atunci când nu este hrănit, organismul foloseşte rezervele interioare, care îi sunt suficiente chiar şi mai multe zile. Studiile au arătat că tumorile maligne au nevoie de o cantitate mare de glucoză din sânge pentru a se dezvolta. Iar pentru vindecare este nevoie de reducerea acestei cantităţi, nu de suplimentarea ei. Prin abţinerea de la mâncare o perioadă, celulele canceroase nu mai au cu ce să se hrănească, dar cele sănătoase pot supravieţui destul de bine. Mai mult, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California susţin că postul alimentar cu 48 de ore înainte de un tratament cu citostatice poate face ca medicamentul să fie mai eficient în atacarea celulelor maligne.

Post total în clinici specializate
Postul negru, ca metodă terapeutică alimentară, este practicat în clinici specializate din mai multe ţări. Renumite sunt cele din Austria, Germania, Elveţia, Franţa, Marea Britanie, dar şi Rusia, Statele Unite, Japonia şi China. Pacienţii sunt asistaţi de medici, iar programul este riguros. Durata variază în funcţie de afecţiuni, de la trei la cinci săptămâni, chiar şi 40 de zile pentru bolnavii de cancer. Numai în clinicile din Germania sunt trataţi între 5.000 şi 10.000 de pacienţi pe an.
Cei care încearcă pentru prima dată această terapie au nevoie de o minimă pregătire, deoarece pot avea ameţeli, dureri de cap şi stări de leşin, care însă dispar în timp. Medicii spun că nu sunt altceva decât simptome normale care arată că acea persoană a acumulat o cantitate mare de impurităţi.

Eficient şi împotriva astmului
Cercetătorii au redescoperit această metodă la începutul secolului al XX-lea, şi de atunci au demonstrat că poate vindeca chiar şi boli grave. Doctorul Guelpa din Franţa este recunoscut în toată lumea prin succesele sale în tratarea prin post a diabetului, astmului, bronşitelor, bolilor de stomac şi artritelor. Au urmat aceeaşi cale şi medicii E.H. Dewey, Adolf Meier şi Sigmund Muller. Numeroşi pacienţi au fost vindecaţi de boli ale ficatului, ale bilei, ale inimii şi chiar de unele tulburări psihice.
De-a lungul anilor, medicii au folosit şi alte tipuri de post: doar cu apă, cu fructe, cu orez sau cu sucuri. Toate aceste forme au fost eficiente pentru că au făcut ca organismul să se vindece singur.

Sfaturile părintelui Ilarion Argatu

Pentru cei care ajunează, părintele Ilarion Argatu a lăsat câteva îndrumări. În ziua în care ţin post negru, credincioşii trebuie să se abţină de la orice păcat. Important este ca ei să rabde şi să ierte orice, să nu se certe cu nimeni şi să îşi învingă orgoliile. În acea zi nu este bine să doarmă, iar mâncarea pe care ar fi trebuit să o mănânce să o împartă săracilor. În cazul în care nu pot ajuna toată ziua, pot să mănânce o masă pe zi, dar numai de post. Însă tot părintele atrage atenţia că postul negru, care începe în ziua premergătoare, la ora 18:00, nu trebuie să fie întrerupt la orice oră. Poate fi oprit la ora 15:00, când Mântuitorul şi-a dat Duhul pe Cruce, la ora 18:00, când a fost dat jos de pe Cruce şi îngropat, la ora 21:00, când s-a aşezat piatra pe mormânt, şi la ora 24:00, când Iisus Hristos a sfărâmat porţile iadului şi i-a scos pe cei drepţi. Pentru cei demonizaţi, Ilarion Argatu a recomandat post negru timp de mai multe zile la rând, dar numai în cazul în care aceştia pot să facă acest sacrificiu.

• Specialiştii nu recomandă postul negru celor hipotensivi, copiilor, bătrânilor, femeilor însărcinate şi persoanelor cu afecţiuni pulmonare, cardiace şi endocrine.

• Postul negru este o mică jertfă pe care o aducem lui Dumnezeu ca răspuns la dragostea pe care El ne-o arată.

• Gerontologii cred că postul negru încetineşte procesul de îmbătrânire a organismului.