Main menu

header

538 22 1de Carmen Ciripoiu

Nu este o întâmplare că cele mai multe minuni aparțin Maicii Domnului. Ea reprezintă nădejdea fără sfârșit, Preasfânta și totodată Cea căreia îi poți spune cele mai ascunse dorințe și rugăminți. Trebuie doar să ai răbdare, și toate se vor împlini. Dar poate că nicio minune a Fecioarei Maria nu se compară cu cea a apariției șerpilor dintr-o mică insulă din Grecia, numită Kefalonia, care are loc în fiecare an la 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Un moment unic, care înfricoșează și cucerește în același timp.

Semnul crucii albe

Ușa Raiului e deschisă. Numai noi să vrem să intrăm în el, Dumnezeu nu obligă pe nimeni. Mai aduce pe câte unul și cu de-a sila, mai trimite o boală, un necaz, dar „pe dătătorul de bunăvoie îl iubește Dumnezeu”. Maica Domnului nu obosește niciodată, iar lucrarea ei e magnifică. Se întâmplă uneori ca unii să uite ajutorul primit sau să se folosească de Sfânta Fecioară pentru un interes imediat. Alţii înţeleg mesajul divin şi îşi schimbă viaţa. Pocăindu-se, încep să trăiască întru Hristos, în adevăr şi milostenie. Totul e dat de Dumnezeu cu un scop: și boala, dar și vindecarea. Iar puterea Maicii Domnului și rugăciunea sa către Fiul său Cel Preaputernic nu are limite. În fiecare an, la 15 august, cu precizie de ceasornic, liniștea din jurul Bisericii Langouvarda, cu hramul Adormirii Maicii Domnului, din Kefalonia, e tulburată de apariția a zeci de șerpi prietenoși, mai mici sau mai lungi, care poartă pe cap și pe limbă semnul unei cruci albe. Nu se sperie nimeni de micuțele vietăți. Din contră, șerpii sunt așteptați ca niște adevărați pelerini să ia parte la una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății închinată Adormirii Maicii Domnului.

Se retrag imediat după terminarea Sfintei Liturghii

538 22 2Cuminți, fără să deranjeze pe nimeni, șerpii urcă scările bisericii, pătrund în sfântul lăcaș, apoi fiecare se așază acolo unde simte. Unii intră în Sfântul Altar, alții se duc pe Sfânta Evanghelie sau pe icoane, iar unii aleg să poposească pe creștetul credincioșilor, pe mâinile lor sau ale preoților. Ca și cum ar venera chipurile sfinților, aceștia își pleacă în semn de rugăciune capetele și ascultă alături de credincioși, sfioși, Sfânta Liturghie. Se lasă mângâiați de cei prezenți la slujbă, ba chiar pare că încearcă să le aline durerea celor aflați în suferință. E greu de exprimat în cuvinte acea imagine în care om și șarpe, deopotrivă, se închină cu aceeași nemărginită credință și evlavie Maicii noastre, cea mai cinstită decât Heruvimii și mai slăvită fără de asemănare decât Serafimii. Imediat ce Sfânta Liturghie a luat sfârșit, șerpii se retrag în chip minunat în pustietatea din zonă, fără ca să-i poată găsi cineva, urmând ca anul care vine să apară din nou, ca niște drept-credincioși, să o cinstească pe Sfânta Fecioară.

Legenda spune că…

538 22 3Biserica Langouvarda, din Kefalonia, a fost pe vremuri o mândră mănăstire de maici, despre a cărei frumusețe se vorbea peste tot în lume. În jurul anului 1705, niște pirați au atacat sfântul lăcaș și au vrut să le batjocoreasă pe măicuțe. Legenda spune că măicuțele și-au pus toată speranța în puterea nemărginită a Domnului și a Preacuratei Fecioare și s-au rugat să fie păzite de vicleanul diavol și de ispitele sale. Văzând stăruința lor în rugăciune și dorința de a rămâne veșnic fecioare, Dumnezeu le-a transformat pe maici în șerpi, care au încoronat imediat icoana Maicii Domnului pentru preaslăvirea ei. Când au văzut minunea, însăși pirații au îngenuncheat în fața Sfintei Icoane a Născătoarei de Dumnezeu și s-au rugat să fie iertați de gândul și de fapta pe care voiau să o împlinească. De atunci, minunea se întâmplă în fiecare an, un prilej de întărire a credinței și de întoarcere la pocăință a celor care s-au depărtat de Maica Domnului și de nesfârșitele sale minuni.

Binecuvântare pentru localnici

538 22 4Atunci când șerpii își fac apariția, localnicii și credincioșii care calcă pragul Bisericii Langouvarda, din Kefalonia, se simt protejați de Maica Domnului. Departe de a fi speriați de apariția micuțelor târâtoare, oamenii trăiesc cu credința că, dacă șerpii nu apar în vreun an, mare nenorocire se va abate asupra locului. Nu au uitat nici acum că în perioada anilor 1940-1953, când șerpii Maicii Domnului nu au participat la slujbe, în Kefalonia au avut loc multe războaie și nenorociri.

Șerpii Maicii Domnului fac parte dintr-o specie numită telescopus fallaxspecies, care înseamnă „șarpele-pisică european“

Crucea albă purtată de șerpi pe cap și pe limbă este semnul păcii și al sfințeniei

Când crinii înfloresc…

Tot la 15 august, când se prăznuiește Adormirea Maicii Domnului, tot în Kefalonia, în localitatea Pastra, crinii uscați de la Icoana Maicii Domnului Gravaliotissa, aduși în fiecare primăvară de credincioși și păstrați de preoți, înmuguresc și înfloresc pentru a doua oară, împrăștiind un miros dumnezeiesc. Minunea se petrece în noaptea dinaintea binecunoscutei sărbători Adormirea Maicii Domnului. În câteva ore, tulpinile uscate dau naştere unor flori proaspete şi strălucitoare. Un adevărat miracol… Potrivit istoriei, icoana Maicii Domnului Gravaliotissa a fost găsită pe câmp, în anul 1720, de un ţăran, slujitor al contelui Lianos. Stăpânul l-a îndemnat pe ţăran să ducă icoana la Biserica Sf. Dimitrie, dar noaptea a avut un vis care l-a cutremurat. În vis i-a apărut Maica Domnului, care l-a dojenit: „De ce mă iei de la casa mea?” Înfricoşat de mesajul divin, contele a dus icoana acasă, căutând să o protejeze. Se spune că el avea o fiică bolnavă, care nu se putea ridica din pat. Când a văzut icoana, fata s-a ridicat în picioare, s-a închinat şi a fost tămăduită pe loc. Atunci, contele a ridicat o biserică în locul în care fusese găsită icoana. Ţăranul care o găsise a adus la altar un crin, floare pe care o culesese de lângă icoană. De atunci, credincioşii din sat au păstrat tradiţia de a culege crini albi pentru Maica Domnului, iar credinţa lor a fost răsplătită cu un miracol. Ca o dovadă că Dumnezeu există, iar minunile sunt întotdeauna pentru vindecarea sufletului.