Main menu

header

496 3 1de Cătălina Tăgârță

Indiferent pentru ce dietă ar opta și cât de puțin ar mânca, unele persoane pur și simplu nu reușesc să se „dezlipească” de kilogramele în plus cu care s-au pricopsit de-a lungul timpului. Însă această categorie de persoane ar trebui să știe, pentru început, că totul ține de metabolismul fiecăruia... iar dieta bogată în proteine ar putea să le ajute să slăbească mâncând puțin și sănătos.

Echilibrul nutrițional e foarte important

În ultimii 60 de ani, consumul de alimente bogate în proteine a scăzut în ţările vestice, iar cercetătorii sunt de părere că această situaţie reprezintă cauza pentru creşterea numărului de persoane care suferă de obezitate. „Ne putem folosi de aceste informaţii pentru a ajuta la gestionarea şi la prevenirea obezităţii, asigurându-ne că alimentele pe care le consumăm au un nivel de proteine suficient pentru a ne satisface apetitul”, a declarat profesorul de nutriţie David Raubenheimer, de la Universitatea din Sydney, citat de Daily Mail. Cu toate acestea, specialistul a avertizat că aceste diete ar putea conduce la mai multe probleme de sănătate, de aceea este important ca fiecare persoană să aibă în vedere un echilibru nutriţional.

Proteinele au rol energetic

Proteinele au rol structural - de formare și de creștere a celulelor și țesuturilor tinere și de refacere a celor uzate. De exemplu, în corpul unui adult de 70 de kilograme există circa 10-11 kilograme de proteine (din care circa trei kilograme și jumătate în mușchi, aproximativ patru kilograme în lichidul interstițial, plasmă și secreții, două kilograme în țesutul conjunctiv și unul în piele).

Întrucât înlesnesc unele reacții în organism prin unirea lor cu o parte din enzime, proteinele au și rol biocatalitic și energetic (în lipsa unor cantități suficiente de glucide și lipide, după epuizarea rezervelor energetice proteinele sunt folosite ca surse de energie). Din arderea unui gram de proteine rezultă circa 4,1 kcal. Pe acest ultim rol al proteinelor se bazează dietele hiperproteice (bogate în proteine), care exclud din alimentație glucidele și lipidele. Mai mult, s-a demonstrat că, pentru a obține 100 de calorii cu ajutorul proteinelor, organismul folosește circa 30 de calorii din energia proprie. Metabolismul crește cu 30% atunci când se consumă protidele, iar aceste lucruri ar trebui luate în considerare când vreți să stabiliți un regim de slăbit.

Esențiale pentru o creștere sănătoasă

496 3 2Dieta bogată în proteine are avantaje și dezavantaje. Un avantaj al acestui regim este acela că organismul consumă o cantitate importantă de energie din rezerve, mai mare decât pentru glucide sau lipide. De obicei, în curele de slăbire, prima scădere în greutate este dată de pierderea de apă din țesuturi, urmată de pierderea masei musculare (în condițiile înfometării, proteinele din mușchi furnizează aminoacizi, iar țesutul adipos este cel mai greu de înlăturat). De aceea, alimentația bogată în ouă, carne și pește nu lasă aceste proteine din mușchi să se epuizeze, scăderea în greutate, în acest caz, fiind pusă pe seama epuizării rezervelor de glicogen (care sunt depozitele de carbohidrați din organism) și a apei. Proteinele nu reprezintă doar o sursă de energie, ci sunt esenţiale şi pentru o creştere sănătoasă, pentru repararea ţesuturilor corpului, precum muşchii, inima, organele interne şi pielea. „Dietele bogate în proteine ar putea să ne ajute să slăbim, dar, în cazul în care implică alte dezechilibre, alte probleme de sănătate vor apărea”, a avertizat David Raubenheimer. Totodată, cercetătorii consideră că o regulă esenţială pentru o alimentaţie sănătoasă este evitarea consumului de alimente procesate.

Consumul de apă va ajunge la trei-patru litri/zi

Printre dezavantajele dietei se numără stresul resimțit de ficat și de rinichi. În plus, regimul acidifiază urina, adepții acestuia putându-se alege și cu pietre la rinichi. Însă, tocmai pentru a preveni acest lucru trebuie atenție mare la aportul de lichide, care va crește considerabil: trei-patru litri/zi. Mai mult, regimul nu poate fi ținut de cei care suferă de diferite boli cronice, în special de afecțiuni renale, cardiace sau de diabet zaharat. Din cauza lipsei de fibre vegetale din alimentație apar tulburări de tranzit (în caz de constipație, regimul trebuie combinat cu un ceai ușor laxativ, indicat fiind ceaiul verde, una-două căni pe zi, în funcție de tranzitul fiecăruia). Este total contraindicat ceaiul de crușin, deoarece favorizează apariția sindromului de colon iritabil. Într-un astfel de regim e necesar să se renunțe, treptat, la consumul de carbohidrați.

Iaurt și brânză de vaci la discreție

Dieta bogată în proteine ar trebui să conțină cinci mese pe zi, deoarece, dacă ar fi doar trei, distanța mare dintre ele ar putea duce la o supresie a metabolismului și se pot instala oboseala și senzația de foame intensă.

Când vine vorba despre proteine, nu vă gândiți însă numai la carne (de preferat de pui și de vită, pentru a slăbi), pește și ouă, ci și la alimentele ce conțin proteine de origine vegetală, precum produsele făinoase și leguminoasele uscate (soia, fasole, mazăre, linte). O dată pe săptămână puteți introduce în meniu și un preparat pe bază de ficat de pui; lapte aveți voie cât de mult vreți dacă are grăsime între 0,1% și 1,8%; ouă, doar de cinci ori pe săptămână, iar dacă vă îngrijorează colesterolul, puteți mânca doar albușul; brânză de vaci și iaurt aveți voie la discreție.

Regimul poate fi ținut două săptămâni, după care puteți adăuga fructe și legume în diverse combinații (excepție fac cartofii, orezul, fasolea uscată)

Meniu pentru o zi

Dimineața, la trezire, beți un pahar mare cu apă pe stomacul gol. După circa 10-15 minute puteți mânca un ou fiert și o felie de șuncă presată. Prima gustare din zi (care este între micul dejun și prânz, deci în jurul orei 11:00) va consta într-un iaurt cu maximum 1,5% grăsime. La prânz puteți mânca circa 200 g carne (fiartă, la cuptor, la grătar etc.) cu două linguri cu brânză de vaci sau mâncare de linte. A doua gustare din zi (aproximativ la ora 16:00 sau 17:00) poate consta într-o conservă de pește în sos tomat sau trei bucăți de ficat de pui fiert, iar la cină puteți bea un pahar cu lapte sau cu iaurt. În fiecare zi puteți schimba alimentele (spre exemplu, puteți mânca alt tip de carne sau pește, puteți folosi garnituri din fasole, mazăre, linte, soia), dar să păstrați cantitățile și orele de masă. Și nu uitați de lichide și de ceaiul verde, care pot fi de mare ajutor.