Main menu

header

949 3 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Pornind de la principiul echilibrului interior, dieta Noom este un program care împarte alimentele în verzi, galbene și roșii, un adevărat „semafor” gastronomic care semnalează cât de benefice sunt, în funcție de categorie. Pe lângă scăderea în greutate, această dietă este una dintre cele mai frecvent recomandate de nutriționiști, întrucât se bazează pe ingrediente sigure.

Se pot pierde 20 de kilograme

Dieta Noom este un program bazat pe psihologie, mai precis pornește de la construirea unei convingeri interioare că o hrană mai sănătoasă înseamnă o viață mai bună și longevitate sporită. În ceea ce privește alimentele, regimul le împarte în trei categorii: verzi, galbene și roșii. Primele sunt cele mai bune, cele galbene sunt ceva mai puțin hrănitoare, iar alimentele roșii sunt cele mai bogate în calorii. În mod ideal, dieta este compusă în cea mai mare parte din alimente verzi, unele galbene și o cantitate limitată de produse roșii. Potrivit unora dintre persoanele care au adoptat acest regim care poate deveni stil de viață, se pot pierde chiar și 20 de kilograme în câteva luni.

Fără înfometare

Dieta Noom poate începe cu un studiu al stilului personal de viață și al obiceiurilor actuale. Concret, în loc să se pornească de la zero cu o schimbare masivă, la care organismul ar putea reacționa negativ, se adoptă obiceiuri care să se potrivească bine cu fiecare persoană. Împărțirea alimentelor pe categorii este mai degrabă un cadru decât un set de reguli stricte. „Dacă se depășește cantitatea de mâncare roșie pentru ziua respectivă, dar se păstrează intervalul de calorii, nu există urmări neplăcute dacă se revine la normal a doua zi”, arată autorii regimului. Dieta Noom este compusă din informații bazate pe dovezi, antrenori de comportament cognitiv instruiți și este ușor de urmat, cu atât mai mult cu cât nu implică multe restricții și nici înfometare.

Sistemul de culoare funcționează ca un ghid de porție

Baza de date cu alimente a dietei Noom este extinsă. Creatorii acestui regim punctează faptul că produsele roșii nu sunt excluse în niciun fel, sistemul de culoare funcționând ca un ghid de porție. Mai mult, se poate consuma chiar și desert dacă restul alimentelor de peste zi au fost preponderent verzi. Acestea sunt majoritatea legumelor și unele fructe, au o densitate scăzută de calorii și mulți nutrienți. Lista cu alimente premise include, de asemenea, pâine din cereale integrale, fulgi de ovăz, tofu, quinoa, creveți, salsa, alternative de lapte neîndulcit, pește alb, iaurt grecesc (fără grăsimi), albuș. Se pot face mese întregi doar din alimentele verzi, mai ales dacă se intenționează răsfățul unui desert.

Cu excepţia apei şi ceaiului neîndulcit, în dieta Noom băuturile sunt postate în categoriile galbenă şi roşie

Categoriile galben şi roşu, la frecvenţă redusă

Alimentele din categoria galbenă au mai multe calorii sau au mai puțini nutrienți sănătoși pe porție. Acestea pot fi încorporate în alimentația zilnică, dar nu la fel de frecvent. Din această listă fac parte carnea slabă sau surse de proteine vegetariene, cum ar fi ouăle, fasolea neagră și năutul. Categoria galbenă conține avocado, floricelele de porumb, supele cu conținut scăzut de sodiu și cartofii. În ceea ce privește lista cu alimente roșii, acestea trebuie să aibă preponderența cea mai scăzută în meniul zilnic. Categoria conține uleiurile (de măsline, de avocado, de cocos), semințele, nucile și unturile de nuci, deserturi și carne roșie, alături de fructe uscate, biscuiți, covrigi și pudre proteice.