Main menu

header

948 3 1de Georgiana Mihalcea

Un studiu de la Universitatea din Otago a adus noi dovezi despre faptul că privitul prea mult la televizor în copilărie poate duce la o sănătate precară la vârsta adultă. Cercetarea, condusă de profesorul Bob Hancox, de la Departamentul de Medicină Preventivă și Socială, și publicată de curând în revista Pediatrics, a constatat că acei copii care se uitau mai mult la televizor aveau mai multe șanse de a dezvolta sindrom metabolic când deveneau adulți.

Un alt risc este apariția obezității

Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni care includ hipertensiune arterială, glicemie crescută, exces de grăsime corporală și niveluri anormale de colesterol, care duc la un risc crescut de boli de inimă, diabet și accident vascular cerebral. Folosind date de la 879 de participanți la studiul „Dunedin”, cercetătorii au descoperit că aceia care s-au uitat mai mult la televizor între 5 și 15 ani au avut mai multe șanse de a avea aceste afecțiuni la 45 de ani. Timpii de vizionare au fost monitorizați la vârstele de 5, 7, 9, 11, 13 și 15 ani. În medie, copiii s-au uitat puțin peste două ore pe zi la diverse emisiuni și filme. „Cei care au urmărit cel mai mult au avut un risc mai mare de sindrom metabolic la vârsta adultă. Timpul prelungit de vizionare în copilărie a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai mare de exces de greutate și obezitate și cu o condiție fizică mai scăzută,” a declarat profesorul Bob Hancox, Departamentul de Medicină Preventivă și Socială, Universitatea din Otago.

Se asociază cu creșterea aportului de grăsimi și carbohidrați

Băieții s-au uitat puțin mai mult la televizor decât fetele, iar sindromul metabolic a fost mai frecvent la bărbați decât la femei (34% și, respectiv, 20%). Cu toate acestea, legătura dintre timpul de vizionare a programelor tv din copilărie și sindromul metabolic al adulților a fost observată la ambele sexe și poate fi destul de puternică și la femei. Pe de altă parte, studiul a oferit puține dovezi legate de conexiunea dintre timpul petrecut în fața televizorului la vârsta adultă și riscul de îmbolnăvire. În timp ce, ca orice studiu observațional, cercetătorii nu pot dovedi că asocierea directă dintre statul în exces la tv, la o vârstă fragedă, și apariția sindromului metabolic al adulților, există însă câteva meca- nisme plauzibile prin care timpul îndelungat de vizionare ar putea duce la o sănă- tate mai precară pe termen lung. „Privitul emisiunilor tv are un consum redus de energie, ar putea înlocui activitatea fizică și poate reduce calitatea somnului. Poate promova, de asemenea, un aport mai mare de carbohidrați, copiii consumând mai multe băuturi îndulcite cu zahăr și produse alimentare bogate în grăsimi și mai puține fructe și legume. Aceste obiceiuri pot persista până la vârsta adultă”, a adăugat profesorul Hancox.

Copiii din România cu vârste între 2 și 5 ani petrec în medie trei ore pe ecrane, fie ele telefoane, tablete, televizoare sau calculatoare. Rezultatele aparțin unui studiu realizat de D&D Research, care arată că statul pe ecrane crește odată cu vârsta. La 9 ani, media de urmărit pe tabletă sau la calculator se apropie de patru ore

Dezvoltarea tehnologiei a dus la amploarea sedentarismului

Rezultatele acestei cercetări sunt importante pentru că tinerii au început să petreacă din ce în ce mai mult timp în fața ecranelor în ultimii ani, odată cu dezvoltarea tehnologiilor. „Copiii de astăzi au mai mult acces la divertisment tv sau online și au devenit sedentari. Este probabil ca acest lucru să aibă efecte și mai dăunătoare pentru sănătatea lor când devin adulți. Aceste constatări sprijină recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății conform căreia copiii și tinerii adolescenți ar trebui să-și limiteze timpul petrecut în fața dispozitivelor electronice”.