Main menu

header

531 3 2de Raluca Grințescu

Dieta cu dovlecei vă ajută să daţi jos surplusul de kilograme, accelerează tranzitul intestinal şi are efecte nutritive pentru întregul organism. Preparatele pe bază de dovleac sunt mâncărurile ideale în acest sezon.

Bogaţi în vitaminele A, B, C, dar şi în magneziu

Dieta pe bază de dovleac are foarte puţine calorii. O puteţi numi prietenul de nădejde atunci când vă hotărâţi să slăbiţi. Mai mult decât atât, dovlecelul este bogat în vitaminele A, B, C, dar şi în magneziu, deci un suport ideal pentru păr şi pentru unghii. Pentru ca dieta să dea rezultatele dorite, aveţi grijă ca mâncarea să conţină puţină sare, nu uitaţi de cei doi litri de apă pe zi şi renunţaţi la dulciuri şi la alcool. Regimul ţine o săptămână şi poate fi repetat după aproximativ o lună.

Meniul unei zile

Dimineaţa

Pe lângă pâinea prăjită şi un iaurt sau un ou, se bea un pahar cu suc de dovlecel preparat din pulpă de dovlecel fiert. Băutura se prepară zilnic şi se consumă o parte dimineaţa, o parte seara. Nu trebuie să renunţaţi la micul viciu de dimineaţă, aşadar aveţi voie să beţi o ceșcuță cu cafea sau un ceai negru.

Prânzul

Supă de dovlecei la felul unu, pe care o puteţi înlocui două-trei zile cu supă de legume. La felul doi, carne de vacă sau de pui, pe grătar sau la cuptor, cu garnitură de dovlecel fiert sau mămăligă cu brânză de vaci. Varianta cu dovlecel se va consuma de cel puţin trei ori pe săptămână.

Cina

O feliuţă de brânză de vaci sau o salată de legume. Acest meniu poate fi alternat cu salată de fructe sau cu o cană cu lapte cu biscuiţi dietetici.

Gustare

Între mese puteţi mânca dovlecel copt, fără zahăr, un iaurt sau o cană cu seminţe de dovleac neprăjite.

Seminţele de dovleac, sursă de energie

Seminţele de dovleac au cele mai puternice efecte terapeutice. Ajută la eliminarea paraziților intestinali, desfundă vasele de sânge, stimulează activitatea rinichilor şi reglează colesterolul. Sunt bogate în proteine şi conţin fier, magneziu, fosfor şi zinc. Au în componența lor o cantitate ridicată de vitamina A, care ajută la îmbunătăţirea aspectului pielii şi protejează firele de păr, în timp ce le sporeşte creşterea. În plus, vitamina A este benefică în întărirea unghiilor moi.

Idei de reţete

Aperitiv: un dovlecel, două roşii, 100 g brânză de capră, ulei de măsline (opţional), sare, piper, busuioc. Tot ce trebuie să faceți este să tăiați legumele în felii, pe care să le presărați cu sare şi cu piper. Pregătiți-le pe grătar, după care aşezați roşiile peste feliile de dovlecel, deasupra puneți brânză de capră, presărați busuioc şi puneți o picătură de ulei de măsline. Astfel ați obţinut un aperitiv gustos, aromat şi foarte uşor de preparat.

Rulouri: doi dovlecei, 150 g brânză, pătrunjel, suc de lămâie, spanac, busuioc, ulei de măsline, sare, piper. Tăiați dovleceii pe lungime şi puneți ulei de măsline, sare şi piper pe felii, după care preparați-le pe grill patru minute pe fiecare parte. Amestecați brânza, pătrunjelul şi sucul de lămâie într-un bol. După ce dovlecelul este gata, puneți pe fiecare felie puţin amestec de brânză, adăugați o frunză de spanac şi presărați busuioc. Rulați felia şi aranjați-o pe un platou, astfel încât să nu se desfacă. Repetați aceiaşi paşi şi cu restul feliilor.

Salată: doi dovlecei, o conservă mică cu porumb, suc de lămâie, mărar, ulei de măsline, sare, piper. Tăiați dovlecelul în cubuleţe mici şi puneți-l la prăjit. Adăugați şi porumbul şi ţineți ingredientele pe foc până ce dovlecelul devine uşor crocant. Înlăturați de pe foc şi adăugați şi restul ingredientelor.

PONT. Rezultate bune se obţin şi cu ajutorul exerciţiilor fizice