Main menu

header

950 20 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Specialiștii care au analizat îndelung secretele identificării motivelor de fericire și mai ales ale păstrării acesteia pe termen lung au sintetizat cele mai importante repere ale atingerii acestui vis al tuturor și al perpetuării acestuia în viața de fiecare zi.

Încrederea în propriul drum aduce pace interioară

950 20 2Când viața îi pune pe oameni la încercare, unii cad în depresie, alții se ridică și se reinventează, deciși să-și (re)găsească motivația, fericirea și, mai ales, s-o păstreze. Transformarea personală necesită curaj, vindecare și conștientizare de sine, dar, odată încheiat acest proces, întreaga viziune asupra vieții se schimbă spre bine. Noile obiceiuri, valori, prieteni și visuri sunt o cale către fericirea durabilă. Potrivit specialiștilor, „busola” fericirii este alimentată de alegere și intenție. Iar prima recomandare este urmarea căii alese, cu multă încredere. O persoană care pășește sigură pe calea sa nu își face griji pentru ziua de mâine, pentru că aceasta este deja trasată, previzibilă și sigură. Încrederea permite atingerea visurilor și scopurilor independent de părerea altcuiva și de aici derivă și un sentiment de pace, cu siguranța deplină asupra scopului final și blocarea distragerilor.

Renunțarea, o artă care eliberează

950 20 3Societatea a „etichetat” renunțarea drept un semn de slăbiciune, dar specialiștii afirmă că aceasta este o adevărată artă și un proces mai dificil, dar și mai eliberator decât s-ar crede. Atunci când se face distincția între a renunța și a ceda, o persoană are încredere în procesul de „curățenie” pe care îl face, eliminând aspecte de care poate se „agață” inutil, se „predă” în fața rezultatului pe care nu îl poate controla și continuă cu fruntea sus, conștientă că lucrurile se vor așeza. Cea mai bună abordare recomandată de experți pentru a renunța fără consecințe și regrete este compania unor oameni de încredere - consilieri, colegi, prieteni și familie.

„Cere și ți se va da”

950 20 4În (tot mai) multe aspecte ale vieții contemporane, frica îi împiedică pe oameni să ceară ceea ce își doresc și cer ajutor la alții. Dar, potrivit cercetărilor publicate în Harvard Business Review, până la 90% din tot ajutorul pe care oamenii de la locul de muncă și-l oferă unul altuia începe cu… o intermediere. Există, de asemenea, multe persoane care se abțin de la a cere ceea ce au nevoie. Potrivit experților, unul dintre secretele fericirii, generat de natura umană, este de a obține ceea ce ne dorim, iar pentru asta, este nevoie de depășirea temerilor și prejudecăților interioare și de a cere ceea ce ne dorim. Statisticile arată că oamenii care cer au șanse de a obține ce vor în mai multe cazuri decât se crede.

Practicarea bunătății generează bunăstare

950 20 5Studiile și specialiștii au pus în evidență de ceva vreme că amabilitatea și practicarea efectivă a bunătății sunt de natură să-i facă pe oameni mai puțin tensionați, mai senini și implicit mai fericiți. Pentru unii nu este ușor, iar ritmul competitiv al vieții contemporane pare să nu permită un astfel de obicei; dar, ca orice lucru bun, acesta poate veni mai greu și cere exercițiu constant. Iar rezultatul a fost confirmat de cercetările de la Universitatea din New York, care au relevat faptul că observarea unor acte de bunătate în jur și adoptarea acestora crește sentimentul de bunăstare, iar constanta în acest exercițiu poate duce chiar la o senzație de înălțare sufletească. Iar aceasta declanșează o reacție în lanț, care propagă în jur bunătate și pozitivitate.

Exercițiul răbdării

950 20 6Lipsa răbdării poate face ravagii în viața oricui. De la familie și prieteni până la relațiile și dinamica de la locul de muncă, toate aspectele vieții personale pot fi perturbate grav de acest comportament și pot avea ca rezultat final exact opusul scopului: a nu-l mai atinge. Ca urmare, una dintre cheile descoperirii, dar și a păstrării fericirii este, potrivit experților, exersarea răbdării. Oricât de complicat ar fi în lumea trepidantă și competitivă din jur, care se schimbă cu repeziciune și cere reacții imediate, răbdarea încetinește totul și implicit oferă timp de evaluare corectă, reduce semnificativ numărul greșelilor generate de grabă (și timpul pierdut pentru a le repara), favorizează culegerea de informații prețioase, care pot schimba complet rezultatul unei acțiuni și asigură un ritm mai firesc și mai benefic pentru starea psihică și emoțională. Potrivit statisticilor, oamenii calmi și răbdători sunt întotdeauna mai fericiți.

„Ai reușit? Continuă! N-ai reușit? Continuă!”

950 20 7Povestea fiecăruia poate conține experiențe traumatice, dezamăgiri și eșecuri. Mulți dezarmează în fața vieții, alții, mult mai afectați și îngrijorător de mulți, ajung la depresii. Specialiștii recomandă acel tip de „încăpățânare” de a persista pe propriul drum. De altfel, acest aspect este valabil și pentru cei care au atins succesul și, logic, și-au îndeplinit obiectivele. Tuturor oamenilor care tind să lase totul baltă doar pentru că viața le pune în cale obstacole, experții le recomandă să se ridice și să continue. Este preferabil să se evite privitul excesiv în urmă - toată lumea poate face greșeli - și, indiferent dacă țelurile personale au fost atinse sau încă nu, să se continue drumul bun. Fiecare depășire de obstacol, oricât efort s-ar fi depus pentru asta, este de natură să genereze la final un sentiment de fericire care prin renunțare nu va putea fi atins niciodată.

Printre secretele fericirii, specialiștii enumeră creșterea individuală și îmbunătățirea personală, adoptate ca mod de viață

Bill Gates: „Nu vă comparaţi niciodată cu alţii!“

În lumea interconectată de astăzi, este ușor să cădem în capcana de a ne compara cu ceilalți. Platformele de social media, în special, amplifică această tendință. Din păcate, comparațiile constante pot duce la un ciclu dăunător de îndoială, anxietate și nesiguranță, exact opusul sentimentului de fericire durabilă pe care îl căutăm cu toții. „Nu vă comparați niciodată cu alții!”, recomandă unul dintre cei mai de succes - și mai fericiți, după propriile declarații - oameni de pe planetă, celebrul Bill Gates, fondatorul Microsoft. Valoarea autoacceptării și a recunoașterii individualității este enormă în ecuația fericirii. Fiecare posedă talente, experiențe și perspective unice, iar validarea și aprobarea nu vin din comparațiile externe, ci din unicitatea fiecăruia.

Selectare atentă a apropiaţilor

Un studiu derulat în cadrul Universității Harvard, care a durat 75 de ani și a urmărit sute de persoane de la facultate până la bătrânețe, a constatat că relațiile bune mențin oamenii mai fericiți (și mai sănătoși - fizic și emoțional). Primul pas în căutarea unor relații bune este promovarea calității, în detrimentul cantității: mai exact, selectarea atentă a anturajului apropiat. Conexiunile strânse și intime sunt cruciale pentru a susține fericirea, arată specialiștii.