Main menu

header

949 22 3de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Ca o reacție la blocajele pandemiei, reîntoarcerea la viața „normală” înregistrează vibrații pline de entuziasm. Această energie se vede inclusiv în lumea copiilor, mai dispusă să se exprime prin vestimentație ca niciodată. Iar reîntoarcerea la școală este un excelent prilej pentru cei mai tineri pretențioși de a etala noile trenduri.

Cererea pentru piese vestimentare frumoase a revenit

949 22 4Potrivit Fortune Business Insights, se estimează că piața globală de îmbrăcăminte pentru copii va crește până la 296 de miliarde de dolari până în 2029. „În ultimii 10 ani, tendințele s-au schimbat enorm, copiii generației actuale se maturizează mai devreme. Cererea pentru piese vestimentare frumoase a revenit”, explică stilistul Rebeca Butman, proprietarul Le Petit Kids, din New York. Cum rețelele de socializare popularizează tendințele cu mare viteză, copiii vor dori să țină pasul, școala fiind unul dintre principalele locuri unde se pot afișa în stilul propriu. Potrivit specialiștilor, un truc pentru a nu schimba complet garderoba celui mic este identificarea acelor stiluri care au rămas în trend mai mult de cinci ani și achiziționarea unor piese reprezentative.

Culori vii alături de nuanțe clasice

949 22 5Pentru a marca entuziasmul revenirii printre colegi și prieteni, îmbrăcămintea colorată va fi în prim-plan. „Pentru întoarcerea la școală există două direcții de culoare distincte în toamna 2023 - punk/grunge al anilor 1980 (nuanțe roz, galben acid, verde, portocaliu aprins) și clasic tradițional (roșu purpuriu bogat, violet-struguri, verde-iarbă)”, detaliază Leslie Ghize, vicepreședinte al Coller Davis&Co., grup american de previziuni în fashion. De asemenea, teoreticienii culorilor de la compania Doneger TOBE anticipează o mișcare de culori sofisticate și, de asemenea, inspirație din lumea adulților, combinațiile minime fiind în continuare în trend.

Blazere albastre, bluze cu guler înalt, șosete cu influențe punk

949 22 6Țesăturile la modă pentru îmbrăcămintea copiilor la început de an școlar includ nemuritorul denim, împreună cu pânză perforată și un amestec de imprimeuri îndrăznețe. De exemplu, potrivit experților, se poate opta pentru blazere albastre, hanorace cu guler înalt și șosete cu influențe punk, ca un accent fashion de ultimă oră. Un alt trend este preocuparea copiilor pentru durabilitate. În era informațiilor, cei mici știu deja că doar SUA trimit la gunoi haine în valoare de aproape 20 de miliarde de dolari pe an. Ca urmare, copiii au început să fie atenți la materialele organice. „Chiar dacă sunt ceva mai scumpe, aceste piese produse în mod etic se vând bine atunci când părinții și copiii știu că sunt realizate din bumbac bun, netratat”, explică Butman.

Piese sport reinventate, pulovere cu paiete

949 22 7O altă tendință demnă de remarcat în universul hainelor pentru copiii care se pregătesc să revină la școală este estomparea diferențelor marcante dintre îmbrăcămintea fetelor și a băieților. Iar părinții nu au nimic împotrivă - un studiu realizat de firma Mintel a arătat că 20% dintre adulți susțin tendința către îmbrăcăminte neutră din punctul de vedere al genului, întrucât aceste haine sunt ușor de transmis fraților mai mici. Totodată, alături de modelele sport, care au fost reinterpretate după pandemie și care rămân la mare căutare, se manifestă o preferință crescută pentru piesele cu tipar de petrecere, deoarece, potrivit specialiștilor, copiii ies mult mai mult după pandemie între prietenii de la școală și se adună în medii sociale, unde vor să arate cât mai festiv. Mai precis, este vorba despre rochii din tafta sau velur ori pulovere cu detalii din paiete completate de paltoane cu tipar casual sport.

Volane romantice și modele balet pentru fetițe

949 22 8Pentru iarnă, copiii se pregătesc să meargă la școală, dar și la întâlnirile cu prietenii, în îmbrăcăminte inspirată din nordul înghețat, de la Munții din Montana la spațiile unde se vede Aurora Boreală, pulovere supradimensionate, jachete din blană artificială și cizme căptușite, pentru un look lejer care să nu pară neglijent și elegant care să nu fie sofisticat. De asemenea, influența serialelor de succes a determinat designerii să se inspire, la cerințele celor mici, din epocile romantice, astfel încât unul dintre trendurile majore ale îmbrăcămintei pentru copii vine din epoca victoriană - volanele, aplicate inclusiv la piesele de toamnă. „Există o tendință romantică nemuritoare care se manifestă în îmbrăcămintea femeilor și care se prelungește la copile. Moda fetițelor este inspirată din epoca Regency, are ca nucleu modelul de balet, iar volanele vor continua să personalizeze piesele”, afirmă Ghize.

Imprimeuri mari pe hanorace supradimensionate

949 22 9Designerii de îmbrăcăminte pentru copii au sesizat că mulți dintre cei mici sunt cu ochii pe părinții lor la capitolul vestimentație și le place ce purtau aceștia în una din perioadele de glorie a strălucirii - anii 1990. „Tricourile vintage rock sunt preferate inclusiv pe post de cadou, întrucât sunt la modă, iar imprimeurile mari, îndrăznețe, arată planete, mașini, desene futuriste. De asemenea, hanoracele supradimensionate în culori uni rămân foarte populare”, argumentează Butman. În același timp, fetele preferă și hainele „fără sezon”, atât de apreciatele rochii fără mâneci care pot fi stratificate cu o cămașă cu mânecă lungă, apoi purtate singure în lunile mai calde, iar băieții adoră tricourile cu grafică atemporală, care pot fi îmbrăcate pe tot parcursul anului.

Potrivit specialiștilor, părinții care se pregătesc să îmbrace copiii pentru noul an școlar trebuie să aibă un plan dinainte stabilit, să discute lista de piese vestimentare cu copilul, să verifice garderoba deja existentă și să acorde atenția totală preferințelor celui mic

Încălţămintea potrivită şi... preferată

Încălțămintea pentru întoarcerea la școală ar trebui, în principiu, să fie mai mult despre potrivire decât despre aspect, dar copiii sunt pretențioși și la acest capitol, așa că ideal este ca pantofii, ghetele, adidașii sau cizmele să îndeplinească ambele condiții. Pantofii joacă un rol important în modul în care funcționează picioarele copiilor și ar trebui selectați cu grijă, spun ortopezii de la Spitalul de Chirurgie Specială (HSS) din New York. Așadar, părinții trebuie să fie atenți la lungime și lățime, precum și la material. Kinetoterapeutul Joseph Molony, managerul Programului Young Athlete de la HSS, recomandă încălțămintea de bună calitate, de la o marcă cunoscută: „În cazul în care copilul practică un sport, se alege încălțăminte făcută special pentru acea activitate - pantofii de alergare, de exemplu, nu sunt potriviți pentru sporturile de teren”. Mai departe, opțiunea copiilor pentru un trend sau altul este doar o chestiune de personalitate.