Main menu

header

949 25 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Normele arhitecturale servesc drept linii directoare pentru specialiștii în domeniu, asigurând integritatea structurală și armonia estetică a clădirilor. Dar unii arhitecți s-au abătut de la aceste norme și au creat edificii care ies în evidență, captează atenția și devin repere de unicitate, imaginație și performanță tehnică.

Crooked House, dincolo de gravitație

949 25 2În orașul Sopot, din Polonia, o structură deosebită, cunoscută sub numele de Crooked House (Casa strâmbă), sfidează principiile arhitecturale convenționale. Această clădire a fost finalizată în 2004 și are o fațadă ondulată, pereți neuniformi și ferestre neregulate. Casa strâmbă pare să fi ieșit direct dintr-un tablou de Salvador Dali. Edificiul a prezentat o provocare semnificativă, din cauza designului său neconvențional. Arhitecții au utilizat o combinație de oțel și beton pentru a asigura stabilitatea structurală, păstrând în același timp aspectul distorsionat al ansamblului. Astăzi, această minune arhitecturală a devenit o atracție turistică populară, adăpostind restaurante, magazine și locuri de divertisment.

Longaberger Big Basket - coșul-minune

949 25 3Structură emblematică situată în Newark, Ohio, SUA, Longaberger Big Basket are forma unui coș complet, cu mânere și exterior țesut. Clădirea a fost proiectată de compania Longaberger, producător de coșuri lucrate manual, ca sediu central. Structura are șapte etaje înălțime și măsoară 48,8 metri lungime și 27,4 metri lățime. Chiar dacă s-a folosit oțel pentru stabilitatea și durabilitatea clădirii, aceasta seamănă perfect cu un coș, fațada fiind o adevărat operă de artă din gresie smălțuită. Vizitatorii pot găsi mai multe caracteristici unice în interiorul Longaberger Big Basket, cum ar fi un atrium uriaș, în formă de… coș. Clădirea a devenit o atracție turistică foarte populară. Dincolo de dificultățile întâmpinate de companie, municipalitatea face eforturi pentru a păstra această piesă emblematică de arhitectură.

Stone House, sculptată într-un bolovan

949 25 4Casa do Penedo (Stone House - Casa de piatră) se află în regiunea Fafe, din Portugalia. Integrat perfect în împrejurimile sale, acest edificiu extraordinar a fost proiectat de arhitectul portughez Eduardo Souto de Moura și este sculptat într-un bolovan masiv. Finalizată în 1974, Casa de Piatră este o mărturie a coexistenței armonioase dintre arhitectură și mediu. Decizia arhitectului de a încorpora formațiunea de stâncă existentă într-un proiect de design minimizează impactul asupra mediului. Astăzi, Casa de Piatră crește în popularitate în rândul turiștilor care privesc minunea arhitecturală și învață despre istoria acesteia. La patru decenii de când a fost creată, această casă demonstrează că omul poate fi mai prietenos cu natura prin ceea ce edifică.

Clădirea Huainan Piano are formă de… instrumente muzicale!

949 25 5Una dintre cele mai spectaculoase clădiri, care sfidează normele arhitecturii standard, este Huainan Piano, din China, care are un design unic. Creată de firma de arhitectură Huainan Fangkai Decoration Project, această structură remarcabilă aduce un omagiu moștenirii culturale a zonei și are formă unui pian enorm. Finalizată în 2007, clădirea este formată din două săli, structura în formă de vioară găzduind scările rulante. Supranumită „Cea mai romantică clădire din China”, Huainan Piano este un loc popular pentru cuplurile de îndrăgostiți care fac fotografii de nuntă cu pianul și vioara celebre, mai mari decât natura din fundal. Această capodoperă arhtecturală a devenit o emblemă culturală, atrăgând iubitorii de muzică și pasionații de arhitectură fascinați de fuziunea armonioasă a formelor de artă care o alcătuiesc.

Dancing House se „leagănă” spre cer

949 25 6Situată pe malul râului Vltava, din Praga, Cehia, Tancici Dum (Casa Dansului) este una dintre cele mai faimoase expresii ale creativității arhitecturale. Proiectată de Vlado Milunić și Frank Gehry și finalizată în 1996, această structură neconvențională pare să danseze și să se legene spre cer, sfidând liniile și simetria asociate cu clădirile tradiționale. Potrivit specialiștilor, dar și numeroșilor vizitatori, Dancing House generează un sentiment de vitalitate în peisajul urban. Nu este mai puțin adevărat că, aidoma altor structuri celebre (inclusiv Turnul Eiffel, de exemplu), acest edificiu a atras la început multe critici și a stârnit numeroase controverse. Dar atunci când a fost terminat, a câștigat rapid inimile localnicilor și a devenit o parte integrantă a identității culturale a orașului, iar astăzi este un reper al faptului că arhitectura poate fi fermecătoare și atunci când iese din tipare.

În Casa pe dos se intră prin… acoperiș!

În Szymbark, Polonia, există o locuință cu totul specială: Casa pe dos. Mai precis, edificiul este creat… cu susul în jos. Proiectată de omul de afaceri polonez Daniel Czapiewski, această structură sfidează gravitația și este o iluzie optică ce provoacă percepția asupra realității. Finalizată în anul 2007, Casa pe dos este construită invers de la acoperiș până la fundație, inclusiv tot mobilierul și decorațiunile. Vizitatorii intră prin… acoperiș, iar totul în interior pare să încalce normele fizicii și ale locuitului, cu care oamenii sunt obișnuiți din cele mai vechi timpuri. Această atracție turistică neconvențională oferă o experiență unică și captivantă, lăsând vizitatorilor amintirea unei experiențe memorabile.

Bubble Palace, din Théoule-sur-Mer, Franța, a fost proiectată și construită pentru industriașul Pierre Bernard, iar mai târziu, celebrul Pierre Cardin a achiziționat proprietatea cu arhitectură excepțională și neconvențională, care prezintă un grup de cupole interconectate

„Pădurea“ din locuinţe în formă de cub înclinat

949 25 7În Rotterdam, Țările de Jos, un grup de 18 case cub (kubuswoningen) captează atenția oricărui trecător. Arhitectul Piet Blom a proiectat aceste locuințe distinctive în formă de cub în așa fel încât să se încline la un unghi de 45 de grade, provocând astfel și legile gravitației, și normele arhitecturale convenționale. De la finalizarea sa, în 1977, Casa Cubului a prezentat un puzzle curios, dar foarte atrăgător pentru turiști și localnicii care au listat imediat edificiul pe lista reperelor arhitecturale ale orașului. Viziunea arhitectului a fost aceea de a crea un… sat în interiorul unui oraș, fiecare cub reprezentând un „copac” și întregul complex formând o „pădure”. Designul înclinat permite spațiu maxim de locuit și oferă rezidenților o perspectivă unică asupra vieții urbane. Aceste extraordinare forme geometrice provoacă percepția asupra locuințelor tradiționale și inspiră abordări inovatoare ale planificării urbane, segment care a căpătat un prim-plan major odată cu adaptarea localităților la schimbările climei.