Main menu

header

948 27 1de Camelia Onciu

Cu atât de multe alimente disponibile astăzi, poate fi greu să știm exact ce cumpărăm. Multe produse de pe rafturile supermarketurilor ar putea să nu fie ceea ce credem că sunt. Iată câteva pe care probabil le aveți în cămară chiar acum.

Ulei de măsline „botezat”

E posibil ca uleiul de măsline să nu fie chiar 100% ulei de măsline, așa cum pretinde eticheta. Sunt șanse mari să fi fost amestecat cu alte uleiuri, de obicei ulei de arahide. Asta nu ar fi o problemă, dar dacă sunteți alergic la arahide, puteți avea o reacție severă la acest substitut ascuns.

Miere cu antibiotice

Frauda alimentară nu este singurul motiv pentru care unele alimente nu sunt exact ceea ce credeți. Mierea poate aduce beneficii sănătății în multe feluri, uneori ca pansament pentru răni. Desigur, este și un îndulcitor natural delicios. Dar poate conține și altceva, de exemplu urme de antibiotice pe care apicultorii le folosesc pentru puiet. Nu vă vor îmbolnăvi, dar s-ar putea adăuga la problema de sănătate publică a rezistenței la antibiotice.

Arome nu chiar atât de naturale

Nu există nimic natural în unele dintre „aromele naturale” din alimentele ambalate. Înlocuitorii sunt produși în laborator pentru a imita aroma alimentelor reale. În urma unor cercetări, mai multe arome sintetice au fost interzise deoarece prezentau riscuri pentru sănătatea animalelor de laborator. Dacă vreți să mâncați mai sănătos, rămâneți la aromele naturale originale, cele care se găsesc în alimentele reale.

Partea neplăcută a condimentelor

Borcanele cu condimente sunt pline cu ierburi aromate, dar conțin și ceva în plus: fragmente de insecte și fire de păr de rozătoare. De exemplu, oregano măcinat poate avea până la 1.250 de fragmente de insecte la 10 grame.

Wasabi nu e doar Wasabi

948 27 2Multe restaurante servesc wasabi. Dar nu este numai wasabi adevărat, ci un amestec de hrean și rădăcină de wasabi cu făină de muștar, ulei, oțet, sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză și coloranți alimentari. Wasabi original provine din tulpina asemănătoare rădăcinii unei plante înrudite cu varza și conopida. Crește în mod natural în locuri răcoroase și umede și poate fi destul de greu de găsit și de recoltat. Trebuie să răzuiți rădăcina pe măsură ce o mâncați, deoarece aroma se menține de obicei doar aproximativ 15 minute.

Ciocolata albă nu conține cacao

948 27 3Ciocolată albă este dulce și cremoasă. Dar nu este chiar ciocolată, pentru că nu conține boabe de cacao măcinate. Tipul alb este făcut dintr-un amestec de unt de cacao, substanțe solide din lapte și zahăr, dar niciun bob de cacao adevărat.

Gustul de proaspăt e sintetic

948 27 4Adesea, sucul de fructe nu este 100% suc de fructe adevărat. Verificați lista de ingrediente. Dacă este o listă lungă, acesta poate fi un indiciu că ceea ce cumpărați nu este ceea ce pare. Provine dintr-un fruct, dar ar putea include sucuri mai ieftine la care nu v-ați aștepta, cum ar fi suc de struguri albi sau măr. Sucul de portocale are termen mare de valabilitate datorită aromelor adăugate pentru a-l face să aibă gust proaspăt. Aceste arome sunt adesea realizate de aceleași companii care produc parfumuri.

Vanilie falsă

Aroma de vanilie nu este aceeași cu extractul de vanilie. Extractul este făcut din păstăi de vanilie și un alcool simplu numit etanol. Aroma este realizată cu vanilină sintetică. Aproape întotdeauna aceasta este făcută din extracte pe bază de produse petrochimice sau pastă de lemn.