Main menu

header

948 28 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Nu este obligatoriu ca un interior să fie mare, orientat spre sud sau cu suprafețe vitrate generoase pentru a părea mai luminos. Specialiștii în design oferă câteva trucuri și idei pentru ca orice spațiu să dea senzația că este scăldat în lumină.

Perdele aerate, jaluzele romane

948 28 2Ideea principală a transformării unei camere mici și întunecoase în una care să pară luminoasă este exploatarea la maximum a datelor existente. Cum lumina naturală este foarte importantă pentru organism, determinând nivelurile de energie, buna dispoziție și funcționarea ritmului circadian, ferestrele au prioritate în orice redecorare menită să facă încăperea să pară mai luminoasă. Așadar, potrivit experților, folosiți jaluzele de vară, transparente, din materiale ușoare. Acestea conferă relaxare și permit un nivel de intimitate crescut fără a bloca toată cantitatea de lumină care vine din exterior. La rândul lor, perdelele ușoare, de preferință albe și cu țesături simple, aerisite, vor permite luminii necesare să se propage prin cameră. De asemenea, dacă vreți un spaţiu mai luminos, folosiți perdele din două bucăţi, strânse de o parte şi de alta a ferestrei. Jaluzelele romane sunt o altă opțiune recomandată, întrucât coboară şi se ridică în totalitate și oferă, după preferință și moment al zilei, şi lumină maximă, dar şi intimitate.

Eliminarea elementelor de blocaj vizual

948 28 3Un alt pas important în crearea senzației de luminozitate maximă este extinderea spațiului existent. Atunci când datele tehnice ale clădirii permit, se poate renunța la unele uși, și chiar la unii pereți. În extinderea unei case moderne, o combinație de luminatoare și ferestre rabatante poate crea o zonă atrăgătoare și luminoasă, păstrând totuși un stil conservator. De asemenea, acolo unde nu este nevoie de intimidate completă, ușile pot fi înlocuite cu variante cu sticlă, modelul franțuzesc, sau cu panouri transparente ori modele glisante din sticlă, care vor face ca o cameră să pară mai largă și mai luminoasă. De asemenea, în foarte multe cazuri, după o expertiză temeinică, este suficientă renunțarea la un singur perete pentru a genera un impact semnificativ: peretele dintre bucătărie și sufragerie odată eliminat, rezultă o zonă spațioasă de bucătărie-sufragerie, în care lumina este mult mai pregnantă și circulă liber.

Podea în culori deschise

948 28 4Un alt truc pentru a face o cameră întunecată să pară mai luminoasă este podeaua. Aici se poate interveni în două feluri: ori se înlocuiește parchetul cu unul mai deschis la culoare, în special dacă ferestrele camerelor sunt mici și expunerea la lumina Soarelui are loc doar pe o parte sau numai pentru câteva ore pe zi. Tonurile de arțar, mesteacăn și pin sunt cele mai recomandate pentru un efect de iluminare maxim. Iar dacă podeaua nu poate fi schimbată, puteți opta pentru un covor deschis la culoare, care va reduce mult din efectul întunecat al încăperii. Mai departe, foarte importanți sunt pereții. Este binecunoscut faptul că o încăpere zugrăvită complet în alb pare mult mai mare, mai înaltă și mai luminoasă, întrucât albul reflectă lumina. Pe de altă parte, utilizarea placării unor zone ale pereților cu lemn deschis la culoare poate adăuga accente de design care să „spargă” monotonia decorului fără să aducă atingere cantității de lumină percepută în jur.

Rame argintii, mese din sticlă

948 28 5În orice cameră care trebuie să arate mai luminoasă, un loc aparte îl au decorațiunile. Tapițeria canapelei, husa pentru fotoliu, pernele decorative, fețele de masă sau pernele pentru scaune trebuie să fie în culori deschise, pastel - și pot împrospăta imediat orice piesă. De asemenea, elementele argintii, de la rame de tablouri și fotografii până la vaze și lustre vor reflecta lumina și o vor amplifica, aerisind vizual întreaga cameră. La toate acestea se pot adăuga elemente albe și tonuri de lemn natural. Pe de altă parte, mobilierul din sticlă și plexiglas este o alternativă excelentă la piesele tradiționale. Suprafețele elegante și netede care permit luminii să circule vor da încăperii un aer mult mai proaspăt.

Peisaje marine, aranjamente florale

Combinarea mai multor modele și texturi, accesoriile delicate în printuri vii sunt un mod simplu și ieftin de a adăuga energie unei camere. Țesăturile florale în culori complementare sunt întotdeauna atrăgătoare și ușor de combinat cu alte modele. Luminozitatea și spațialitatea fiind legate direct, dungile verticale reprezintă, la rândul lor, un truc bun de a ilumina holuri sau zona scărilor. În ceea ce privește încăperile, o idee excelentă de a maximiza luminozitatea naturală a încăperii este decorarea pereților cu obiecte de artă. Atâta vreme cât se respectă regula măsurii, un tablou sau o imagine tip tapet pot face minuni pentru un zid simplu, alb, care dintr-o dată capătă viață. Acuarele în culori marine pot fi modalități de succes de a face un interior să pară mai luminos. Totodată, o altă posibilitate de a infuza cu bucurie o încăpere, care va părea imediat mult mai scăldată în lumină decât este de fapt, sunt aranjamentele florale. Decorarea de acest fel adaugă vitalitate oricărei camere, specialiștii recomandând vaze cu flori cu corole mari, precum și plante de interior amplasate strategic.

Amplasarea mai multor oglinzi în interiorul camerei are ca rezultat o dublare a captării fiecărei sclipiri de lumină

Pentru a ajuta lumina să „mărească” spaţiul, este recomandat stilul minimalist, nordic de mobilare

Ordine…

Potrivit experților, îngrămădirea de lucruri unele peste altele nu face decât să fragmentizeze spațiul, lumina blocându-se în amalgamul de obiecte, iar efectul fiind opus celui scontat. Așadar, ordinea este imperios necesară în orice încăpere pe care o doriți mai luminoasă. Cu cât există mai puține lucruri pe rafturi, pe masă sau pe canapea, cu atât interiorul va părea mai spațios și mai luminos.

Spaţii largi între piesele de mobilier

Atunci când vă doriți ca o cameră să arate mai luminoasă, este important să (re)gândiți mobilierul. Indiferent de dimensiunile încăperii, se recomandă stilul minimalist, nordic, care implică spații largi între piese și ale cărui elemente rareori sunt înalte până în tavan - în acest fel, este amplificată senzația de spațiu în care lumina pătrunde din plin. De asemenea, este indicat ca mobila să fie în tonuri deschise și cu rafturi, nu bloc, astfel încât anumite accente, cum ar fi cărțile, vazele colorate sau pur și simplu senzația de loc gol să permită luminii, atâta câtă este, să circule liber. La recomandarea unui specialist, se pot integra în decor mici pete de culoare în combinații care să aducă prospețime spațiului - puteți folosi, de pildă, o dungă de verde deschis amplasată strategic în dreptul unei piese de mobilier, ceea ce va crea un aer de prospețime și de natură, truc cu efect garantat de accentuare a luminii. De asemenea, orice piesă de mobilier care are o înălțime mai mare se amplasează cât mai departe de fereastră - este valabil și pentru plante.