Main menu

header

947 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Vreți să petreceți o zi minunată la munte, pe un traseu ușor care include toate frumusețile de care vă puteți bucura într-o zonă cu relief variat și spectaculos? Revista Taifasuri vă propune o drumeție de ne- uitat pe potecile Munților Bucegi. Mai exact Cheile Zănoagei - Cascada 7 Izvoare - Lacul Scropoasa - Cheile Orzei.

Cascada 7 Izvoare are cea mai pură apă din lume

Punctul de plecare este Campingul Zănoaga (județul Dâmbovița), aflat la 160 km de București, 84 de Ploiești și 68 de Brașov, în apropiere de DJ714. Cheile Zănoagei fac parte din Rezervația Naturală Zănoaga și se întind cam 1 km pe Valea Ialomiței, pe raza localității Moroeni. Printr-un peisaj spectaculos, cu pereți de stâncă abrupți, înalţi de peste 200 m, vegetație bogată și susurat de pârâu limpede și rece, ajungeți la vestita Cascadă 7 Izvoare, care se spune că ar avea cea mai pură apă din lume pentru că s-ar filtra printr-un zăcământ de argint în drumul ei spre suprafață. Cascada în sine este de o frumusețe rară, șuvoaiele învolburate de apă prăvălindu-se spectaculos, mărginite de o vegetație luxuriantă, într-un aer curat și răcoros. Pentru cei mai... comozi dintre dumneavoastră: până la Cascada 7 Izvoare se poate ajunge și cu mașina, urmând un drum de piatră „rupt” (la figurat!) din DJ714, practicabil pentru orice tip de autoturism.

Cheile Orzei sunt cele mai înguste chei din România

Continuați drumul pe marcaj cruce albastră până la Lacul Scropoasa, lac de baraj artificial construit în anul 1929 în scopuri hidroenergetice: alimentează hidrocentrala de la Dobreşti, una dintre cele mai vechi din România. O să fiți încântați de culoarea verde-turcoaz pe care o are apa în zilele însorite, când puteți face plajă și baie, ca la... mare! La capătul opus al Lacului Scropoasa veți găsi Cheile Orzei. Au aproximativ 1,5 km, fiind considerate cele mai înguste chei din România, cu o înălțime de 27 m și o lățime de doar 6 m! Sunt cele mai spectaculoase și mai sălbatice chei de pe Valea Ialomiței.

Date tehnice. Marcaj de urmat: cruce albastră. Urcuș: Camping Zănoaga - Cheile Zănoagei - Lacul Scropoasa - Cheile Orzei. Coborâre:  Cheile Orzei - râul Ialomița. Durată: 6-7 ore dus-întors (1,5 ore Camping Zănoaga - Cheile Zănoagei - Cascada 7 Izvoare și 2 ore Lacul Scropoasa - Cheile Orzei). Drum bun!