Main menu

header

944 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Lacul Cuejdel este cel mai mare lac de baraj natural din România și se întinde pe teritoriul comunei Gârcina, judeţul Neamţ, la o altitudine de 669 m. Deși nu este la fel de cunoscut ca Lacul Roșu, acest lac, numit și Lacul Crucii datorită formei sale alungite, cu dezvoltări laterale, s-a format în aceleași condiții ca și primul, fiind la fel de spectaculos, „străpuns” în... sus de trunchiurile copacilor „întorși” și prinși de alunecările de teren care au format barajul.

Cum ajungeți în frumusețea neasemuitului natural

În urma ploilor abundente din 1978 și 1991, dar și a cutremurului din 1990, mari mase de pământ s-au surpat pe versantul stâng al pârâului Cuejdel, „născând” astfel un baraj natural cu o înălțime de 25-30 m și o lungime de circa 80 m. În 30 noiembrie 2004, Lacul Cuejdel a fost declarat rezervație naturală de tip acvatic, în care vă puteți bucura de frumusețea neasemuitului, cu recunoștință pentru „munca” naturii neobosite. Calea de acces cea mai ușoară este cu mașina și apoi pe jos. Plecați din Piatra Neamț pe DN15C, spre Târgu Neamț. După 11 km, în comuna Gârcina, virați la stânga, pe DJ157D, drum asfaltat ce traversează Gârcina, apoi satul Cuejdiu dincolo de care continuați pe un drum forestier bine întreținut, pietruit, pe care pot circula toate tipurile de autoturisme, nu doar cele 4X4. După aproximativ 3,5 km, veți da de un loc larg, cu barieră, unde lăsați mașina.

O oră și jumătate pe jos, 2 km prin pădure, traseu ușor spre mediu

Acolo veți vedea un panou indicator spre pensiunea „Bursucărie”, încă 3,5 km în același sens. Atenție: alături, pe un par, o săgeată indică direcția - la dreapta - spre Lacul Cuejdel. 2 km la pas, prin pădure, marcați cu cerc roșu cu bulină tot roșie în interior, plasat și pe indicator. Traseul până la Lacul Cuejdel, ușor spre mediu, poate fi parcurs în aproximativ o oră și jumătate. Deși este un traseu relativ scurt și ușor de parcurs, este recomandată încălțămintea cu talpă aderentă, rezistentă la apă, pentru că puteți întâlni zone cu noroi sau pâraie. Este bine să luați ceva de mâncare, plus apă de băut, pentru că nu găsiți așa ceva pe drum sau lângă lac.

Zona de alimentare a lacului (13,95 ha, lungime 1.004,82 m, lățime între 19,25 m și 282,6 m, adâncime maximă 16,45 m) este delimitată la nord de Vârful Tarnițelor și Măgura Gârcina, la est de culmea Hălăgeanu și Vârful Muncelul, la vest de culmile Piciorul Crucii și Piciorul Rotund, toate înălțimi din Munții Stănișoarei