Main menu

header

944 28 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Lumea designului promovează trendul numit lux liniștit (quiet luxury). Termenul face referire la o eleganță care își găsește din nou locul într-o lume modernă ce trăiește în ritm rapid. Acest tip de rafinament este, în esență, o expresie a eleganței subtile, care își face efectul într-o locuință fără să fie nevoie de accente stridente. Nu este de mirare că multe vedete l-au adoptat rapid, dar poate fi adaptat propriei locuințe de oricine.

Piese artizanale, realizate manual

Luxul liniștit este o tendință de design interior care subliniază eleganța fără stridență, atractivitatea atemporală și materialele de înaltă calitate. Este o mișcare care dă prioritate simplității și rafinamentului, creând spații senine, fără ostentație. Este, de fapt, un nou tip de minimalism, o versiune mai relaxată a tendinței nordice, care domină designul interior în ultimii ani. Unul dintre principalele „comandamente” ale stilului de lux liniștit este investiția în autenticitate și durabilitate. Potrivit experților, piesele artizanale, realizate manual, sunt esențiale pentru a obține acest aspect. Este vorba despre materiale naturale, palete de culori în tonuri discrete și măiestrie cu accente de unicat.

Băi cu mult lemn

944 28 2În tabloul general al designului interior, care cere în prezent ca locuințele să aibă și o funcție de relaxare, spațiile care emană căldură, eleganță și liniște au devenit sinonime cu trendul lux liniștit. „De exemplu, băile pot deveni mult mai mult decât spații pur funcționale - sunt locurile perfecte pentru a îmbrățișa tendința luxului liniștit. Clienții noștri doresc să creeze o oază în care se pot bucura de o retragere privată, pentru a se elibera de stres și a se relaxa, înfășurându-se în confort”, explică Yousef Mansuri, șeful de design la C.P. Cerb. O alternativă foarte căutată pentru băile acestui stil care cucerește designul interior în 2023 este conceptul Japandi, „o combinație de estetică scandinavă și japoneză”, după cum o descrie Mansuri. Mai precis, această variantă include materiale naturale, în special lemnul bogat.

Pături de mătase și obiecte cu valoare sentimentală în dormitor

944 28 3Dormitorul este un alt spațiu în care poate fi pusă în valoare tendința luxului liniștit. Accentul trebuie pus pe crearea unui mediu confortabil și calm. „Un dormitor în acest stil include lucruri care să creeze sentimente de bucurie calmă, cum ar fi un ametist mare lângă pat și uleiuri pentru aromoterapie la îndemână, pentru a îmbunătăți somnul”, spune Natascha Dartnall, de la ND Studios. De asemenea, desigerii recomandă păturile mai grele, învelite în mătase, care ajută la reducerea tensiunii nervoase acumulate peste zi. „Stilul implică prezența unor lucrări de artă și obiecte cu valoare sentimentală în dormitor. Și nici nu trebuie să fie scumpe - o fotografie sau flori presate în rame pot face o mare diferență”, adaugă Dartnall.

Culori reconfortante, în special cele care evocă natura

La capitolul culoare a pereților, stilul lux liniștit ține cont de personalitatea fiecăruia, dar sub aceleași repere fixe ale căldurii și confortului. „Unei persoane matinale i se va potrivi o culoare curată, deschisă, iar cei care stau seara mai târziu se simt mult mai bine cu nuanțe neutre. Dacă dormitorul are strict această funcție, se recomandă culorile senine, gen bleu foarte pal, care vor induce o noapte bună de odihnă”, detaliază Joa Studholme, de la Farrow&Ball. Pe de altă parte, în camera de zi, luxul liniștit implică paletele de culori subtile și discrete, cum ar fi neutrele organice și maro pământiu, nuanțe blânde, care creează o atmosferă liniștitoare, ajută la relaxare și promovează căldura. „Culorile reconfortante, în special cele care evocă natura, sunt interesante din punct de vedere vizual și sunt, de asemenea, liniștitoare din punct de vedere emoțional”, explică Anthony Barzilay Freund, directorul editorial al 1stDibs.

Salonul - puterea spațiului „curat”

944 28 4Cei care au adoptat principiile luxului liniștit și minimalismului cald includ și salonul în acest concept. Aici, expertul în design interior Athena Calderone consideră că un efect deosebit poate fi dat de combinațiile de lemn cald cu roz foarte pal, pe un fundal monocrom. Totul pus în valoare de culoarea pereților. De asemenea, foarte important este să nu existe piese inutile, mai ales de mobilier, și, bineînțeles, să fie ordine în încăpere, întrucât tendința lux liniștit se referă la valorificarea puterii unui spațiu „curat”, care prioritizează câteva piese-cheie și articole semnificative. „Nuanțele neutre sunt simbolul tendinței de lux liniștit. Ca pigment pământesc, bejul este ideal pentru a aduce calitățile naturii în casă”, argumentează designerul de interior Charu Gandhi, director Elicyon.

Granitul, personalizat și elegant pentru bucătărie

944 28 5Alegerea materialelor, în special într-o bucătărie, este deosebit de importantă într-un spațiu marca lux liniștit, întrucât acestea au un mare impact vizual. Specialiștii recomandă evaluarea caracteristicilor fiecărui material și preferințele personale, pentru a face cea mai bună alegere pentru stilul propriu, știut fiind faptul că unele persoane preferă lemnul, altele piatra sau marmura. De exemplu, cei care aleg finisajele cu nervuri pot opta pentru cele cu modele discrete dacă doresc să se încadreze în trendul lux liniștit. La capitolul blaturi de bucătărie, granitul este un material care va emana lux și calitate. Fiecare placă este unică, ideală pentru un aspect personalizat, un design atemporal și o eleganță garantată.

„Decorarea fiecărei camere în culori neutre poate crea un sentiment de calm perfect într-o casă. În plus, această paletă de culori armonioasă, dar luxoasă, va crea iluzia unui spațiu mai luminos” (Siobhan McFadden, Studio Homestead)

Casa actriţei Kate Hudson, ilustrare perfectă a tendinţei

944 28 6Bejul cald ilustrează perfect stilul lux liniștit. O demonstrează casa actriței Kate Hudson, care și-a transformat locuința într-o oază de calm și de rafinament fără ostentație. Vedeta a optat pentru imitarea nuanțelor din natură, camerele fiind decorate cu nuanțe neutre, stratificate. „Folosirea unei palete de alb antichizat, de exemplu, înseamnă adăugarea de profunzime”, detaliază Jane Landino, șeful de creație al studioului Taylor Howes. De asemenea, actrița și-a pus amprenta personală prin diverse accente neașteptate de culoare, dar respectând aceleași principii ale discreției. În alte spații, Kate a ales tonuri diferite din aceeași paletă de culori - nuanțe subtile de taupe și gri. „Alăturarea unui verde moale pe plinte lângă un perete de culoare neutră este interesant și imaginativ fără a fi copleșitor”, afirmă Justyna Korczynska, designer la Crown Paint.