Main menu

header

666 35 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Majoritatea oamenilor apelează la înmormântare sau la incinerare când vine vorba despre ultimul drum. În curând ar putea exista o a treia opțiune și în Europa.

Dizolvare în soluție alcalină

O companie din Marea Britanie speră să fie prima din această țară și din Europa care să apeleze la o modalitate cu totul nouă de a incinera cadavrele: lichefierea. Procedeul este deja utilizat, deși la scară foarte mică, în Statele Unite și promite să fie foarte prietenos cu mediul înconjurător, notează „Daily Mail”. Mai exact, rămășițele pământești ale persoanei sunt introduse într-o „cameră” din oțel cu formă de torpilă și sunt apoi dizolvate într-o soluție alcalină încălzită până la 152 de grade Celsius. Crematoriul din Rowley Regis și-a depus deja candidatura pentru a iniția procedura, pe care o va pune la dispoziția doritorilor.

Fluidul merge direct în canalizare

Oasele vor fi transformate în pulbere care va fi înmânată rudelor îndurerate, iar restul va deveni un lichid de culoarea ceaiului în doar trei ore, cu ajutorul mașinii numite resomator. Dar autoritățile nu se grăbesc să ofere această permisiune, întrucât cadavrele astfel „lichefiate” ar merge direct în canalizare, ceea ce este considerat cel puțin dezgustător, după cum se exprimă serviciul Apelor din Marea Britanie (Water UK). Mai mult, potrivit specialiștilor, permisiunea ar putea acoperi operațiuni de a se scăpa și de alte deșeuri. Totuși, potrivit producătorului, cerere există din partea multor crematorii din Regatul Unit. „Nu există niciun motiv pentru care lichidul nu ar putea fi scurs în canalizare. Este organic, steril și fără urme de ADN. În fond, copiem natura, care dizolvă la fel, prin bacterii, dar printr-un proces mult mai îndelungat. Aplicăm aceeași chimie, cu alt ritm”, explică biochimistul Sandy Sullivan.

Precedentele americane

Compania care produce mașina de lichefiere a rămășițelor pământești a vândut patru bucăți în SUA - în Florida, Minnesota, California și Chicago. Una dintre unitățile de pompe funebre care folosesc acest procedeu își face reclamă, susținând că... „nu implică flăcări”. De altfel, un alt procedeu față de cele deja existente a fost inventat în Suedia. Este tot „prietenos cu mediul” și are loc prin scufundarea rămășițelor pământești în nitrogen lichid. Cadavrul devine casant, este scuturat prin vibrații, și resturile, care ocupă astfel un spațiu mult mai redus, sunt lăsate la odihnă veșnică într-un mormânt.

„Considerăm că mai este nevoie de analizarea acestei tehnologii. În plus, nu credem că opinia publică va agrea ideea“ (Water UK)

Pudră umană pe post de fertilizator

În timp ce îngroparea unui cadavru rămâne totuși una dintre cele mai naturale metode de despărțire de rămășițele pământești ale unei persoane, există și la acest capitol mijloace care pot face procesul unul mult mai prietenos cu mediul, cum ar fi, de pildă, așa-numitele înmormântări „verzi”: nu se folosesc chimicale pentru îmbălsămare, corpul decedatului este înfășurat într-un giulgiu biodegradabil, sicriul este din lemn de pin, de carton sau de bambus, iar groapa este mult mai la suprafață. Emisiile de carbon se reduc astfel cu circa 50%, notează mnn.com. La capitolul incinerare există varianta alegerii unei urne din nucă de cocos care eventual poate conține o sămânță. Rămășițele cu urnă cu tot pot fi îngropate, iar sămânța poate rodi. De asemenea, cenușa poate fi amestecată cu un ciment care nu periclitează mediul, creându-se astfel un recif artificial ce se poate plasa alături de recifele naturale, în adâncul apelor. Nu în ultimul rând, suedezii de la „Promessa” propun o metodă cel puțin inedită: după scufundarea rămășițelor în nitrogen lichid, corpul este bombardat cu unde sonore care îl transformă în pulbere, apoi transferat într-o cameră cu vacuum în care se evaporă toată apa. Pudra umană rezultată este considerată un excelent fertilizator...