Main menu

header

610 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Peştera Vântului, cea mai lungă din ţară, are 52 km!

Descoperită în anul 1957, Peștera Vântului, partea nordică a Munților Pădurea Craiului, este cel mai lung labirint subteran din România, măsurând aproape 52 de kilometri! Intrarea naturală în Peștera Vântului se „cască” la vreo doi kilometri S-E de localitatea Șuncuiuș, în versantul stâng al văii Crișului Repede, deasupra izvorului din Poiana Frânturii. Deoarece galeria de acces era foarte strâmtă și greu accesibilă, a fost blocată și s-a deschis o intrare artificială la câțiva zeci de metri distanță. Văzând intrarea betonată, un neștiutor nici nu bănuiește ce se ascunde în spatele găurii din care suflă un vânt puternic, care atinge uneori și 50 km/oră. De unde și numele peșterii.

Galerii pe patru „etaje”, unite prin puțuri

Galeriile s-au dezvoltat pe patru niveluri: cel inferior este parcurs de un pârâu subteran care îl modelează continuu prin acțiunea lui corozivă și erozivă, iar celelalte trei niveluri superioare sunt fosile, legate între ele prin puțuri, formate din galerii, săli, puțuri și hornuri de dimensiuni și de forme foarte diferite. În cei 50 km de galerii pot fi găsite aproape toate formele endocarstice cunoscute.

Meandrele ajung și la 25-30 m înălțime!

Accesul în peșteră se face la cel mai jos nivel, acolo unde întregul debit de apă iese la suprafață. Urmând pârâul în amonte, pe o galerie largă și înaltă apar formațiuni gigantice, scurgeri parietale și stalactite. Înălțimea galeriei scade, și curând devine inaccesibilă, dar numeroase galerii-fosile pot fi accesate prin puțuri în etajele superioare. Dintre cele mai mari galerii se evidențiază Labirintul Racoviță - cel mai încurcat sector de peșteră din țară! - sau Galeria Hipodrom, ca o galerie de metrou. Un lucru specific pentru Peștera Vântului o constituie meandrele, care în unele locuri ajung și la 25-30 m înălțime, oferind o imagine impozantă.

Situată la o distanță de 50 km de Oradea și 100 km de Cluj-Napoca, accesul la Peștera Vântului se poate face fie pe drumul asfaltat DJ 764C, 11 km de la DN 1 (E 60), fie pe calea ferată (stația CFR Șuncuiuș)