Main menu

header

609 19 1de Carmen Ciripoiu

Va fi 2017 un an al trezirii la viață și al triumfului pentru români? Sau dimpotrivă unul nefast? Cât de tare îi va surâde astrele țării noastre aflați de la astrologul Valeriu Pănoiu.

„Țara noastră are compatibilitatea cea mai mare cu zodia propagandei”

- Celebrul Nostradamus a afirmat în catrenele sale că 2016 este ultimul an în care România va avea parte de liniște și de pace. Ce ne așteaptă în anul în care d-abia am intrat?

- Este fascinantă apetența românilor pentru senzațional, scandalos și macabru. Iar vocația suferinței este uimitoare la poporul nostru. Pentru majoritatea românilor, „dacă nu e rău, nu e bine”. Prin urmare, profeția la care se face referire este pe gustul publicului larg. Numai că eu prefer să mă poziționez în rândul scepticilor, care pun la îndoială interpretarea catrenelor lui Nostradamus. Mesajele acestuia sunt purtătoare de frică, de unde și popularitatea lor, și vestesc iminența unui pericol ce aproape vine ca izbăvire: „În sfârșit, a venit! Nenorocirea e aici!”. Numai că, astrologic, nu se confirmă pentru anul 2017 tulburări majore, nici naturale, nici sociale. Dacă Dumnezeu are alt plan, vom afla. În orice caz, semne nu există și, adevărat, uneori nici nu ni se dă voie să știm dinainte.

- Va putea face ceva noul Guvern pentru a scoate România din impasul în care se află? Vom avea parte de un nou început?

- Impasul pe care-l amintiți este generat și întreținut din interior, prin urmare, putem afirma că poporul este ținut în șah de conducătorii pe care-i alege. De ce? Pentru că nu reușim să ne vindecăm de autosabotare, de năravul de a ne face rău singuri. Probabil vor continua măsurile legislative prin care se acordă privilegii speciale. În plus, un popor conservator, care preferă aceleași figuri publice de la Revoluție încoace, este incompatibil cu un Guvern reformator. Țara noastră are compatibilitatea cea mai mare cu zodia propagan- dei, unde retrogradează nestingherit populismul. Este de așteptat o consolidare a puterii la nivel central, cu urme chiar de totalitarism și de scandaluri publice cu aer de vendetă. Schimbările sunt cel mult de cadre și de priorități. Pe acest fundal, schimbarea înseamnă înlocuire, nicidecum progres. Ironia sorții se dă în spectacol în 2017, când noile începuturi se resimt cel mult în vechile metehne.

„O lună-cheie în acest an este aprilie”

609 19 2- Ce se va întâmpla cu economia țării în următoarea perioadă?

- O lună-cheie în acest an este aprilie, când Venus, planeta banilor, iese din retrogradare, iar axa Destinului schimbă zodiile. Este interesant de văzut cum vor înflori măsurile de protecție socială, cum va fi stimulat consumul și ce privilegii vor fi acordate băncilor. Economia are un culoar de inflație, ce se resimte în scăderea puterii de cumpărare și instabilitatea cursului valutar. O apreciere a leului este puțin probabilă, dimpotrivă, mecanismele de piață pot să-și piardă controlul și să facă necesară intervenția instituțiilor statului (Banca Națională putând avea din nou un rol dominant). Din exterior, crește scepticismul investitorilor, întrucât măsurile anticorupție sunt la fel de probabile ca și profețiile lui Nostradamus.

- În condițiile actuale, credeți că președintele României, Klaus Iohannis, își va duce mandatul până la capăt?

- Versatilitatea unui președinte Gemeni este mult prea mare să nu se strecoare printre toate capcanele. Președinția și Parlamentul, care susține Guvernul, sunt o entitate bipolară. Prin urmare, forța de respingere dintre aceste instituții creează o legătură cu atât mai puternică. Atât timp cât președintele se află într-o poziție incomodă între Guvern și Parlament, devine mai activ și mai de neînlocuit. Chiar este de așteptat ca Președinția, ca instituție, să câștige numeroase bile albe începând cu luna octombrie, poate pe fondul unor hotărâri legislative ce stârnesc reacții de furie și de revoltă publică.

„E posibil ca România să fie folosită, blamată, dacă nu chiar sacrificată”

- Alianțele României cu celelalte state vor rămâne aceleași după alegerea noului președinte al Americii, Donald Trump?

- Ne asortăm foarte bine de anul acesta la cel mai înalt nivel cu americanii, care și-au ales tot președinte născut în zodia Gemeni. Mai ales că presiunea venită dinspre Răsărit, atât de la Moscova, cât și de la Chișinău, face din România un tampon între Est și Vest. În orice caz, poate fi anul relațiilor internaționale, în care România să fie folosită, blamată, dacă nu chiar sacrificată. Destulă energie de compromitere și de discreditare circulă în 2017 la adresa românilor.

- Se vor intensifica în acest an conflictele la granițele României? Este țara noastră o țintă de război?

- Limitele sunt politice și vizează sferele de influență. Puțin probabil să fie afectată direct de conflicte armate, dar indirect, implicarea militarilor români pe fronturi internaționale se va intensifica. Propunerile legislative controversate vor fi umbrite, ca de obicei, de știri senzaționale despre eroismul luptătorilor români morți pe fronturile de luptă. În fapt, România exportă mercenari ce pleacă în misiuni pentru că sunt foarte bine plătiți, nicidecum pentru onoarea patriei. În plus, românii nu au nevoie de conflagrații, ei fiind cei mai mari dușmani ai lor. Accidentele, epidemiile și incendiile pot da un număr însemnat de victime, prilej pentru anchete, demiteri, arestări și profituri de pe urma măsurilor de protecție și de siguranță. Cum ar spune o incantație ortodoxă, „Ferește-ne, Doamne, de războiul cel dintre noi!”. Pentru că pare a fi anul invidiilor, al lăcomiilor și al setei de putere.

„Degeaba vrea Dumnezeu dacă nu vrea omul”

- Tot Nostradamus a spus că România este protejată de voință divină. Cum comentați această afirmație?

- Degeaba vrea Dumnezeu dacă nu vrea omul. În cercurile spirituale se vorbește despre o trezire în masă a populației, care să conștientizeze nevoia de unitate, umanitate, solidaritate. Plățile karmice sunt însă anul acesta la nivel individual, nu colectiv. Prin urmare, totul depinde de credința și de lumina fiecăruia dintre noi. Românii suferă de blazare și de lipsă de dis- ciplină, așteptând o salvare miraculoasă, fără să facă nimic, fie din partea unei divinități care se mai îndură din când în când, fie din partea străinilor, în fața cărora ne ploconim. În 2017, mântuirea nu vine decât individual. Fiecare se salvează, se ridică sau cade prin el însuși.

„În 2017 ne putem aștepta la ascensiuni spectaculoase ale unor lideri de opinie care ajung sus prin merite personale și la victorii ale unor indivizi cu rol de model, care dărâmă structuri sau ierarhii“

„Suntem inconştient direcţionaţi spre consum şi rasism“

- Toată lumea vorbește despre începerea celui de-Al Treilea Război Mondial. Să existe oare vreo legătură cu acest du-te-vino al emigranților? Va fi și România afectată?

- Nu poate începe ceva ce deja a început! Numai că este un război subtil, informatic, dus prin mijloace de manipulare în masă folosind presa, televiziunea, internetul, rețelele de socializare. Suntem inconștient direcționați spre consum și spre rasism. Europa Occidentală va avea de suferit din cauza unor înscenări menite să consolideze măsurile de apărare, forța organelor de ordine și concentrarea puterii la vârf. România este afectată în special prin acest miraj al străinătății, deci prin exportul de creiere și de forță de muncă. La nivel intern avem un război al indivizilor împotriva sistemului tot mai ermetic, care-și conservă drepturile și ignoră obligațiile. În aceste lupte, ne putem aștepta în 2017 la ascensiuni spectaculoase ale unor lideri de opinie care ajung sus prin merite personale și la victorii ale unor indivizi cu rol de model, care dărâmă structuri sau ierarhii.