Main menu

header

608 3 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Drumul Roşu, cea mai lungă pârtie de schi din România

În România există în prezent 151 de pârtii omologate (12 pârtii cu lungimi mai mari de 2 km şi 44 mai mici de 500 m, conform datelor ANT), a căror lungime totală depăşeşte cu puţin 135 km. Cea mai lungă dintre ele este pârtia Drumul Roşu din Poiana Braşov, cu o lungime de 5.300 m, urmată de pârtia Dealul Negru din Vatra Dornei, cu o lungime de 3.000 m. Pârtia Drumul Roşu are 700 de metri diferenţă de nivel, de la 1.750 m la 1.050 m. A fost inaugurată în 2012 şi se află în administraţia Primăriei Municipiului Braşov. Domeniul schiabil din Poiana Braşov are pârtii cu un total de 22 km şi poate fi comparat cu cele din Austria şi Germania.

Stâlpi și copaci înveliți cu bureți, plase de protecție la prăpăstii

La punctul de start se poate ajunge numai cu telecabina, dar majoritatea schiorilor sau plăcarilor preferă să urce cu telegondola, care-i duce mai repede, deşi pierd 500 de metri de pârtie. Clasificată ca pârtie medie, Drumul Roşu are o plecare mai lină, dar care oferă senzaţii tari imediat după prima cotitură. Câteva segmente mai dificile, porţiuni înguste şi abrupte, care îi sperie pe începători, se regăsesc şi mai jos. În rest, Drumul Roşu este o pârtie cu o lăţime cuprinsă între 10 şi 30 de metri. La fiecare nod de legătură între pârtii se găsesc indicatoare, iar pe laterale sunt amplasate borne. Pentru siguranţa schiorilor şi plăcarilor, toţi stâlpii şi trunchiurile de copac de pe margini sunt înveliţi în bureţi, iar în preajma prăpăstiilor sunt montate plase de protecţie.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului a investit 24 de milioane de euro în modernizarea domeniului schiabil din Poiana Braşov

Topul celor mai lungi pârtii din România (conform „Biz Braşov“)

608 3 2