Main menu

header

607 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Zimbrăria „Dragoş Vodă“ de la Neamţ, o adevărată Grădină Zoologică

Pe drumul ce șerpuiește de la Târgul Neamțului la minunata-n toate cele Mănăstire a Neamțului, ca să păstrăm dulcea limbă a lui Nică al lui Ștefan a Petrei din Humulești, cu vreo 500 de metri înainte de așezământul Domnului, pe partea stângă stă martoră minunățiilor locurilor Rezervaţia de zimbri şi faună carpatină „Dragoş Vodă”. A fost înfiinţată în 1968, și primii trei zimbri au fost aduşi aici în 1970, din Polonia. În 1974 s-au născut primii „urmași”, un mascul şi o femelă. Acum sunt 28.

Cerbi, mufloni, căpriori, vulpi, un urs, un lup...

Rezervaţia de zimbri „Dragoş Vodă” este una dintre cele patru arii protejate incluse în Parcul Natural Vânători-Neamţ, care se întinde pe aproximativ 31.500 de hectare. Dintre cei 28 de zimbri care trăiesc la Vânători-Neamţ, doar şapte - doi masculi şi cinci femele - sunt găzduiţi, în scop turistic, la Grădina Zoologică din zimbrăria „Dragoş Vodă”. Restul exemplarelor se află în Parcul de Aclimatizare, care se întinde pe o suprafaţă împrejmuită de 180 de hectare. În prezent, grădina cuprinde, pe lângă populaţia de zimbri, exemplare de cerbi carpatini, cerbi lopătari, o pereche de mufloni, căpriori, vulpi, un urs, un lup, precum şi diferite specii de păsări.

Pescarii au cu cine se „lupta” în trei iazuri

În Grădina Zoologică se găsesc trei iazuri cu nume „dedicate”: Iazul Zimbrilor, Iazul Căprioarelor şi Iazul Cerbilor, special amenajate pentru pescuit, cu numeroase exemplare de crap, caras, şalău, ştiucă sau biban, cel mai atractiv şi foarte bine îngrijit fiind Iazul Zimbrilor, situat chiar la intrarea în rezervaţie, pe partea stângă. În momentul de faţă, Rezervaţia de zimbri „Dragoş Vodă” este una dintre cele mai mari şi mai reprezentative rezervaţii din Europa şi unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din judeţul Neamţ.

Una dintre atracțiile zimbrăriei „Dragoș Vodă” este și pasarela din lemn suspendată la 15 m înălţime, pe o lungime de 200 m, care permite observarea panoramică a faunei şi a vegetaţiei