Main menu

header

597 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Oradea - campioana atragerii de fonduri europene

Cu 194 de milioane de euro finanţări nerambursabile, Oradea se plasează în fruntea listei în topul oraşelor românești care au atras fonduri europene în 2015. Investiţiile în turism au ieşit în evidenţă în ultimii ani, iar transformarea oraşului de pe Criş este vizibilă deopotrivă în Piaţa Unirii, centrul oraşului, care şi-a schimbat înfăţişarea, dar mai ales în zona Băilor Felix, numărul 1 în România ca dimensiune, unde s-au investit aproape 23 de milioane de euro.

90 de milioane investite în turism

Oradea a atras, anul trecut, peste 160.000 de turişti, iar Băile Felix au fost destinaţia aleasă de peste 130.000 de oameni. În 2016, numărul turiștilor este estimat să ajungă la 200.000 în Oradea, dintre care 70% români, urmaţi de unguri şi de austrieci. Investiţiile în turism se ridică, pentru Oradea, la 90 de milioane de euro, dintre care 2 milioane de euro au fost investite doar pentru reabilitarea Pieţei Centrale. Ca un contraexemplu, din păcate, în alte oraşe, din Moldova, de pildă, investiţiile pe un interval de 10 ani, în toate domeniile, nu se ridică la acest nivel.

„Vedeta” orașului este Aquaparc Nymphea

Printre cele mai importante proiecte finalizate se numără restaurarea Cetăţii Oradea, cel mai semnificativ obiectiv turistic din oraş, un proiect în valoare de peste 19 milioane de euro. În cifre, poate fi sumarizat astfel: o suprafaţă de peste 25.000 mp de clădiri reabilitate, 306 încăperi amenajate şi peste 15.000 de vizitatori în prima jumătate a lui 2016. Investiţiile au mai vizat restaurarea în întregime a Palatului Vulturul Negru, amenajarea punctului de belvedere Ciuperca sau lungirea și modernizarea pistei aeroportului (17 milioane de euro). Cea mai nouă „vedetă” a oraşului este Aquaparc Nymphea, cel mai complex şi modern proiect de acest fel, amenajat pe o suprafaţă de 6,7 ha. Este cea mai mare investiţie publică de acest fel din România, cu o valoare de peste 20 de milioane de euro, jumătate din fonduri europene.

Pe lista de obiective turistice figurează şi Grădina Zoologică Oradea, care a fost şi ea subiectul unui proces de renovare, cu un buget de peste 4,5 milioane de euro