Main menu

header

593 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Zamfira, mănăstirea lui Grigorescu

Dacă vreodată paşii vă vor purta pe valea pitorească a Teleajenului, nu ezitaţi să deschideţi poarta Mănăstirii Zamfira, situată la 15 kilometri de Ploieşti. Aprindeţi o lumânare, murmuraţi din inimă o rugăciune şi admiraţi în tăcere pictura marelui artist Nicolae Grigorescu. Biserica Mănăstirii Zamfira, un important monument de arhitectură şi de artă al patrimoniului naţional românesc, este primul lăcaş de cult pictat în întregime de marele Grigorescu. Priviţi şi vă bucuraţi! Liniştea, simplitatea şi buna-cuviinţă a întregii suflări de la Zamfira vă vor da alternativa vieţii tot mai agitate în care trăim.

Jupânița de la care se trage numele

„Biserica mare”, fondată de mitropolitul Nifon la anul 1855, poartă hramul „Înălţarea Domnului” şi „Sfântul Nifon”. Este vestită frumusețea ei dată de pictura lui Nicolae Grigorescu la vârsta de doar 18 ani, acesta fiind primul lăcaş de închinăciune executat, în întregime, în frescă de marele maestru al penelului. Pictura murală şi icoanele catapetesmei au fost terminate de tânărul Grigorescu, ajutat de fratele său Gheorghe, în numai un an şi două luni. „Biserica mică”, aflată în cimitirul mănăstirii, a fost construită pe la anii 1720 de jupânița Zamfira, soţia lui Manuil Apostol, om de încredere al Sfântului domn Constantin Brâncoveanu. După moartea acesteia, toată averea sa a rămas mănăstirii, respectiv moşia şi un conac care mai există şi astăzi în apropierea complexului monahal. De la ea se trage numele mănăstirii.

Accesul se poate face lesne de la Ploiești

Pentru a ajunge la Mănăstirea Zamfira, puteți alege ruta DN 1A, la intersecţia cu drumul judeţean care face legătura cu staţiunea Slănic-Prahova, pe raza comunei Lipăneşti. De asemenea, se poate ajunge şi cu trenul (traseul Ploieşti-Măneciu, cu staţia Lipăneşti, sau Ploieşti-Văleni, până la halta Găvănel). Mai mult, există şi curse cu microbuzul, care circulă din Ploieşti spre Văleni şi Dumbrăveşti, cu oprire la capătul satului Zamfira, aproape de mănăstire.

Atenție! Lăcaşul de cult nu dispune de locuri de cazare pentru pelerini și nici de sală de mese