Main menu

header

591 18 1de Cătălina Tăgârță

Obișnuiți să răspundeți la e-mailuri pentru serviciu direct de pe mobil în timp ce mergeți pe stradă sau în stația de autobuz? Mai nou, „alergați” după pokémoni sau navigați pe internet tot timpul? Atunci e bine să știți că orele petrecute zilnic în poziția aplecat suprasolicită coloana vertebrală și provoacă dureri la nivel cervical. În aceste condiții, e important ca la maximum jumătate de oră de lucru/joc pe tabletă sau telefon să schimbați poziția și activitatea. De asemenea, dacă obișnuiți ca în pauza luată de la calculator să vă uitați pe telefon, ar fi bine să renunțați la acest obicei.

„Folosirea mobilului e solicitantă pentru umeri și când staţi întinși în pat”

Dacă până acum ne-am obișnuit ca durerile de spate să apară la vârste adulte, deci după 40-50 de ani, în ultima vreme, din ce în ce mai mulți tineri și chiar adolescenți de până în 20 de ani au început să aibă astfel de probleme. Specialiștii Bio Ortoclinic estimează că fenomenul va deveni tot mai amplu pe măsură ce utilizatorii mobilelor vor folosi telefoanele chiar și în timp ce merg pe stradă, cum se întâmplă frecvent de când a apărut pokemonmania. „Telefonul este ușor, dar, de obicei, este ținut pe picioare sau cel mult la nivelul taliei atunci când se stă în poziție șezândă. În ambele cazuri, pentru a vedea ecranul, țineţi capul în jos. Stând cu orele în această poziție și încercând să aduceţi telefonul cât mai aproape de ochi, țineţi și brațele lipite de corp, suprasolicitând musculatura cuprinsă între ceafă și umăr, care stă într-o poziție scurtată, nu într-una normală, alungită. La fel de solicitantă pentru brațe și pentru musculatura umerilor este și folosirea mobilului când staţi întinși în pat”, explică doctor Iulia Belc, medic primar medicină fizică și recuperare medicală, directorul medical al Bio Ortoclinic.

„În timp, pozițiile vicioase pot determina apariția unor modificări degenerative”

591 18 2Poziția este la fel de defectuoasă și atunci când vă uitați pe ecranul telefonului în timp ce mergeți pe stradă - cum se întâmplă tot mai des în ultimele luni, ca urmare a maniei create de apariția celui mai descărcat joc din acest an, Pokémon Go. Astfel, coloana este obligată să aibă permanent o înclinație de cel puțin 30 de grade spre partea din față a corpului. „Petrecând mult timp încordați în această poziție similară cu cea a lucrului la birou, când veţi dori să întindeţi mâna după un obiect aflat la o oarecare distanță și veţi trage de musculatură vă veţi confrunta cu o durere violentă, tocmai din cauza deranjării fibrei musculare, obișnuite să stea pe o porțiune cu mult scurtată. Durerile pot apărea la nivelul coloanei cervicale sau la nivelul umerilor, iar odată cu înaintarea în vârstă, aceste poziții vicioase pot determina și apariția unor modificări degenerative la nivelul coloanei vertebrale, al discurilor intervertebrale. În astfel de cazuri, durerile devin mult mai puternice și pot fi însoțite de limitarea mobilității”, subliniază specialistul clinicii.

„Pauză de cel puțin zece minute la primul semn de amorțire a mâinilor”

Pentru a preveni durerile de spate, specialiștii recomandă să fie respectate următoarele sfaturi:

  • renunțați la navigatul pe telefon măcar atunci când sunteți pe stradă;
  • adoptați neapărat o poziție corectă. De exemplu, atunci când stați la birou e bine să sprijiniți mâinile pe birou, ținând telefonul ceva mai sus și încercând să controlați poziția cefei și a capului, astfel încât să nu stea aplecat, ci drept, când vreți să vizualizați ecranul telefonului. Același control al poziției capului trebuie să existe și atunci când utilizați mobilul în poziția șezând;
  • la primele semne de durere sau de amorțire a mâinilor trebuie făcută o pauză de cel puțin zece minute în utilizarea telefonului sau a tabletei.

Este important ca, ori de câte ori puteți, să folosiţi căștile când vorbiţi la telefon. Astfel, mâinile vor cădea lejer pe lângă corp, iar capul va sta drept

Descărcaţi aplicaţia doar din magazinele virtuale oficiale

Pe lângă problemele care țin de dependență și cele de spate - amintite de specialiștii Bio Ortoclinic, aplicația de mobil Pokémon Go are și alte riscuri. Specialiștii în securitate cibernetică îi sfătuiesc pe cei care au intrat în vâltoarea vânătorii de pokémoni să descarce aplicația doar din magazinele virtuale oficiale (Apple Store și Google Play Store). Aceștia atrag atenția că hackerii pândesc orice greșeală a utilizatorilor care lasă garda jos când se aventurează în mediul online. Există deja indicii care arată că au fost create programe malware, care au scopul de a sparge de la distanță barierele de securitate ale telefoanelor. Odată virusat, telefonul utilizatorului transmite conținut și date personale către terți. În mod normal, pentru a juca acest joc este nevoie de crearea unui cont pe site-ul pokemon.com. Adam Reeve, cercetător la o firmă de cibersecuritate, spune că, prin înregistrarea cu ajutorul contului de Google, terțe persoane pot accesa documente din istoricul utilizatorilor sau pot avea acces la fotografiile din Google Photos.

Soluţiile specialiştilor pentru dependenţa dată de joc

Pokémon Go a reuşit o ascensiune fenomenală într-un timp foarte scurt, fiind instalat de peste 100 de milioane de ori pe dispozitivele mobile. Chiar dacă studiile arată că jocul are şi efecte benefice colaterale - ajută oamenii să slăbească într-un timp relativ scurt, specialiştii sunt de părere că acesta atrage după sine adicţii sau dependenţe periculoase şi foarte greu de controlat.

„În spatele oricărui tip de dependenţă – deci şi în cazul adicţiei faţă de jocul Pokémon Go – se ascunde întotdeauna o emoţie, o stare interioară de dezechilibru, stres sau tensiune interioară. Dependenţa devine astfel un sistem de apărare care lucrează de cele mai multe ori inconştient, independent de voinţa noastră, protejându-ne de acel stres. Ce putem să facem noi la nivel conştient este să combatem aceste comportamente nocive, să eliminăm tensiunile interioare care conduc la comportamente automate. Nu vorbim despre autohipnoză sau alte metode de lucru cu subconştientul, ci de ceea ce putem să facem lucrând doar cu mintea conştientă”, declară Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză. Iată două tehnici foarte simple și eficiente care vă pot ajuta să nu mai dezvoltați obsesii sau să le combateți și să le eliminați pe cele cu care vă confruntați deja.

Tehnica 1 - Amânați

Foarte multe studii au demonstrat că impulsul de a juca este foarte puternic în primele secunde, însă acesta scade în intensitate radical – până la dispariția completă (în unele cazuri) după 10-15 minute. Practic, atunci când simțiți că „trebuie” să... vă jucați, să fumați, să beți, să mâncați etc., dacă în loc să dați curs impulsului vă propuneți să mai așteptați un sfert de oră, foarte probabil ca acea „nevoie” să se reducă sau să dispară complet. „Când simţim acea tensiune interioară - să deschidem jocul şi să hoinărim brambura pe străzi pentru a prinde pokémonii cei obraznici – trebuie să nu îi dăm curs, ci să o observăm şi apoi să ne concentrăm pe altceva, cam 10-15 minute. Vom vedea că acea dorinţă scade încetul cu încetul şi, uneori, chiar vom uita că aveam de prins monstruleţi”, afirmă Eugen Popa.

Soluția 2 - Întârziați

O metodă la fel de eficientă este ca, înainte de a porni jocul, să întârziați acţiunea cam 15 secunde şi să vă observați gestul. „Pare un lucru banal, dar efectele sunt incredibile. Întrucât facem multe gesturi fără să le conştientizăm, acestea devin automatisme, iar în acele 15 secunde avem timp să vizualizăm gesturile şi să le calificăm ca fiind impulsive sau naturale. Cu timpul, în acest fel veți reuşi să eliminați acea dorinţă puternică prin amânarea satisfacerii ei. Tehnica poate fi folosită la mult mai multe adicţii, printre care fumatul, mâncatul compulsiv sau consumul de alcool”, conchide Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză.