Main menu

header

591 30 1de Silviu Ghering

29 august 1966. Candlestick Park, San Francisco, SUA. 25.000 de oameni se îngrămădesc, se calcă în picioare să vadă cea mai iubită formație rock a timpului - și nu numai -, legendarii The Beatles. John Lennon (vocal, chitară ritmică), Paul McCartney (vocal, chitară bas), George Harrison (chitară solo) și Ringo Starr (baterie) formau unul dintre cele mai faimoase și de succes grupuri în istoria muzicii, cu peste 1,4 miliarde de discuri vândute în lumea întreagă.

La apariția celor patru britanici, isteria atinge apogeul: urletele mulțimii, mai ales ale fanelor, fac imposibil de auzit orice încercare a artiștilor de a cânta. De la primele măsuri, fanii încearcă să se urce pe scenă, unii reușind chiar să se arunce peste cântăreți. Poliția face cu greu față asaltului. Show-ul se încheie în delir, cu „Long Tall Sally”. A fost ultimul cântec interpretat de The Beatles pe vreo scenă. Pentru că, după concert, trupa a convenit să nu mai organizeze turnee și și-a concentrat forțele în studioul de înregistrări. La Candlestick Park se încheiau patru ani de turnee, cu 1.469 de concerte.

În 1967, a apărut albumul „Sgt. Pepper's Lonely Heart”, iar în octombrie 1968 au înregistrat „Give Peace a Chance”. Soarta financiară a grupului a luat însă o întorsătură nefavorabilă atunci când managerul lor, Brian Epstein, a murit la 27 august 1967. După aceea, membrii trupei și-au urmat interesele individuale, s-au întâlnit tot mai rar și, în 1970, au apucat-o pe drumuri diferite. The Beatles devenea istorie...

Yoko Ono, piaza rea a lui John Lennon

591 30 2În 1969, John Lennon era tot mai acaparat de droguri și de Yoko Ono, asiatica lipsită de feminitate şi frumuseţe, cu şapte ani mai în vârstă, care a avut un rol hotărâtor în „ruperea” beatleșilor. Pe 20 martie 1969, artista plastică japoneză şi muzicianul britanic s-au căsătorit în Gibraltar, petrecându-şi luna de miere în Amsterdam. Într-atât de adâncă a fost amprenta ei asupra lui, încât Lennon şi-a adăugat Ono în numele său. Devenise John Ono Lennon. Iar colegii de formaţie nu-l mai recunoşteau. Nu mai era el. Era el… şi Yoko. Mereu. Atmosfera devenise insuportabilă. McCartney, Harrison și Starr n-o mai înghițeau pe femeia-guru a lui Lennon, și The Beatles s-a rupt...

Emoționalul debut solo al lui Lennon, „John Lennon / Plastic Ono Band” (1970) a avut mare succes. John a colaborat la multe albume cu Ringo Starr, Harry Nilson (autorul celebrului „I can’t live”) sau Mick Jagger. Viața tumultuoasă alături de Yoko a fost pigmentată cu droguri, beții, bătăi prin baruri, aventuri amoroase, despărțiri, reveniri și un copil născut, culmea, chiar de ziua lui Lennon, pe 9 octombrie 1975. Pentru care s-a şi retras cinci ani din activitatea muzicală. Yoko îi ceruse să se dedice trup şi suflet familiei. La revenire, în octombrie 1980, şi-a dezamăgit însă crunt fanii, lansând albumul „Double Fantasy” împreună cu, din nou, Yoko... La două luni de la revenirea în muzică, în seara de 8 decembrie 1980, Lennon a fost împuşcat în spate de patru ori, chiar când intra în clădirea unde locuia, de Mark David Chapman, un fan bolnav mintal căruia îi dăduse un autograf cu câteva ore mai înainte... A fost incinerat, și Yoko i-a răspândit cenuşa peste o zonă din Central Park, New York, care azi e închinată memoriei lui: Strawberry Fields, după un cântec al beatleşilor.

Paul McCartney, cel mai de succes compozitor al tuturor timpurilor!

591 30 3După destrămarea formației a devenit unul dintre cei mai prolifici muzicieni, fiind considerat de „Guinness Book of World Records” cel mai de succes compozitor al tuturor timpurilor. Ca artist solo a câştigat 21 de Premii Grammy și a fost inclus în 1999, a doua oară, în „Rock and Roll Hall of Fame” (prima oară ca membru The Beatles în 1988).

În 1971 a pus bazele trupei Wings, alături de soţia sa, Linda, o fotografă americană cu care se căsătorise în 1969, muza sa pentru următorii 30 de ani. A câștigat cu Wings două Premii Grammy. S-a implicat în proiecte de caritate la nivel internaţional legate de drepturile animalelor, sărăcie, educaţie muzicală, ceea ce nu l-a ferit de mai multe arestări pentru posesie de marijuana. Înnobilat de Regina Elisabeta a ll-a, a devenit Sir în 1997.

În 1998 i-a murit soţia, Linda, al doilea șoc major al vieții din punct de vedere cronologic după asasinarea prietenului John Lennon. Între 2002 și 2006 a trăit o căsătorie tumultuoasă şi un divorţ costisitor cu fostul model Heather Mills. În prezent, este căsătorit cu femeia de afaceri Nancy Shevell.

Anul acesta a făcut turnee cu casa închisă pe stadioane în Norvegia, Danemarca, Belgia, Statele Unite. În fond, n-are decât 74 de ani...

George Harrison, primul organizator al unui concert umanitar

591 30 4Cariera sa solo a început cu un mare hit: „My sweet Lord”. Apoi a lansat „All Things Must Pass” - singurul triplu-album din istoria muzicii scos de un singur artist. Tot el este primul artist din epoca modernă care a organizat un concert umanitar. Pe 1 august 1971, „Concert pentru Bangladesh” a adunat peste 40 de mii de oameni în două spectacole la „Madison Square Garden”, în New York.

În 1980 a devenit singurul beatles care a scris o autobiografie, „I Me Mine”, axată mai ales pe hobby-urile sale, grădinăritul și cursele de Formula 1.

După o lungă și dureroasă luptă cu cancerul, George Harrison a murit în casa unui prieten din Los Angeles, la 29 noiembrie 2001. Avea 58 de ani. Cântecul său „My sweet Lord” a ajuns numărul 1 în topul britanic pe 20 ianuarie 2002... În 2004 a fost inclus în „Rock and Roll Hall of Fame” ca artist solo.

Ringo Starr, singurul beatles străbunic

591 30 5După despărțirea beatleșilor, fostul baterist al trupei a compus și a interpretat muzică tip western, swing și sweet. A cântat separat cu toți foștii beatleși, John Lennon, Paul McCartney și George Harrison, fiind cel care a luptat neîncetat pentru refacerea formației, dar fără succes. A susținut concerte cu Harry Nilsson, cu Elton John, cu Bob Dylan, cu Eric Clapton. A jucat în opt filme. În 1976 și-a deschis propria casă de discuri.

În februarie 2010, a primit o stea pe „Walk of Fame” din Hollywood, după ce mai participase la un astfel de eveniment în 1998, când întreaga trupă The Beatles a primit o stea pe celebrul bulevard. În 2013 a publicat cartea-album „Photograph”, cu peste 300 de fotografii ale beatleșilor care nu au fost făcute publice până la acel moment. În 2015, la 23 de ani după ce intrase în „Rock and Roll Hall of Fame” ca fiind unul dintre beatleși, a devenit ultimul beatles care a fost onorat din nou cu un loc în celebrul „Hall”, de data aceasta pentru cariera solo. În toamna aceluiași an, a făcut un turneu cu 22 de concerte în Statele Unite și Canada. La 76 de ani, cel mai bogat și mai vestit „toboșar” din lume arată mai tânăr decât fiul său, Jason Starkey, de 48 de ani...

„De ce m-aş pensiona? Să stau acasă şi să mă uit la tv? Nu, mersi. Vreau în continuare să fiu liber să cânt“ (Paul McCartney)

Ringo Starr a devenit străbunic pe 14 august, când nepoata sa Tatia Starkey (30 de ani), solista trupei Belakiss, a născut un băieţel