Main menu

header

587 20 1de Raluca Grințescu

Exerciţiile fizice din timpul sarcinii nu au doar rolul de a vă menţine în formă şi de a preveni îngrăşatul peste măsură, ci îşi aduc contribuţia şi în menţinerea unei posturi corecte a corpului, prevenirea sau atenuarea edemelor, îmbunătăţirea circulaţiei şi în susţinerea burticii, care va cântări din ce în ce mai greu până la sfârşitul sarcinii. Iată câteva exerciţii fizice pentru gravide, care vă vor energiza şi vă vor ajuta să faceți faţă mai uşor modificărilor corporale din sarcină.

Exerciţiu de ridicare a bazinului

587 20 2Stați întinsă pe spate şi ridicați picioarele, îndoind genunchii, dar păstrând tălpile perfect întinse pe saltea sau pe podea. Ţineți mâinile întinse la o oarecare distanţă de corp. Din această poziţie, ridicați-vă uşor trunchiul şi posteriorul de la podea cât puteţi de sus. Reveniți în poziţia iniţială şi repetați mişcarea de cel puţin cinci ori. Pe măsură ce avansați în sarcină, burtica va fi din ce în ce mai mare şi va „atârna” mai greu. Nu vă va fi uşor să faceți astfel de exerciţii. Pe măsură ce ajungeți spre finalul sarcinii, ridicarea trunchiului de la sol se va face cu o mare dificultate, din cauza greutăţii. Nu vă forţați să ridicați trunchiul mai mult decât puteți, pentru a nu risca o accidentare neplăcută. Exerciţiul vă oferă forţă şi putere în bazin şi în zona dorsală, făcându-vă să suportați mai uşor greutatea sarcinii. În plus, vă oferă energie şi vă ajută să nașteți mai uşor, dacă alegeți să aduceți bebeluşul pe lume în mod natural.

Exerciţiu pentru menţinerea posturii

Indiferent că sunteți la începutul perioadei de gravidă şi nu aveți încă burtică sau că vă aflați într-o etapă avansată a sarcinii, exerciţiul cu cărţile pe cap este eficient pentru a vă menţine coloana dreaptă şi a nu vă cocoșa. Stați în picioare, cu spatele drept, umerii relaxaţi şi puneţi-vă o carte pe cap. Apoi, încercați să vă plimbați prin casă cu cartea pe cap, având grijă să nu cadă deloc cartea. Repetați exerciţiul de mai multe ori pe zi!

Exerciţiu de rotire a gâtului

587 22 3Stresul şi tensiunile emoţionale se acumulează adesea în corp, în zona cefei şi a gâtului. Acumularea lor în zona cefei determină apariţia durerilor şi a disconfortului. În plus, rigiditatea şi presiunea resimţite la nivelul gâtului sunt cauzate şi de tensiunea pe care o pune greutatea burticii pe coloana vertebrală. Învățați să vă relaxați gâtul, stând în şezut, pe scaun, şi făcând exerciţii de rotire a gâtului. Relaxați-vă gâtul şi umerii şi ţineţi capul cu faţa înainte. Rotiți capul spre umărul stâng cât puteți de mult. Reveniți în poziţia iniţială şi faceți aceeaşi mişcare spre umărul drept. Repetați câte patru-cinci rotaţii în fiecare direcţie!