Main menu

header

21-09-1de Gabriela Niculescu

- 7 ani de difuzare, 14 sezoane şi aproape 1.000 de episoade

„Trăsniţii” este cel mai longeviv serial de comedie difuzat în România, care a reuşit să se păstreze în fruntea topurilor audienţelor, iar la 14 septembrie a împlinit şapte ani. După ce s-a numit „Trăsniţi în NATO”, apoi „Trăsniţi din NATO”, iată că din 6 septembrie i s-a schimbat denumirea pentru cel de-al 15-lea sezon în „Trăsniţii”. Acţiunea urmăreşte viaţa unor personaje, care v-au rămas, cu siguranţă, în memorie încă de la primul episod. Mârlanu’, Chiorete, Pupăză, Gogoaşe, Vandamme, Ema, Sofia sau Afrodita sunt doar câţiva dintre trăsniţii care îşi dau silinţa să vă facă serile mai frumoase.

Zăpăciţi şi în afara platoului de filmare
Trăsniţii au o poveste aparte. Înainte de a ajunge cine sunt astăzi, pe membrii fondatori ai grupului i-au legat 14 ani de prietenie. Cei care i-au urmat s-au integrat perfect în grup, iar astăzi, după 21 de ani petrecuţi ca într-o familie, îşi împart nu doar orele de muncă, ci şi evenimentele din viaţa personală, fie triste, fie vesele. I-am luat la întrebări ca să aflăm cum reuşesc să aibă „priză” la public şi am aflat că nu sunt săriţi de pe fix numai la televizor, ci şi în realitate. Am ajuns în mijlocul unei găşti pline de umor şi de energie, dar totodată, spre deosebire de alte personaje din showbizul autohton, trăsniţii sunt modeşti, iar succesul nu li s-a urcat la cap. Am stat de vorbă cu o parte dintre ei, adică Toni Ionescu - Mârlanu’, Raluca Guslicov - Teo Diliman, Livia Taloi - Ema, Desirée Malonga - Desirica, Lavinia Stoica - Sofia, Grig Chiroiu - Pupăză, Constantin Zamfirescu - Gogoaşe şi mama acestuia şi Cătălin Marin - Vandamme.

Pupăză: „Lucrăm în linişte, fără să ne lăudăm”
21-09-3Pentru că sunt un fenomen în România, am vrut să aflăm de la ei cum au reuşit să reziste pe piaţă timp de şapte ani, încununaţi cu succes. Gogoaşe ne-a lămurit primul: „Am rezistat foarte simplu. Acţiuni cerebrale, combinate cu o prietenie veche de 21 de ani, în care am ştiut să ne respectăm unul altuia spaţiul personal, fără să încercăm să ne impunem un anumit mod de viaţă, un tipar. De ce acţiuni cerebrale? Conştiinţa că am avut o şansă unică de care ne-am folosit, pe care unii nu au întâlnit-o sau care pe alţii i-a bulversat şi i-a transformat în stele căzătoare”. Pupăză şi-a spus şi el părerea: „Noi mergem mai mult pe sistemul nemţesc decât pe cel românesc. Adică preferăm să facem treabă organizat şi în linişte, fără să ne lăudăm prea mult”. Şi ca să nu fim acuzaţi că am discriminat doamnele, i-am dat dreptul la replică Emei: „Lucrurile bune sunt făcute să dureze. Secretul? Se iau persoanele potrivite, dragostea pentru meserie, talentul, un scenarist cu imaginaţie şi un regizor cu nervii tari, se amestecă bine, se lasă un pic la prăjit sub reflectoare, apoi se dă pe post şi se serveşte cald de luni până joi”, conchide ea.

Mârlanu’: „La greutatea mea e dificil să intru în Cartea Recordurilor”
21-09-2S-a auzit de longevitatea sitcomului şi peste hotare, astfel că au fost propuşi pentru Cartea Recordurilor, dar încă n-au intrat în paginile sale. „Ar fi dificil, ţinând cont de statura şi de greutatea mea. Aşteptăm să crească numărul sezoanelor şi să aibă ei atâtea pagini în care să ne numeroteze episoadele”, ne-a spus Mârlanu’, în stilu-i caracteristic. Gogoaşe crede că: „Nu vom intra în paginile Guinness Book, noi vom fi pe coperta ei”.
Fiind un grup cu „densitate mare”, ne-am gândit că cineva ar trebui să fie lider. Ei bine, lucrurile nu stau chiar aşa. „Nu, nu avem un lider de grup, noi suntem aici ca fraţii, într-o familie. Brânza nu-i pe bani, ci e a familiei şi mâncăm toţi la fel!”, ne-a zis Mârlanu’. Ema crede altceva: „Şeful, în direct şi în reluare, e domnul «Pupăză Show»”. Gogoaşe completează: „Fiecare dintre noi e lider. Spre exemplu, Toni e şef la poante şi grimase, Bogdan e lider în dialecte şi punctualitate. Eu, în tâmpenii când sunt Gogoaşe şi în afurisenie şi pumni când sunt Cotoroanţa. Melia Cerchez, regizoarea noastră, e lider în decizii la platou, Mihai Marinescu e şef în scenariile după care dăm viaţă personajelor, Cătălin e cu mâncarea, că fără el nu ştim să mestecăm şi aşa mai departe...”

Gogoaşe: „Mutra lui Toni mă face să plesnesc de râs”
21-09-4Ca la orice filmare, mai ales în cazul comediei, actorii au parte de multe faze amuzante. Am încercat să aflăm câteva dintre ele. „Când o să scoateţi primul almanah, vă asigur că o să vă dăm atât material, încât o să fiţi nevoiţi să ne oferiţi şi coperta!”, ne-a „ameninţat” Pupăză. Gogoaşe a fost mai darnic: „Nu aveţi destulă hârtie să povestesc momentele comice memorabile. Ei da, de distrat ne distrăm zilnic, şi ne vine cu greu să alegem ce lucruri haioase să arătăm la finalul episodului. Cam la fiecare secvenţă se întâmplă câte ceva. În urmă cu trei ani mi-am fracturat piciorul, mi-am rupt un deget acum trei săptămâni, am primit o «lopată» în ureche de mi-a piuit trei zile, căzături, vânătăi, julituri, sute de palme pe care le încasează Gogoaşe, şi lista poate continua. În schimb, când e de râs, mă abţin cu greu, că trebuie totuşi să filmăm. Îmi şterg lacrimile, mă remachiază şi, când să reînceapă filmarea, aceeaşi mutră a lui Toni Ionescu, care m-a făcut să plesnesc de râs 15 minute în şir, mă face să o iau de la capăt”.

Ema: „Unii m-au certat că îl înşel pe Vandamme cu soţul meu”
Din categoria „ce le mai spun oamenii pe stradă persoanelor publice”, trăsniţii au adunat o colecţie de minunăţii. Ema: „Cel mai şocant lucru a fost să aflu că sunt oameni care cred că ceea ce facem noi e real. Unii chiar mă certau că îl înşel pe Vandamme cu soţul meu din viaţa reală.” Pupăză: „Faptul că oamenii zâmbesc când ne văd spune totul! E mult mai bine decât să izbucnească în plâns. Vorba aia: «Mai bine bogat spiritual şi sănătos, decât sărac şi bolnav». Mă mai întreabă lumea dacă sunt «chitră» şi în realitate. Eu le spun că nu, dar tot nu vor să îmi accepte restul pe care îl las drept «bonus» pe la casele din supermarket”. Gogoaşe: „Foarte des aud: «Sunteţi fanul meu cel mai mare!», «Pe Mârlanu’ nu-l aduceţi p-aci?», «Salut, Pupăzăăă!...». Sau când doi se contrazic în spatele meu că aş fi sau nu «ăla din Trăsniţii», mă întorc la ei şi le sugerez să pună pariu pe o ladă de bere. Cel care o pierde sigur o să ştie de mine de atunci!”. Vandamme: „Toţi ne felicită şi ne spun că seara, după încheierea serialului, sunt mai liniştiţi şi adorm cu zâmbetul pe buze. Mai sunt unii care fac haz de necaz şi îmi cer, în calitate de primar, să asfaltez câte o stradă sau să dau o casă unor tineri căsătoriţi”.

Un sezon cu o intrigă spumoasă

Iată câteva dintre lucrurile pe care le veţi putea urmări în noul sezon: Desirée a revenit în peisaj, iar Sofia, nepoata Cotoroanţei, urzeşte intrigi şi-i face zile amare Mârlanului, pornit să o cucerească însă cu orice preţ, acum că-i merge bine. El preia afacerile clubului pe cont propriu şi ajunge pe cai mari. Se pare că nimeni nu poate să-i oprească ascensiunea, nici măcar Pupăză. Un mafiot miliardar îşi face apariţia pe neaşteptate, poliţiştii de la secţie devin subalternii lui Chiorete şi pun la cale planuri ca să-şi recupereze funcţiile pierdute, Gogoaşe este lovit de depresie, iar Baba pune paie pe foc... Legăturile dintre „Trăsniţi” se complică şi aventurile capătă proporţii epice în sezonul al 15-lea. Problemele de cuplu dintre Pupăză şi Bety, despărţirea lui Chiorete de Afrodita şi revenirea lui Desirée, dar şi avansurile făcute de mama lui Gogoaşe chipeşului caporal au sporit intrigile, sitcomul devenind şi mai spumos. Cum îşi continuă Afrodita şi Chiorete furtunoasa relaţie, ce pun la cale Desirée şi mama lui Gogoaşe, cum se descurcă Ema şi Vandamme de cealaltă parte a legii şi ce bărbat apare în viaţa lui Teo veţi putea afla urmărind serialul.

Desirée Malonga, o mămică dedicată

În urmă cu un an şi jumătate, chiar în ziua de Florii, mulatra Desirée a adus pe lume o fetiţă superbă, Iris Amelie. Atunci a luat o pauză de la filmări, iar acum s-a întors cu forţe proaspete. Ce a făcut între timp? „Aproape un an am fost departe de platoul de filmare, aşa că mi-au lipsit toţi colegii. Mi-a fost dor de tot ce se întâmplă acolo şi, fiind o fire activă, a fost greu. Pentru creşterea copilului meu am avut şi am în continuare sprijin din partea familiei. Mama e cea mai tare! Ea e cea care stă cu fetiţa cât timp eu sunt la filmări”, ne-a spus exotica actriţă.

„Am avut o şansă unică de care ne-am folosit, şansa pe care unii nu au întâlnit-o sau care pe alţii i-a bulversat şi i-a transformat în stele căzătoare“ (Gogoaşe)

„Lucrurile bune sunt făcute să dureze. Se iau persoanele potrivite, dragostea pentru meserie, talentul, un scenarist cu imaginaţie şi un regizor cu nervii tari, se amestecă bine, se lasă un pic la prăjit sub reflectoare, apoi se dă pe post şi se serveşte cald, de luni până joi“ (Ema)

Din culisele vieţii lor

Raluca Guslicov, alias Teo Diliman, este actriţă la Teatrul Constantin Tănase din Bucureşti şi adoră să joace pe scenă. „Legătura cu publicul te face să dai totul şi să primeşti foarte mult. Cât despre viaţa mea personală, pot să vă spun că am doi băieţi pe care îi iubesc enorm”.
Cătălin Marin sau Vandamme nu este un fiţos, care se plimbă într-o maşină scumpă sau care stă într-o vilă dintr-o zonă rezidenţială. „Sunt un tip glumeţ, prietenos, în care poţi avea încredere. Timpul liber îl petrec cu familia, soţia şi cei doi copii, mă uit la filme sau joc fotbal cu prietenii”.
Constantin Zamfirescu, cunoscut drept Gogoaşe, este un iubitor al tehnicii. „Am cochetat cu electronica şi nu-mi trebuie mare ajutor când am câte ceva de făcut. Am «furat» meserie de unde am putut. Cânt, asta fiind prima mea dragoste, iubesc florile şi mă pricep destul de bine la grădinărit, gătesc alături de iubita mea şi avem un blog culinar”.
Lavinia Stoica, în serial Sofia, se consideră o persoană foarte normală. „Îmi place să îmi petrec timpul liber cu prietenii, să ies în oraş, la sală, la piscină sau la tenis. Nu am însă prea mult timp liber, pentru că, pe lângă actorie, mai şi cânt. Am un proiect muzical şi sper să reuşesc să îmi îndeplinesc şi acest vis”.
Livia Taloi, alias Ema, are dorinţe şi probleme comune: „Admir oamenii care au bun-simţ, caracter, şi în special suflet. Îmi iubesc soţul, motanul, porcuşorul de Guineea şi câinii maidanezi, pentru că merită. Visez să joc în nişte filme, să am copii frumoşi şi sănătoşi, şi mai visez şi la nişte impozite mai mici”.