Main menu

header

945 28 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Copacii înfrumusețează curtea, oferă umbră, servesc ca habitat al vieții sălbatice și pot reduce costurile pentru răcorirea casei. Dar nu toată lumea are o grădină generoasă, care să permită creșterea unor exemplare de mari dimensiuni. Pentru cei care vor să aibă totuși arbori există variantele în miniatură, cu sisteme de rădăcină mai compacte și înălțimi mai ușor de gestionat. Opțiunile sunt numeroase, iar satisfacția, garantată.

Mirt creponat (Lagerstroemia indica)

Un exemplu excelent de arbust înflorit care poate fi cultivat și ca arbore este mirtul creponat. Există zeci de soiuri, inclusiv pitic, care pot adăuga culoare și strălucire unei curți sau unei zone de terasă. După cum îi spune numele, arbustul are florile asemănătoare hârtiei creponate, ceea ce le conferă un aspect fermecător și, în plus, pot fi roz, violet sau alb. În afară de florile superbe pe care mirtul creponat le etalează între sfârșitul primăverii și toamnă, acest copac în miniatură necesită puțină întreținere.

Arțar japonez (Acer palmatum)

945 28 2Varianta mică a acestui superb reprezentant al foioaselor are o siluetă deosebită, de o eleganță aparte, care face grădina să pară un adevărat tablou. Arțarului japonez de mici dimensiuni îi place puțină umbră, dar există și varietăți care se pot descurca într-un loc însorit. Sistemul compact de rădăcină al acestui arbore mic nu necesită o suprafață extinsă de sol în care să se răspândească - unele exemplare pot fi cultivate chiar și în containere mari, pe terasă. În funcție de varietatea preferată, culoarea frunzei poate fi portocaliu, verde sau violet intens, versatilitate care recomandă copacul oricărui design de grădină.

Dafinul (Laurus nobilis)

945 28 3Dafinul are nevoie de un spațiu atât de restrâns, încât poate crește și într-un ghiveci mai mare. Și asta pentru că, dincolo de simbolistica sa antică și de frumusețe, dafinul este și o plantă aromatică, iar frunzele sale sunt tămăduitoare. Lăsat să crească liber, poate ajunge destul de înalt, dar, din fericire, dimensiunile sale sunt ușor de controlat prin tăieri, astfel încât să fie ușor de gestionat și să ofere beneficiile sale extinse.

Pomi fructiferi semipitici

945 28 4Ideea de a păși în propria grădină și de a culege portocale pentru un suc proaspăt stors poate fi irezistibilă, iar grădinile mici au posibilitatea să găzduiască variațiuni de pomi fructiferi semipitici. Având jumătate din dimensiunea omologilor lor, acești copaci sunt o alegere perfectă pentru curțile reduse ca spațiu și le permit proprietarilor să-și cultive propriile fructe. Un alt avantaj al alegerii pomilor fructiferi semipitici este că încep să producă roade mult mai devreme. De asemenea, pentru persoanele cu și mai puțin spațiu, există pomi fructiferi pitici, cu soiuri care pot fi cultivate cu succes chiar și în ghivece. Deși nu produc la fel de multe fructe, aceștia ajung la maturitate mai repede și încep să producă mai devreme. Dimensiunea lor facilitează recoltarea fructelor și efectuarea sarcinilor de întreținere, cum ar fi tăierea. Soiurile se aleg în funcție de zona în care se află grădina.

Palo Verde (Cercidium)

Pentru grădinile mici situate în zone în care plouă mai puțin și expunerea la soare este mai intensă există copacii Palo Verde, cu adevărat toleranți la secetă. În timp ce unele soiuri cresc la înălțimi apreciabile, varianta Desert Museum Palo Verde este un hibrid care rămâne mic, nu are spini și face flori mare parte din timp. O altă opțiune este Foothill Palo Verde, care, deși are spini, înflorește minunat. Un detaliu interesant legat de acest arbore este acela că trunchiul și ramurile sunt capabile de fotosinteză, ceea ce este unic în comunitatea de plante, unde acest proces este derulat de frunze. Această calitate unică permite copacilor Palo Verde să supraviețuiască chiar și în condiții de deșert.

Magnolia „Little Gem” (Magnolia grandiflora)

945 28 5Pentru cei care doresc un spectacol grandios generat de copaci mici cu flori enorme, magnolia pitică „Little Gem” ar putea fi alegerea perfectă. Acești arbori cu frunze veșnic verzi au o creștere lentă, se descurcă foarte bine în plin soare și florile pe care le etalează de la sfârșitul primăverii până vara pot tăia respirația prin frumusețea lor. Copac iubitor de apă, magnolia decorează impecabil un pat de flori sau poate crește într-un ghiveci mai mare.

Liliac de California

Primul lucru care frapează la liliacul din California este că are ciorchini superbi de flori, alb, albastru pal, albastru închis, roz sau mov. Acest arbore vine în numeroase varietăți și se poate găsi exemplarul ideal pentru orice spațiu. Puțin pretențios, acest mic copac este o alegere excelentă pentru o grădină dintr-o zonă mai secetoasă și, de asemenea, pentru cei care doresc să atragă păsări, fluturi și polenizatori în curte.

Salcia deșertului (Chilopsis linearis)

945 28 7Una dintre cele mai solide opțiuni de arbori de mici dimensiuni pentru grădinile care nu sunt foarte generoase este salcia deșertului. Frumos reprezentant al familiei foioaselor, acest arbore își pierde frunzele doar pentru un răstimp scurt, dar chiar și cu ramurile goale, salcia deșertului este un spectacol în sine. Arborele înflorește din primăvară până la începutul toamnei, etalând corole roz închis, alb, violet sau mov, cu forme care trimit cu gândul deopotrivă la iris și la orhidee. Pentru a păstra arborele de dimensiuni mici, poate fi tăiat regulat, menținându-i-se forma de copăcel.

Arborele de ceai (Leptospermum)

Acest arbust veșnic verde poate fi cultivat inclusiv în containere, deci este o alegere bună pentru grădini și terase mici. Prin faptul că există variante cu flori albe, roz sau roșii, care apar de la sfârșitul primăverii până la începutul toamnei, acest copăcel poate fi încadrat în orice design de exterior. În plus, variantele de mici dimensiuni sunt rezistente la secetă și foarte atrăgătoare pentru polenizatori.

Mirtul de ceară etalează frunze de un verde profund pe tot parcursul anului, face flori galbene sau albe în sezonul cald și poate fi o opțiune excelentă pentru cei care doresc o grădină mai specială

Ienupărul (Juniperus)

945 28 8Ienupărul, în special varianta californiană, este un arbore excelent pentru o grădină mică. Specie tolerantă la secetă, ienupărul se dezvoltă bine în spații mici, însorite, cu sol uscat. Ideal pentru persoanele care nu au mult timp să se îngrijească de grădină, micul copac face conuri asemănătoare fructelor de pădure, care se văd printre frunzele ca niște solzi. Planta este veșnic verde și poate reprezenta chiar un habitat pentru mici păsări. În plus, poate fi tăiat regulat, dându-i-se dimensiunea dorită.