Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

E sezonul smochinelor, aşa că haideţi să profităm, să ne bucurăm de ele câtă vreme sunt proaspete. E adevărat că sunt bune şi uscate, dar acum au şi mai multe beneficii, de la stimularea memoriei până la eficientizarea digestiei şi tratarea acneei.

Veghează asupra sănătăţii
Smochinele sunt bogate în fibre dietetice, vitaminele A, B1, B2, calciu, fier, fosfor, mangan, sodiu şi potasiu, dar sunt şi o sursă importantă de acizi graşi Omega 3, Omega 6 şi fenoli. Din punct de vedere al sănătăţii, câteva smochine consumate zilnic vă pot scăpa de anemie, stimulează memoria, sunt utile în caz de constipaţie sau hemoroizi şi reduc riscul de degenerescenţă maculară. Spre exemplu, trei smochine de mărime medie conţin circa 5 grame de fibre alimentare, utile în constipaţie. Aceste fructe conţin şi o substanţă numită benzaldehidă, eficientă împotriva cancerului. Dar asta nu e tot. Fructele zemoase şi gustoase nu vin doar în ajutorul sănătăţii, ci şi al frumuseţii.

Coaja este un bun exfoliant
Datorită conţinutului de triptofan, persoanele care consumă smochine au un somn mai liniştit, deci prin urmare se odihnesc mai bine şi arată impecabil dimineaţa, fără cearcăne sau riduri pronunţate. De asemenea, consumul fructului îmbunătăţeşte calitatea pielii, a părului şi ajută la eliminarea acneei. Pentru aceasta din urmă se poate apela şi la următorul truc: frecaţi uşor fructul de ten - cu tot cu coajă, acesta fiind un bun exfoliant.

Fructul, util şi în curele de slăbire

Dacă sunteţi la regim, nu trebuie să vă faceţi probleme. Atât timp cât nu faceţi excese, smochinele sunt prietenele dumneavoastră. Aceste fructe sunt sărace în calorii: 100 de grame de fructe proaspete au doar 75 de calorii, în timp ce aceeaşi cantitate de fructe uscate conţine 250 de calorii. Mai mult, antioxidanţii puternici pe care îi conţin (caroten, luteină, tanin şi acid clorogenic) ajută şi ei la eliminarea kilogramelor în plus.

• Cei care au probleme renale sau cu vezica biliară nu trebuie să consume smochine. De asemenea, ar trebui să le evite şi persoanele sensibile la sulfiţi sau astmaticii.