Main menu

header

de Elena Şerban

Proverbul românesc „Suferă baba la frumuseţe” pare că a fost inspirat de o serie de staruri care apelează la diverse metode, unele dintre ele destul de greu de suportat, pentru a rămâne tinere şi frumoase. Altfel, cum ar explica Pamela Anderson, Alice Cooper sau fostul premier britanic Tony Blair de ce acceptă să fie... îngheţaţi?

Opusul saunei
Terapia pe care o folosesc vedetele, crioterapia, presupune statul într-o cameră în care temperatura nu e mai mare de... -130°C. Conform Daily Mail, terapia ameliorează durerea provocată de răni, psoriazisul, depresia şi oboseala. Specialiştii spun că poate fi utilă şi în caz de scleroză multiplă, dar şi în celulită.
Crioterapia se desfăşoară, la fel ca în cazul saunei, într-o cameră cu temperatură setată în prealabil. Doar că, spre deosebire de saună, unde temperatura este destul de ridicată, la crioterapie, doritorii îndură un frig cumplit. Conform specialiştilor, când organismul ia contact cu aerul deosebit de rece încearcă să se protejeze. Prin urmare, sângele nu mai ajunge la extremităţi, ci doar la organele mari, centrale, ale corpului. La părăsirea încăperii, procesul este invers. Sângele inundă extremităţile, timp în care creierul este stimulat să secrete serotonină - hormon care dă starea de bine, şi endorfine, ceea ce-i face pe „pacienţi” foarte energici.
Doritorii nu iau contact brusc cu cele -130°C. Înainte de această stranie experienţă, ei petrec o jumătate de minut într-o încăpere la -60°C.

Terapie pe propria răspundere

Patronul unuia dintre SPA-urile europene în care se practică crioterapia îi avertizează pe excentricii săi pacienţi încă înainte de a intra „în frigider” ca, de-a lungul celor trei minute petrecute acolo, să se mişte nonstop. Nu să alerge, dar, în niciun caz, să nu stea pe loc dacă nu vor să aibă probleme de sănătate. De altfel, orice amator al acestui neobişnuit tratament este rugat să semneze, înainte de a intra în „frigider”, o declaraţie pe propria răspundere că nu are probleme cardiace. Pentru că, aşa cum scrie pe document, terapia poate cauza atac de cord.