Main menu

header

18-09-1de Ana-Maria Cocea

Fabuloasa vârstă de 50 de ani nu poate aduce decât împliniri: familie numeroasă, poate şi nepoţi, realizări profesionale, linişte şi chiar frumuseţe atât interioară, cât şi exterioară. Îngrijirea temeinică, machiajul nelipsit şi cât mai bine finisat, pudra translucidă care ascunde imperfecţiunile lăsate de timp, unghiile lăcuite cât mai natural, părul hidratat cu ulei de măsline, ou şi vitamina C şi ochii pătrunzători şi accentuaţi sublim cu un dermatograf vă pot purta în lumea feerică a tinereţii fără bătrâneţe. Stilistul Dana Vişănescu (foto) vă oferă câteva sfaturi în acest sens.

„Recomand fondul de ten cu o putere medie de acoperire”
- Cum trebuie să fie machiajul femeii de 50 de ani?
- Machiajul trebuie să fie unul simplu. Există o regulă de aur, care se aplică şi în ceea ce priveşte acest lucru: mai puţin înseamnă mai mult. Câteva tuşe minimaliste, care să pună în valoare trăsăturile şi personalitatea femeii mature, sunt de ajuns pentru a înfrumuseţa chipul. Pentru machiajul celor care au atins pragul vârstei de 50 de ani recomandăm fondul de ten cu o textură lejeră şi cu o putere medie de acoperire. Apoi, se aplică puţin corector acolo unde este nevoie, o pudră transparentă şi puţin fard de obraz. Nuanţa fardului de pleoape trebuie să fie complementară cu cea a irisului, iar rujul trebuie să aibă aceeaşi culoare ca a fardului de obraz, însă aceasta nu este o regulă. Apoi, se va folosi un rimel care să scoată în evidenţă linia ochilor. Aceste recomandări simple sunt suficiente pentru a sublinia frumuseţea şi pentru a reda încrederea.

- Ce fel de coafură recomandaţi femeii mature?
- În alegerea coafurii, întotdeauna ne vom ghida după forma feţei, dar şi după personalitate. De aceea, indiferent de vârstă, aceasta poate fi clasică, dar şi rebelă, se poate opta fie pentru o tunsoare modernă sau una clasică, pentru părul lung, mediu sau chiar scurt. Totul depinde de vârsta şi de stilul fiecăreia.

- Sunt foarte puţine femei care mai au curajul să opteze pentru părul lung. Ce părere aveţi de aceasta atunci când vine vorba despre vârsta de 50 de ani?
- Femeile îşi pot păstra podoaba capilară lungă doar dacă părul este bine întreţinut şi dacă această coafură avantajează forma feţei.

Culorile calde întineresc
- Există trucuri de întinerire ori o tehnică aparte de machiaj sau de coafură?
- Atât în ceea ce priveşte machiajul, cât şi coafura, se va ţine cont de trăsăturile, tipul de ten şi forma feţei. Nu există o reţetă universală de întinerire, însă, având grijă de tenul şi de părul nostru, punându-le în evidenţă cu ajutorul machiajului şi al coafurii, putem fi frumoase întotdeauna, la orice vârstă. În general, pentru cele care au depăşit pragul de 50 de ani, se alege o lungime medie de păr, către scurt, ţinând însă cont de forma feţei, iar în ceea ce priveşte culoarea, se poate opta pentru culori deschise, calde, în acord cu nuanţa tenului. La machiaj se va alege un fond de ten puţin mai deschis decât culoarea pielii.

- Pudra poate evidenţia ridurile. Ce se face în acest caz?
- Dacă tenul are riduri adânci, se poate aplica pudră transparentă, care nu va scoate în evidenţă imperfecţiunile. Din acest motiv, pentru acest tip de ten trebuie evitat fondul de ten compact şi, implicit, şi pudra compactă.

„Evitaţi rujurile ce au nuanţe închise”
- Ce culori sau ce farduri nu sunt recomandate pentru un ten relativ îmbătrânit?
- După frumoasa vârstă de 50 de ani trebuie evitate fardurile-cremă, precum şi cele sidefate. În ceea ce priveşte culorile folosite la machiaj recomand evitarea tonurile de maro-roşcat şi de mov.

- Cum se poate redobândi aspectul tânăr al buzelor?
- Buzele se hidratează folosind o cremă corespunzătoare, iar în ceea ce priveşte machiajul acestora, pentru ca ele să aibă un aspect mai tânăr, trebuie evitate rujurile ce au culori închise.

- Unghiile sunt cartea de vizită a unei femei. Cum pot fi îngrijite mai bine şi în ce nuanţe se pot colora?
- Se vor folosi tratamente pentru unghii în funcţie de problemele acestora. Există în saloanele de specialitate remedii profesionale pentru cele moi, casante ori exfoliate. În ceea ce priveşte oja, se recomandă folosirea unor nuanţe cât mai naturale. Pentru o ocazie specială şi pentru serile festive însă, se poate opta pentru superbele nuanţe de roşu.

Mască pentru întărirea părului

- Există vreun remediu naturist, vreo mască ce poate întări firul de păr?
- O mască uşor de preparat acasă şi recomandată pentru întărirea firelor de păr este compusă din ulei de măsline, gălbenuş şi vitamina E uleioasă.

- Mai este blondul la modă dacă o femeie a trecut de prima tinereţe?
- Da, blondul a fost şi va rămâne în continuare la modă, însă este important ca tipul de culoare ales să fie în deplină armonie cu nuanţa tenului, cu forma feţei şi, cel mai important, cu personalitatea fiecăreia.