Main menu

header

de Cristina Tache

Unghiile încarnate reprezintă o problemă care apare destul de frecvent, în special la degetele de la picioare. Tăierea incorectă a unghiilor, încălţămintea strâmtă şi transpiraţia abundentă a picioarelor pot determina apariţia acestei neplăceri. Unghiile încarnate cresc în ţesuturile moi ale degetelor. De cele mai multe ori, pielea şi ţesutul din jurul unghiei afectate se infectează. Pentru a trata corect această problemă, citiţi următoarele sfaturi.

Este mai uşor să preveniţi decât să vindecaţi
Unghiile încarnate nu reprezintă doar o problemă de estetică şi un disconfort, ci se pot transforma într-o gravă problemă de sănătate. Unghia trece prin trei faze până să ajungă la stadiul cel mai grav. Mai întâi, pielea din jurul unghiei se înroşeşte şi este dureroasă la atingere. Apoi, apare infecţia, care se poate umfla peste marginea unghiei, iar zona afectată face puroi. A treia fază este cea în care unghia infectată încearcă să se vindece şi astfel se formează un ţesut ce migrează pe suprafaţa unghiei şi poate sângera cu uşurinţă.
Pentru a vă proteja unghiile de această problemă, trebuie să respectaţi câteva reguli. Folosiţi unghiera pentru a tăia unghiile în linie puţin curbă, astfel încât să nu depăşească vârful degetului şi nu rotunjiţi colţurile. De asemenea, evitaţi să purtaţi pantofi prea strâmţi pe perioade lungi.

Îndepărtaţi ţesutul afectat!
Dacă unghia încarnată nu a ajuns într-o fază gravă, o puteţi trata cu câteva remedii simple. Înmuiaţi un disc demachiant în unguent cu antibiotic şi aplicaţi sub unghie, astfel încât pielea de dedesubt să absoarbă substanţa şi să contracareze infecţia. Puteţi încerca şi următorul tratament naturist: timp de o lună, în fiecare seară, înmuiaţi o bucată de vată în ulei de măsline şi aplicaţi sub colţul unghiei, iar apoi înfăşuraţi degetul cu un pansament înmuiat tot în ulei. La fiecare trei zile tăiaţi câte puţin din colţul unghiei încarnate până eliminaţi zona cu probleme. O altă metodă de a scăpa de unghiile dureroase atât la mâini, cât şi la picioare este să înmuiaţi degetele în apă caldă. Când unghia devine suficient de moale pentru a se putea desprinde din ţesut, tăiaţi cu grijă colţurile cu probleme, folosind o forfecuţă dezinfectată cu iod şi strecuraţi sub colţul unghiei o bucăţică de vată sterilă, care să depărteze unghia de ţesut, până ce va creşte normal. Schimbaţi zilnic tamponul de vată.

Atenţie! Dacă unghiile încarnate sunt foarte dureroase şi se infectează, trebuie să vă prezentaţi la medic, pentru a vă examina. Acesta va tăia o parte din unghia afectată sau o va extirpa sub anestezie locală.